Kiedyś jadłam pyszną sałatkę u mojej kuzynki
Była ona strasznie niepozorna, a wyjątkowo smaczna.
Składała się z sałaty, marchewki pokrojonej w talarki, prażonego na patelni słoneczniku i sosu winegret Była naprawdę smaczna i szybko się ją robi, a dodawać można do niej to, w zależności co kto lubi. Polecam naprawdę jako surówkę do jakiś fajnych dań.
W tym przypadku była podana w miseczce do talerza spaghetti z sosem szpinakowym
piersi przysmażamy w przyprawach, po czym kroimy w kostkę, wsypujemy do miski, seler naciowy obieramy z włókien i też kroimy w kosteczkę dorzucając do miski, to samo z ananasem ...natkę siekamy i dodajemy oraz pocięte orzechy włoskie , dolewamy do miski trochę soku z ananasa z puszki + trochę majonezu i jogurtu naturalnego, całość przyprawiamy do smaku
sałatka ma taki lekko słodkawy posmak
a aktualnie przymierzam się do:
Skrzydełka pikantne
0,5 kg skrzydełek z kurczaka
0,5 dużej główki czosnku
1 gwiazdka Anyżu
1 łyżeczka sosu sojowego
30-40 ziaren pieprzu seczuańskiego
mielona papryka chili
sól
cukier
oliwa z oliwek lub olej
Każde skrzydełko dzielimy na 3 części (tniemy przez stawy). Następnie obieramy czosnek, po czym dzielimy go na dwie równe części: pierwszą z nich kroimy grubo - każdy ząbek na 3-4 kawałki, drugą część na bardzo grubo ząbek na 2-3 kawałki.
Drobniej pokrojony czosnek wędruje na patelnie na rozgrzany olej. Gdy czosnek się "spali" i przekaże olejowi aromat, wyrzucamy go. Na czosnkowym oleju przyrumieniamy skrzydełka.
Gdy skrzydełka się już przyrumienią zalewamy całość w patelni 1,5-2 szklankami wrzącej wody. Następnie dodajemy grubo pokrojony czosnek, gwiazdkę anyżu i chwilkę gotujemy. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, ziarna pieprzu syczuańskiego (kwestia gustu i odporności na pikantne). Sypiemy również paprykę chili (nie za dużo, żeby nie zabić smaku innych przypraw) i sól do smaku. Po czym gotujemy wszystko pod przykryciem 10-15 minut - po dłuższym czasie kurczak bardziej przechodzi przyprawami.
Następnie dodajemy cukier - około 1/4 szklanki. Tak aby skarmelizował przez następne 10 minut gotowania pod przykryciem a sos znacznie zgęstniał.
Podaje się to z ryżem i surówkami, najlepiej z marchewki lub pora.
1 paczka - warzywa na patelnie
dwie piersi z kurczaka
40dag pieczarek
puszka kukurydzy
sos chiński słoik lub meksykański, ryż
trochę oleju do warzyw aby sie ze złociły
warzywa do garnka z pół szklanką oleju na małym ogniu do momentu aź wszystko będzie miękkie. Pieczarki usmarzyć a cebulke usmarzone dać na druszlak aż ocieknąm dodać kukurydzę. Piersi usmażyć aż będzie miękka, wszystko dodać do warzyw zalać sosem!!
doprawić, polecam kostkę czosnku knorr bądź paprykę
Sałatka z Pesso:
1 opakowanie Pesso
2 cytryny (ale jak na mój gust i doświadczenie jedna starczy)
5 łyżek oliwy z oliwek
3 pomidory
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz itp.
3 łyżki pokrojonej świeżej mięty (osobiście nigdy nie dodawałam, ale zapewne dzięki mięcie sałatka będzie jeszcze bardziej wiosenna i świeża )
Pesso zalać szklanką gorącej wody i odczekać parę minut aż napęcznieje. Pomidory, paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, przypraw i zielonego (jak można się domyśleć ) sosik. Ja dodaję do niego jeszcze łyżkę musztardy i trochę oleju sezamowego, ale to według uznania. Sałatka najlepiej smakuje jak poleży parę godzin w lodówce i mocno się schłodzi
A ja dalej postuluje o przepis na sałatkę z brokułów!
Dziewczyny, no nie bądźcie takie, no
A sałatka z pesso pyszna - potwierdzam i planuję zrobić w najbliższym czasie
No to muszę się wpisać z tą moją sałatką z brokułów - chociaż była to chwilowa inwencja twórcza, to postaram się ją spisać
No więc: 6 jajek, 1 średni brokuł, 2 torebki ryżu długoziarnistego (gotowany aldente), 2 filety drobiowe (podsmażone w drobno pociętych kawałkach z przyprawami - sól, pieprz ziołowy, papryka), filety można zastąpić wędzonym mięskiem z kurczaka. No iteraz mam problem, bo najważniejszy w tym wszystkim był sos, a ja zawsze robię inny
Ale skoro nalegacie to spróbuję go jednak opisać (robię to na prośbę smakoszek )
- śmietana lub jogurt naturalny 200 ml
- 1-2 łyżki stołowe musztardy (w zależności od tego kto jaką lubi polecam z Kamisa stołową lub kozaka)
- przyprawa do twarożków Kamis Fit Up (sypałam "na oko", ale tak chyba z 1 łyżkę stołową trzeba)
- 1-2 łyżki stołowe majonezu Winiary dekoracyjny.
Oczywiście sosik trzeba wymieszać osobno i musi sobie tak postać z 15 minut. Jak już dodamy sosik to sałatkę trzeba doprawić i odstawić żeby się pogryzła z sosikiem
No to chyba byłoby wszystko
Życzę smacznego
Ostatnio zmieniony przez alkatel 2008-02-25, 23:21, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum