Forum Brzeg on
Regulamin Kalendarz Szukaj Album Rejestracja Zaloguj

MegaExpert

Poprzedni temat :: Następny temat
Schabowe inaczej
Autor Wiadomość
ania111 



Wiek: 62
Dołączyła: 16 Wrz 2010

UP 19 / UP 5



Wysłany: 2010-11-04, 10:17   Schabowe inaczej

kotlety schabowe inaczej niż tradycyjnie.

2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 jajka całe
2 łyżeczki vegety
to wszystko razem dokładnie wymieszać i dodać cebule pokrojoną
w półksiężyce.
Kotlety rozbić normalnie i włożyć do przygotowanej mieszanki - wymieszać
i zostawić minimum na 12 godzin w lodówce.
Smażyć łącznie z cebulą.
Ja je krótko obsmażam ,a potem do naczynia żaroodpornego i do piekarnika.
Są świetne, :)
Ostatnio zmieniony przez ania111 2010-11-04, 10:19, w całości zmieniany 1 raz  
0 UP 0 DOWN
 
Adamek 
Love, Peace and Extasy!!!


Wiek: 33
Dołączył: 22 Sie 2007

UP 2 / UP 1


Skąd: Zielęcice

Wysłany: 2010-11-07, 12:40   

Pycha polecam wszystkim właśnie zjadłem, naprawde są świetne. Pozdrawiam;) :wink: :wink: :wink:
0 UP 0 DOWN
 
honorata8310 



Wiek: 113
Dołączyła: 26 Sie 2010

UP 5 / UP 5


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2010-11-07, 18:08   

Polecam schabowe w nieco innej ale smacznej panierce:
rozbite schabowe oprószone solą, pieprzem i ostrą papryką należy zamoczyć w mleku, mące jajku i na koniec w bułce tartej :)

Czasem by zmienić smak zwykłych kotletów do bułki tartej dodaję zioła prowansalskie albo chili.

Wiem, że mowa jest o schabie ale proponuję też kotlet po kowalsku:
2 filety z kurczaka
2 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
vegeta
Z podanych probuktów oprócz filetów zrobić zaprawę. Następnie włóżyć pokrojone w kostkę filety i wymieszać. Przykryć folią i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Smażyć placki z obu stron. :D
0 UP 0 DOWN
 
Yvvone 



Wiek: 33
Dołączyła: 23 Lut 2007

UP 66 / UP 12


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2010-11-07, 18:28   

To może ja dodam coś od siebie :D

Szybkie i pyszne.

- piersi z kurczaka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki musztardy francuskiej Dijon
- starty żółty ser
- tarta bułka
- przyprawy - co kto lubi
- odrobina oliwy

Porcje kurczaka lekko rozbić i zamarynować w przyprawach i oliwie (trzeba uważać, aby nie przedobrzyć z solą/vegetą - sam majonez i musztarda są dość słone, zatem trzeba uważać).
Ułożyć na blasze wyłożonej folią do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Majonez, musztardę i ser wymieszać, nałożyć grubą warstwę na filety. Posypać tartą bułką i piec, aż nabiorą złotobrązowego koloru (tak około 30min.).

Przepis znalazłam na blogu dość znanej kulinarnej blogerki - Arabeski.
0 UP 0 DOWN
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Zobacz posty nieprzeczytane

Skocz do:  

Tagi tematu: inaczej, schabowe


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 23
Nasze Serwisy:









Informator Miejski:

  • Katalog Firm w Brzegu