Najlepsza wątróbka na świecie (moim skromnym zdaniem) to wątróbka z nutrii, którą często jadałem w dzieciństwie. Oczywiście, trzeba dodać że nutrie były chodowane wyłącznie na naturalnej karmie, co też zapewne miało znaczący wpływ na ostateczny smak. Niestety prawdopodobnie nei będzie mi dane skosztować więcej tego niezwykłego specjału, ale same wspomnienie powoduje natychmiastowy ślinotok A tak poza tym, jak już ktoś wspomniał to przyrządzanie wątróbki nie należy do łatwych (podobnie jak flaków). NIe polecam wątróbki serwowanej w jakichkolwiek barach "mlecznych" itp - świętokradztwo!!
Muszę się pochwalić:), że ostatnio jadłam wątróbkę przyrządzoną w troche inny sposób (możliwe że popularny, ale ja pierwszy raz próbowałam). Wątrobka panierowana z czosnkiem:D, naprawdę polecam:D. Pyszna, pyszna i jeszcze raz pyszna!!
Ostatnio zmieniony przez aghta 2007-01-26, 09:17, w całości zmieniany 1 raz
Przepis na wątróbkę panierowaną:
Składniki: 0.5kg wątróbki drobiowej, 4 ząbki czosnku, pieprz, sól, mąka, bułka tarta, jajko.
Przyrządzanie: Wątróbkę opłukać i oczyścić z błon, odsączyć z wody i w misce wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, następnie obtoczyć kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, wrzucać na gorący tłuszcz (najlepiej smalec) i smażyć na średnim ogniu jakieś 10 minut kilkakrotnie obracając. Smacznego:)
Brzmi rewelacyjnie, zwłaszcza kiedy się uwielbia i wątróbkę i czosnek. Aż sobie smaka narobiłam na nią. Dzięki Morg za przepis, przy najbliższej okazji wypróbuję.
[ Dodano: 2007-01-28, 16:10 ]
Wczoraj na obiad zrobiłam polecaną przez Was wątróbkę - była pycha Mniam...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum