Na terenie Dolnego i Górnego Śląska ( ograniczę się tutaj jedynie do województwa opolskiego i dolnośląskiego) odradza się uprawa winnej latorośli, której tradycja sięga średniowiecza o czym świadczą zapiski historyczne ( Brzeg ), nazwy miejscowe ( Winów , Winna Góra ) i herby miast ( Strzelce Opolskie, Głogówek, Środa Śląska ). Obecni właściciele winnic reaktywują dawne odmiany, a uprawiane obecnie np. w sąsiedniej Saksonii , na Morawach czy w regionach nadreńskich, a nawet Alzacji, a które to były właściwe dla naszego regionu. Wymieńmy z nich choćby Weissburgunder ( Pinot Blanc ), Spaetburgunder ( Pinot Noir ) Blauburgunder ( Pinot Gris ), Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Traminer czy Elbling, Silvaner, a także król winnic Europy Środkowej - Riesling. Obecnie podróż przez śląskie winnice rozpocząć możemy w okolicach Góry Św. Anny , gdzie w Zakrzowie istnieje rieslingowa winnica:
http://umwo.opole.pl/bip/...d=1946&idd=4529 http://www.tvp.pl/opole/a...krzowa/2148685.
Następnie przez małą, wiejską winnicę w podopolskim Winowie możemy udać się do Paczkowa, gdzie na 5 ha uprawiane jest m.in. Chardonnay ( za które to wino właściciel otrzymał medal w zeszłorocznym konwencie winiarskim w Krakowie ).
Z Paczkowa udajemy się do Zachowic w gminie Kąty Wrocławskie, w których znajduje się największa w Polsce winnica "Adoria" ( http://www.winnicaadoria.pl/O-winnicy.html ) założona przez Kalifornijczyka urzeczonego Dolnym Śląskiem. Stąd kierujemy się do Miękini w gminie Środa Śląska, gdzie znajdujemy winnicę "Jaworek" ( http://www.winnicejaworek.pl/ ), drugą , co do wielkości ( 25 ha ), po "Adorii" winnicę w Polsce. Do tej listy należy dodać szereg kilkuhektarowych lub kilkudziesięcioarowych mniejszych winnic w Kotlinie Kłodzkiej czy np. na terenie wygasłych wulkanów w pobliżu Złotoryi ( http://www.winnica-jaspis.eu/ ), Wrocławia, a nawet w Kotlinie Jeleniogórskiej. Dolnośląsko-opolskie winnice charakteryzują się dużym areałem w przeciwieństwie do upraw w innych regionach Polski. Inną, charakterystyczną cechą jest łagodny klimat - bliźniaczy z sąsiednimi Czechami czy Saksonią - płd. zach. Polski ( co potwierdza istniejący w geografii termin "opolsko - wrocławski obszar ciepła") , sprzyjający uprawie szlachetnych odmian winorośli ( vitis vinifera) uprawianym np. na zachodzie Europy lub w innych regionach winiarskich Europy Środkowej. Miejmy nadzieję, że śląskie rolnictwo przestawi się w pewnym stopniu na uprawę winorośli , czemu sprzyjać ma kolejna ustawa "winiarska", a co podniesie atrakcyjność i rangę regionu. Może powyższy tekst stanie się zachętą dla mieszkańców Brzegu do poznania swojego regionu i wakacyjnych wojaży, a z których skorzystam po raz kolejny zamierzając udokumentować to małą fotorelacją.
Ostatnio zmieniony przez mulder 2011-05-23, 08:21, w całości zmieniany 3 razy
http://palaclucja.pl/pl/aktualnosci/Winnica/
Sigmund Dransfeld , przedsiębiorca i sołtys Zakrzowa rozwija swoją działalność. Przy okazji podróży A 4 będzie można zjechać i spróbować tutejszego rieslinga.
Nie ma tu linków do innych śląskich winnic, zatem , by scalać powoli temat podaję adresy do innych, wielkopowierzchniowych, jak na polskie warunki, a co najważniejsze również uprawiających Rieslinga, króla win Europy Środkowej :
http://jaworek.pl/ http://www.winnicaadoria.pl/
Śląsk ze swoimi uznanymi już na polskim rynku winiarskim winnicami ( Paczków - "Poraj", Miękina - "Jaworek" , Zachowice- "Adoria", Zakrzów - winnica Dransfelda ) staje się powoli dominantem w uprawie rieslinga w Polsce, gdzie poza Śląskiem uprawiany jest on jedynie w kilku miejscach amatorsko i eksperymentalnie, a który może stać się, jak w sąsiedniej Saksonii czy dalszej Alzacji, naszym sztandarowym produktem. Rację mieli saksońscy winiarze namawiający dobrych kilka lat wstecz śląskich kolegów do uprawy rieslinga. I w moim ogrodzie winoroślowym posiadam tę szlachetną odmianę, której areał, przy sprzyjających okolicznościach, zamierzam poszerzyć o 10 arów we wsi 2 km za Odrą, gdzie dom mojej drugiej babci z ogrodem stoi.
Ostatnio zmieniony przez mulder 2011-12-26, 08:29, w całości zmieniany 1 raz
Wyniki konkursu "Enoexpo 2011" potwierdzają, że ślaskie wina mają już swoją ugruntowaną pozycję, a kolejne medale dla rieslingów z Paczkowa i Miękini świadczą, że Śląsk może stać się krainą "króla win" Europy Środkowej.
Winnica Kukiza podczas okresu dojrzewania jagód na winoroślach. Na 80 arach Kukiz uprawia węgierską winorośl Bianca (odmiany biała ) i niemiecki Regent ( ciemne ). Uprawa w systemie pojedynczego Guyot,a. Ochrona na zimę to kopczykowanie miejsca szczepienia, czyli przysypanie ok. 20 cm kopcem ziemi podstawy pnia, jak np. w Niemczech. Mógłby w końcu zarejestrować winnicę i wypuszczać na rynek własne wino.
Przed nami "majówka", zatem zachęcam, by odwiedzić miejsca, które opisuję lub 'linkuję' w tym temacie. Od Zakrzowa w pobliżu Góry św. Anny po Adorię w sąsiedztwie naszej świętej góry Ślęży, od Paczkowa po Miękinię w pobliżu Środy Śląskiej. Oczywiście winnice wyglądają najpiękniej w okresie letnim lub jesiennym, ale i o tej porze prezentują się imponująco.
Film o winnicy "Adoria" w Zachowicach pod Wrocławiem nakręcony z pokładu drona;
http://www.polskazdrona.p...owicach-38.html
No, teraz kolej na moje 4 ar upraw. Klękajcie narody !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum