Ja robię lepiej. Biorę słomę ze wsi przeżówam. Robię z tego małe placki o średnicy 5 cm polewam polewą czekoladową i podaje gościom. Bardzo i to bardzo im smakuje. Szczególnie jak poleża z 2 tygodnie i się troche sfermentują. Wtedy mi mówią "ale masz smaczcne jabłkowe ciastka"
Moderowany przez yasiu:
Kolejna prowokacja skończy się blokadą pisania na forum oraz Banem na twoje IP i tak jest one z innego miasta więc nie będę się bał
Ostatnio zmieniony przez yasiu 2007-10-09, 22:48, w całości zmieniany 1 raz
do salatki jarzynowej nie wrzucam groszku konserwowego tylko gotuje mrozony i jeszcze 'wykrecam' posiekane ogorki z tej ich wody zanim wrzuce do reszty warzyw
a jesli chodzi o placki to polecam placki z kabaczka, tez sciera sie je na grubej tarce, tyle ze trzeba dobrze odcisnac wode, oprocz maki i jajka siekam drobno pietruche, usmazone placki zjadam z keczupem:)
zaintrygowałaś mnie - możesz podać przepis na ten magiczny sos (lubię wszystko co magiczne)
Oczywiście, że mogę
Więc tak:
Najpierw biorę do dużego rondla trochę oliwy z oliwek z czosnkiem i lekko podsmażam. Dodaję puszkę czerwonej fasoli, puszkę kukurydzy, kroję małą cebulkę i dodaję czerwoną paprykę (właściwie bardziej dla koloru). Dolewam do tego wodę, żeby wszystkie składniki mogły się ugotować, gotuję oczywiście pod przykryciem. Zaglądam do nich od czasu do czasu, czy już są miękkie i czy nie potrzeba dolać więcej wody. Jeśli kukurydza będzie już miękka, do miseczki wsypuję sos z torebki "Pomysł na kurczaka po chińsku" firmy Winiary i rozrabiam go z wodą, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Dolewam sos do rondelka z warzywami i mieszam od czasu do czasu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewam wody, jeśli zbyt rzadki odkrywam pokrywkę, by woda mogła wyparować. Czasami też dodaję przyprawę "chili con carne", można doprawiać do smaku w zależności od upodobań, ale właściwie sos jest idealny i wszystkim smakuje
Jeśli chcesz zrobić sos z mięsem, to najpierw należy podsmażyć kawałki, np. kurczaka, posolone, z czosnkiem i oliwą, a później dopiero dodawać wszystkie warzywa i gotować.
W między czasie, gdy warzywa się gotują, robię placki, koniecznie starte na dużych oczkach.
Jedzonko jest pycha
Zresztą Agnes i Yasiu mogą to potwierdzić
Smacznego
Kiedyś przez przypadek zamiast czerwonej kupiłam w Kauflandzie puszkę białej w jakimś ostrym sosie (bo miały identyczne opakowania). Przyznam, że też były niezłe
Yasiu napisał/a:
Dobre też były placki z sosem czosnkowym zrobionym przez Agnes
ej ej, panie Yasiu to ja zrobiłam te placki, Agnes zrobiła tylko sos
A te placki także były magiczne, bo w swoim składzie zawierały szynkę
Ostatnio zmieniony przez Kathia 2007-10-22, 20:07, w całości zmieniany 1 raz
mi tam ostatnio posmakowała zapiekanka ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowo-kiełbasowo-serowym + sosik ziołowy
no nie, dawaj szybko przepis na te pyszności KtOŚ, a udało Ci się kiedyś zrobić belinczesy (takie naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - śmietanowym z czosnkiem, zapiekane w piekarniku z odrobiną sera)?
(takie naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - śmietanowym z czosnkiem, zapiekane w piekarniku z odrobiną sera)?
nie ...brakło motywacji na robienie ciasta naleśnikowego
jadore napisał/a:
no nie, dawaj szybko przepis na te pyszności
przepis prawie podany wyżej
gotujesz ziemniaki na pół-twardo, potem kroisz w talary i układasz w naczyniu żaroodpornym na spodzie i przy ściankach, do środka wkładasz wcześniej zasmażone pieczarki z cebulą czosnkową i kiełbasą, a potem na górę wrzucasz starty ser żółty i to wszystko zapiekasz w 180 stopniach, do uzyskania oczekiwanego efektu , sos jak to sos ...robimy według uznania
A ja mam zaś pytanie: czy posiada ktoś przepis na sałatke, która NIE zawiera:
* groszku
* czerwonej fasoli (wogule zadnej fasoli)
* pomidorów
* nic kiszonego
* musztardy
* ketchupu (jakos mi do salatek nie pasuje)
* sera feta
* każdego rodzaju mięsiwa procz piersi z kurczaka
* czosnku
* cebuli
* pora
* pietruszki
* kopru
* gotowanych jajek
I to chyba wszystko. Jeśli by Was zaintrygowałao dlaczego bez tylu artykułów spożywczych to powód jest prosty - ja ich nie lubie. Posiada ktos taki przepis? Byłabym bardzo wdzięczna...
Hmm, ja mam Łasico
Tuńczyk w sosie własnym, kukurydza, szczypior, makaron (taki wyglądem ryż przypominający), majonez, sól, pieprz. Niektórzy dodają fasolę, ale ja też za nią nie przepadam więc jej nie daję.
Druga, którą uwielbiam to sałatka z piersi kurczaka wykonana ze składników:
piersi kurczaka drobno pokrojone i usmażone na patelnim pestki z dyni zalane sosem winegre (nie pamiętam jak się piszę więc wybaczcie) i odstawione na 2-3 godzinki (wcisnąc jeszcze 1 ząbek czosnku), ugotowane korony z kalafiorka, makaron świderki (ugotowany oczywiście ). wszystko razem wymieszac, dodac pól łyżki majonezu, pieprz (soli nie daję bo wg mnie sos winegre ma w sobie dosyc soli)
Acha, sos winegre do tej sałatki ma byc wykonany tak: na 1 saszetkę proszku do sosu winegre 4 łyżki oliwy.
Łasico w oryginalnym przepisie nie ma czosnku, ale że ja go wielbiam więc w mojej sałatce jest
Te dwie sałatki to moje ulubione. Chyba jutro zrobię tą z kurczaka bo już jej z dwa tygodnie nie robiłam.
Ostatnio zmieniony przez HS-R 2007-11-13, 22:38, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2007-11-14, 10:39 sałatka z piersi kurczaka
specjalnie dla łasicy:
2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę,usmażone
4 zupki vifon-złoty kurczak-sam makaron prazymy na patelni w tłuszczu po kurczaku
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 żółta papryka j.w.
puszka kukurydzy
wszystko wymieszać dodać niewiele majonezu winiary,doprawić do smaku przyprawą z zupek i pieprzem,odstawić na 2 godzinki do lodówki
smacznego
Wysłany: 2007-11-14, 15:25 Re: sałatka z piersi kurczaka
basienka71 napisał/a:
specjalnie dla łasicy:
2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę,usmażone
4 zupki vifon-złoty kurczak-sam makaron prazymy na patelni w tłuszczu po kurczaku
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 żółta papryka j.w.
puszka kukurydzy
wszystko wymieszać dodać niewiele majonezu winiary,doprawić do smaku przyprawą z zupek i pieprzem,odstawić na 2 godzinki do lodówki
smacznego
O dziekuję! Czyta sie smacznie
A zapomniałam jeszcze, ze nie lubie ryb (procz pang) i szczypiorku. Dziekuje
A ja mam zaś pytanie: czy posiada ktoś przepis na sałatke, która NIE zawiera:
* groszku
* czerwonej fasoli (wogule zadnej fasoli)
* pomidorów
* nic kiszonego
* musztardy
* ketchupu (jakos mi do salatek nie pasuje)
* sera feta
* każdego rodzaju mięsiwa procz piersi z kurczaka
* czosnku
* cebuli
* pora
* pietruszki
* kopru
* gotowanych jajek
I to chyba wszystko. Jeśli by Was zaintrygowałao dlaczego bez tylu artykułów spożywczych to powód jest prosty - ja ich nie lubie. Posiada ktos taki przepis? Byłabym bardzo wdzięczna...
Widocznie Twoj apetycik nie jest stworzony dla salatek.........., bo to co Ci nie odpowiada raczej wyklucza stworzenie porzadnej smakowo salatki..........ale moze uderz w zielenine z kielkami.......poeksperymentuj........zycze owocnego probowania! Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum