Wysłany: 2010-06-03, 13:45 Pyszne i łatwe ciasto bez pieczenia! :)
Przepis własny - wykombinowany z kilku innych
SKŁADNIKI:
- 2 paczki herbatników maślanych petit beurre - najlepsze te z Biedronki biorąc pod uwagę jakość/cena, no i wymiar idealnie dopasowany do blaszki,
- poncz kawowy (kawa rozpuszczalna przygotowana jak zwykle, z dodatkiem mocniejszych %)
- czekolada do zrobienia wiórków czekoladowych lub gotowe wiórki
- 1 opakowanie bitej śmietany w proszku + do tego oczywiście ilość mleka podana na opakowaniu (zwykle 200 ml)
PRZYGOTOWANIE:
Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do pozostałej połowy szklanki wsypujemy obie mąki i mieszamy, aby nie było grudek. Kiedy mleko zaczyna się gotować wlewamy mąkę wymieszaną z mlekiem i energicznie mieszamy, gotujemy jak budyń (dosyć szybko zaczyna gęstnieć). Zdejmujemy z ognia i od razu do gorącego powstałego właśnie budyniu dodajemy całą kostkę margaryny i energicznie mieszamy, aby połączyła się z budyniem (najlepiej na koniec pomóc sobie robotem kuchennym). Herbatniki moczymy w ponczu kawowym i układamy warstwę na blaszce. Połowę gorącej jeszcze masy budyniowej wylewamy na herbatniki i równomiernie rozprowadzamy. Kładziemy kolejną warstwę herbatników namoczonych w ponczu, a do pozostałej masy dodajemy kakao/kawę/cappucino (do wyboru), dokładnie mieszamy i wylewamy masę na herbatniki. Układamy kolejną warstwę namoczonych w ponczu ciastek, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi. Gotowe ciasto schładzamy minimum 2 godziny w lodówce. Na lodówkę zakładamy kłódkę, ponieważ jest tak pyszne, że samo znika! ( hihihihi )
Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i nawet kuchenne anty-talencia sobie z nim poradzą ) SMACZNEGO!
Czy Ty wiesz, że jesteś wredna? Mieszkam daleeeeeko od Biedronki a Ty takei smakołyki tu przedstawiasz! Może przynajmniej wyślesz mi kawałek tej pyszności na e-mail ??
Czy sklepy są dzisiaj otwarte? Jak tak to pędzę po herbatniki ;P
Ostatnio zmieniony przez HS-R 2010-06-03, 14:24, w całości zmieniany 1 raz
Wszystko co najlepsze... Karmel, ciastko, czekolada
A tak serio - od czasu do czasu można sobie pozwolić na taka bombę kaloryczną, połączenie śmietanki z masą budyniową i karmelem... Ach!
Podejrzewam, że herbatniki można równie dobrze zamienić biszkopcikiem, ciasto byłoby równie pyszne.
I poleciłabym posmarować warstwę dolną odrobiną dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki), ciacho nie będzie wtedy tak strasznie słodkie i mdłe.
Prosty gotowiec bez pieczenia to - kilowa puszka masy kajmakowej i suche wafle- smarujesz warstwami, dociskasz na koniec garnkiem z wodą coby się wszystko skleiło, na drugi dzień znika bez śladu
Chociaż lepsza masa własnej roboty ale ze względu na czas przygotowania rzadko kto ją jeszcze robi, a szkoda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum