Forum Brzeg on
Regulamin Kalendarz Szukaj Album Rejestracja Zaloguj

MegaExpert

Poprzedni temat :: Następny temat
Forumowicze w kuchni - nasze przepisy :)
Autor Wiadomość
Kathia 
Czubek i Patol ;)



Zaproszone osoby: 2
Wiek: 35
Dołączyła: 27 Lip 2007

UP 4 / UP 2


Skąd: z kątowni :P

Wysłany: 2007-11-20, 23:21   

Kiedyś jadłam pyszną sałatkę u mojej kuzynki :)
Była ona strasznie niepozorna, a wyjątkowo smaczna.
Składała się z sałaty, marchewki pokrojonej w talarki, prażonego na patelni słoneczniku i sosu winegret :) Była naprawdę smaczna i szybko się ją robi, a dodawać można do niej to, w zależności co kto lubi. Polecam naprawdę jako surówkę do jakiś fajnych dań.
W tym przypadku była podana w miseczce do talerza spaghetti z sosem szpinakowym :)
0 UP 0 DOWN
 
KtOŚ 
<--(x_x)-<<



Wiek: 37
Dołączył: 10 Kwi 2006

UP 18 / UP 25


Skąd: a domyśl się :P

Wysłany: 2007-12-09, 21:11   

ja polecam sałatkę z selera naciowego ;)

potrzeba:

- 1 seler naciowy
- 2 piersi ( z kurczaka)
- puszkę ananasa
- natkę z pietruszki
- orzechy włoskie
- majonez
- przyprawy
- jogurt naturalny

piersi przysmażamy w przyprawach, po czym kroimy w kostkę, wsypujemy do miski, seler naciowy obieramy z włókien i też kroimy w kosteczkę dorzucając do miski, to samo z ananasem :) ...natkę siekamy i dodajemy oraz pocięte orzechy włoskie :) , dolewamy do miski trochę soku z ananasa z puszki + trochę majonezu i jogurtu naturalnego, całość przyprawiamy do smaku :)

sałatka ma taki lekko słodkawy posmak ;)


a aktualnie przymierzam się do:

Skrzydełka pikantne

0,5 kg skrzydełek z kurczaka
0,5 dużej główki czosnku
1 gwiazdka Anyżu
1 łyżeczka sosu sojowego
30-40 ziaren pieprzu seczuańskiego
mielona papryka chili
sól
cukier
oliwa z oliwek lub olej


Każde skrzydełko dzielimy na 3 części (tniemy przez stawy). Następnie obieramy czosnek, po czym dzielimy go na dwie równe części: pierwszą z nich kroimy grubo - każdy ząbek na 3-4 kawałki, drugą część na bardzo grubo ząbek na 2-3 kawałki.

Drobniej pokrojony czosnek wędruje na patelnie na rozgrzany olej. Gdy czosnek się "spali" i przekaże olejowi aromat, wyrzucamy go. Na czosnkowym oleju przyrumieniamy skrzydełka.

Gdy skrzydełka się już przyrumienią zalewamy całość w patelni 1,5-2 szklankami wrzącej wody. Następnie dodajemy grubo pokrojony czosnek, gwiazdkę anyżu i chwilkę gotujemy. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, ziarna pieprzu syczuańskiego (kwestia gustu i odporności na pikantne). Sypiemy również paprykę chili (nie za dużo, żeby nie zabić smaku innych przypraw) i sól do smaku. Po czym gotujemy wszystko pod przykryciem 10-15 minut - po dłuższym czasie kurczak bardziej przechodzi przyprawami.

Następnie dodajemy cukier - około 1/4 szklanki. Tak aby skarmelizował przez następne 10 minut gotowania pod przykryciem a sos znacznie zgęstniał.

Podaje się to z ryżem i surówkami, najlepiej z marchewki lub pora.
0 UP 0 DOWN
 
Devon 


Wiek: 38
Dołączył: 28 Kwi 2005

UP 1 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2007-12-09, 21:43   

1 paczka - warzywa na patelnie
dwie piersi z kurczaka
40dag pieczarek
puszka kukurydzy
sos chiński słoik lub meksykański, ryż
trochę oleju do warzyw :) aby sie ze złociły :)

warzywa do garnka z pół szklanką oleju na małym ogniu do momentu aź wszystko będzie miękkie. Pieczarki usmarzyć a cebulke usmarzone dać na druszlak aż ocieknąm dodać kukurydzę. Piersi usmażyć aż będzie miękka, wszystko dodać do warzyw zalać sosem!!

doprawić, polecam kostkę czosnku knorr bądź paprykę
0 UP 0 DOWN
 
Pepe 
Iskra córka ognia :]



Wiek: 38
Dołączyła: 29 Paź 2006

UP 2 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2008-02-25, 19:35   

Sałatka z Pesso:
1 opakowanie Pesso
2 cytryny (ale jak na mój gust i doświadczenie jedna starczy)
5 łyżek oliwy z oliwek
3 pomidory
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz itp.
3 łyżki pokrojonej świeżej mięty (osobiście nigdy nie dodawałam, ale zapewne dzięki mięcie sałatka będzie jeszcze bardziej wiosenna i świeża :) )

Pesso zalać szklanką gorącej wody i odczekać parę minut aż napęcznieje. Pomidory, paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, przypraw i zielonego (jak można się domyśleć ) sosik. Ja dodaję do niego jeszcze łyżkę musztardy i trochę oleju sezamowego, ale to według uznania. Sałatka najlepiej smakuje jak poleży parę godzin w lodówce i mocno się schłodzi :)

Smacznego
0 UP 0 DOWN
 
Pan_Pasztet 



Wiek: 36
Dołączył: 10 Maj 2005

UP 1 / UP 0


Skąd: Brzeg :)

Wysłany: 2008-02-25, 21:05   

Pepe, to kiedy zasz sprobowac??:D bo ja jakos nie mam weny na pichcenie :D
0 UP 0 DOWN
 
HS-R 



Wiek: 41
Dołączyła: 10 Wrz 2006

UP 63 / UP 6


Skąd: Kraina Marzeń

Wysłany: 2008-02-25, 21:15   

Widzisz Pan_Pasztet, nie wszystkim jest dane sprobować tej sałatki, ja już miałam i jest pyszna :)
0 UP 0 DOWN
 
Kathia 
Czubek i Patol ;)



Zaproszone osoby: 2
Wiek: 35
Dołączyła: 27 Lip 2007

UP 4 / UP 2


Skąd: z kątowni :P

Wysłany: 2008-02-25, 21:49   

A ja dalej postuluje o przepis na sałatkę z brokułów! :D
Dziewczyny, no nie bądźcie takie, no :-P
A sałatka z pesso pyszna - potwierdzam i planuję zrobić w najbliższym czasie :D
0 UP 0 DOWN
 
alkatel 



Wiek: 44
Dołączyła: 20 Sie 2007

UP 0 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2008-02-25, 23:19   

No to muszę się wpisać z tą moją sałatką z brokułów - chociaż była to chwilowa inwencja twórcza, to postaram się ją spisać :wink:

No więc: 6 jajek, 1 średni brokuł, 2 torebki ryżu długoziarnistego (gotowany aldente), 2 filety drobiowe (podsmażone w drobno pociętych kawałkach z przyprawami - sól, pieprz ziołowy, papryka), filety można zastąpić wędzonym mięskiem z kurczaka. No iteraz mam problem, bo najważniejszy w tym wszystkim był sos, a ja zawsze robię inny :mrgreen:
Ale skoro nalegacie to spróbuję go jednak opisać (robię to na prośbę smakoszek :lol: )

- śmietana lub jogurt naturalny 200 ml
- 1-2 łyżki stołowe musztardy (w zależności od tego kto jaką lubi polecam z Kamisa stołową lub kozaka)
- przyprawa do twarożków Kamis Fit Up (sypałam "na oko", ale tak chyba z 1 łyżkę stołową trzeba)
- 1-2 łyżki stołowe majonezu Winiary dekoracyjny.
Oczywiście sosik trzeba wymieszać osobno i musi sobie tak postać z 15 minut. Jak już dodamy sosik to sałatkę trzeba doprawić i odstawić żeby się pogryzła z sosikiem :evil:

No to chyba byłoby wszystko :P

Życzę smacznego :wink:
Ostatnio zmieniony przez alkatel 2008-02-25, 23:21, w całości zmieniany 1 raz  
0 UP 0 DOWN
 
HS-R 



Wiek: 41
Dołączyła: 10 Wrz 2006

UP 63 / UP 6


Skąd: Kraina Marzeń

Wysłany: 2008-02-26, 12:14   

Chyba zaraz wybiorę się na zakupy do sklepu po brokuł i te inne :P
Sałatka była pyszna i chyba często będzie gościć teraz na moim stole :)
0 UP 0 DOWN
 
Pepe 
Iskra córka ognia :]



Wiek: 38
Dołączyła: 29 Paź 2006

UP 2 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2008-02-26, 13:26   

HS-R napisał/a:
Widzisz Pan_Pasztet, nie wszystkim jest dane sprobować tej sałatki,
właśnie, trzeba wiedzieć jak się ustawić i przede wszystkim gdzie i z kim :mrgreen:
ale w zamian za świeży chlebek hmmm.... można się dogadać :wink:


Kathia Ja jeszcze na twój przepis czekam :roll:
0 UP 0 DOWN
 
jadore 
Wiecie gdzie mnie znaleźć



Wiek: 50
Dołączyła: 01 Sie 2006

UP 51 / UP 4


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2008-02-26, 14:53   

alkatel, a ten brokuł, to parzyłaś, gotowałaś, czy może surowy był, np. starty na tarce , bo jakiś taki drobny był, z tego co pamiętam? :)
0 UP 0 DOWN
 
Kathia 
Czubek i Patol ;)



Zaproszone osoby: 2
Wiek: 35
Dołączyła: 27 Lip 2007

UP 4 / UP 2


Skąd: z kątowni :P

Wysłany: 2008-02-26, 20:36   

Pepe napisał/a:
Kathia Ja jeszcze na twój przepis czekam :roll:

Ale, że niby na co? :-P :wink: :evil:
0 UP 0 DOWN
 
alkatel 



Wiek: 44
Dołączyła: 20 Sie 2007

UP 0 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2008-02-26, 23:39   

Kurczę :!: zapomniałam napisać <doh> Brokuła trzba obgotować przez jakieś 10 minut. Przepraszam za to niedopatrzenie moje :oops:
0 UP 0 DOWN
 
Inez 
Mod na emeryturze ;)



Wiek: 46
Dołączyła: 15 Wrz 2005

UP 10 / UP 0



Wysłany: 2008-02-27, 20:14   

Kathia napisał/a:
Pepe napisał/a:

Kathia Ja jeszcze na twój przepis czekam :roll:


Ale, że niby na co? :-P :wink: :evil:


Ciacho, ciacho, ciacho... <mniam> Wciąż pamiętam ten cudowny smak :oczko:
0 UP 0 DOWN
 
alkatel 



Wiek: 44
Dołączyła: 20 Sie 2007

UP 0 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2008-02-28, 10:33   

Błagam! Litości! Zapomniałam, że do tej sałatki z brokułów potrzebna jest jeszcze 1 puszka kukurydzy :oops:

<thanks>

:mask:

:mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez alkatel 2008-02-28, 10:34, w całości zmieniany 1 raz  
0 UP 0 DOWN
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Zobacz posty nieprzeczytane

Skocz do:  

Tagi tematu: forumowicze, kuchni, nasze, przepisy


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 33
Nasze Serwisy:









Informator Miejski:

  • Katalog Firm w Brzegu