2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 jajka całe
2 łyżeczki vegety
to wszystko razem dokładnie wymieszać i dodać cebule pokrojoną
w półksiężyce.
Kotlety rozbić normalnie i włożyć do przygotowanej mieszanki - wymieszać
i zostawić minimum na 12 godzin w lodówce.
Smażyć łącznie z cebulą.
Ja je krótko obsmażam ,a potem do naczynia żaroodpornego i do piekarnika.
Są świetne,
Ostatnio zmieniony przez ania111 2010-11-04, 10:19, w całości zmieniany 1 raz
Polecam schabowe w nieco innej ale smacznej panierce:
rozbite schabowe oprószone solą, pieprzem i ostrą papryką należy zamoczyć w mleku, mące jajku i na koniec w bułce tartej
Czasem by zmienić smak zwykłych kotletów do bułki tartej dodaję zioła prowansalskie albo chili.
Wiem, że mowa jest o schabie ale proponuję też kotlet po kowalsku:
2 filety z kurczaka
2 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
vegeta
Z podanych probuktów oprócz filetów zrobić zaprawę. Następnie włóżyć pokrojone w kostkę filety i wymieszać. Przykryć folią i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Smażyć placki z obu stron.
- piersi z kurczaka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki musztardy francuskiej Dijon
- starty żółty ser
- tarta bułka
- przyprawy - co kto lubi
- odrobina oliwy
Porcje kurczaka lekko rozbić i zamarynować w przyprawach i oliwie (trzeba uważać, aby nie przedobrzyć z solą/vegetą - sam majonez i musztarda są dość słone, zatem trzeba uważać).
Ułożyć na blasze wyłożonej folią do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Majonez, musztardę i ser wymieszać, nałożyć grubą warstwę na filety. Posypać tartą bułką i piec, aż nabiorą złotobrązowego koloru (tak około 30min.).
Przepis znalazłam na blogu dość znanej kulinarnej blogerki - Arabeski.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum