Forum Brzeg on
Regulamin Kalendarz Szukaj Album Rejestracja Zaloguj

MegaExpert

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: smooth
2009-01-02, 18:16
Mąki / Gdzie. Pieczenie chleba / jak / gdzie i z czego!
Autor Wiadomość
Franco Zarrazzo 
Per astra ad anthropologiae



Wiek: 57
Dołączył: 26 Mar 2006

UP 1052 / UP 1969


Skąd: Ciemnogród

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2009-01-02, 16:51   

Jeśli można jeszcze po offie, to raczej mam na myśli takie piece w gospodarstwach wiejskich - bielone wapnem. Chyba raczej nie kaflowe...
0 UP 0 DOWN
 
Silke 
wodniczek szuwarek :D



Wiek: 37
Dołączyła: 28 Kwi 2007

UP 2 / UP 0



Wysłany: 2009-01-02, 18:26   

smooth napisał/a:

Jeśli chodzi o mnie to dziś "wypiekam" już czwarty mój chleb i drugi raz tzw. chłopski.
Wypiekam w cudzysłowie bo robię to przy użyciu urządzenia do robienia chleba czyli moja rola sprowadza się do przygotowania składników, wsypanych (wlanych) do formy w odpowiednich proporcjach i kolejności ...i tak na przykład, do takiego chłopskiego chlebcia daje wodę, olej, sól, cukier, mleko w proszku, białą mąkę, razową i żytnią, no i drożdże, rzecz jasna... na tę chwilę razową i żytnią mam z piekarni...


Mnie zaintrygowała i zainteresowała jedna sprawa, w jakim celu, żeby zrobić chleb musisz dodać mleko w proszku? Co ma dać to mleko? :) (Nie znam się na tym kompletnie)

Czy chleb z takiej maszynki jest lepszy niż sklepowy?
Ostatnio zmieniony przez Silke 2009-01-02, 18:28, w całości zmieniany 3 razy  
0 UP 0 DOWN
 
smooth 
wyrwany z kontekstu


Zaproszone osoby: 2
Wiek: 43
Dołączył: 21 Wrz 2006

UP 35 / UP 7


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2009-01-02, 18:56   

Silke napisał/a:
Czy chleb z takiej maszynki jest lepszy niż sklepowy?


Zdecydowanie lepszy!

Silke napisał/a:
Mnie zaintrygowała i zainteresowała jedna sprawa, w jakim celu, żeby zrobić chleb musisz dodać mleko w proszku?


Tak podali w przepisie :) Piszą, że mleko działa emulgująco, co pozwala na uzyskanie bardziej regularnych pęcherzy i ładnego wyglądu miąższu.
Przy czym można używać mleka w proszku z odpowiednią ilością wody, albo świeżego mleka!

Silke napisał/a:
Co ma dać to mleko?


:-P Krowa :) , ale potem trzeba je czterokrotnie zagęścić i odwodnić :P
Ostatnio zmieniony przez smooth 2009-01-02, 18:58, w całości zmieniany 1 raz  
0 UP 0 DOWN
 
HS-R 



Wiek: 41
Dołączyła: 10 Wrz 2006

UP 63 / UP 6


Skąd: Kraina Marzeń

Wysłany: 2009-01-02, 20:12   

Ja piekę w domu chleb w piekarniku do chleba, jest o wiele lepszy niż kupny, najważniejsze, że drugiego dnia smakuje jak pierwszego. No i wychodzi taniej :)
0 UP 0 DOWN
 
BeataWeir 
BrCR


Wiek: 45
Dołączyła: 07 Sty 2009

UP 0 / UP 0


Skąd: Brzeg/Warszawa.

Wysłany: 2009-01-19, 22:39   

Roztropek napisał/a:
Powód braku jest prawdopodobnie jeden. Wszelkie chleby razowe, żytnie, czy zakwas do żuru produkowane są niezgodnie z recepturą z powiedzmy lat 60-tych. To niestety nie to samo. Obecnie nikt nie wytwarza chleba razowego, a tylko starsi ludzie pamiętają jego smak. To co sprzedaje się pod nazwą chleb razowy to jakaś pomyłka. To chleb ze zwykłej mąki z zawartością zmielonych otrębów i jakiegoś barwnika. To samo dotyczy tzw żurku czy barszczu białego. Zresztą barszcz biały to współczesny wymysł. Nikt, przynajmniej w Brzegu, nie wytwarza chleba na tzw. zakwasie. Zakwas to rodzaj ciasta do rozmnożenia, które można było kupić w piekarni, jeśli ktoś chciał piec chleb w domu. Dziwi mnie to bardzo, ponieważ osobiście za prawdziwy chleb razowy mógłbym zapłacić każdą cenę, no powiedzmy każdą.
Obecnie w kilku sklepach piekarni Hert w Brzegu sprzedaje się tzw. chleb wiejski, smakiem (ale tylko smakiem) nieco zbliżony do chleba wypiekanego na zakwasie. To nawet nie namiastka chleba wiejskiego na zakwasie, ale jakiś drobny kroczek w tym kierunku.
Może to nikogo nie przekona, ale kromka prawdziwego chleba z prawdziwym masłem (też nieosiągalnym) całkowicie wystarczy na śniadanie. Och ten smak i zapach.


Chleb upieczony w oparciu o mąkę (jakąkolwiek) podnosi po spożyciu poziom cukru, do wysokości takiej jak cukier spożywczy i jest jednym z podstawowych czynników powodujących otyłość oraz cukrzycę typu 2. W takim chlebie mamy również konserwanty, polepszacze smaku i spulchniacze czyli tzw. toksyny, które zatruwają nasze organizmy i spowalniają je. Zainteresuj się chlebem typu KR-IRL, a zobaczysz co to jest naturalna zdrowa energia. Maję ją Chińczycy, Hindusi jest ona oczywiście z ryżu i z kasz.
Energia to podstawa aktywności warunkującej naszą egzystencję.
Pozdrawiam B. W. Brzeg
0 UP 0 DOWN
 
BeataWeir 
BrCR


Wiek: 45
Dołączyła: 07 Sty 2009

UP 0 / UP 0


Skąd: Brzeg/Warszawa.

  Wysłany: 2011-01-12, 16:21   MĄKA. ORKISZ. IG to błędy.

BH.224.
MOTTO: Mąka orkiszowa, jest mąką z odmiany pszenicy. :lol:

PSZENICA MA RÓŻNE ODMIANY, I JEDNĄ Z NICH JEST WŁAŚNIE ORKISZ:
Jest uważany za odmianę bardziej wartościową, ale składniki i w tym skrobię, ma taką jak pszenica. Podobno ta odmiana była uprawiana, wcześniej niż klasyczna pszenica. Problem jednak w tym mieleniu, jak z każdą mąką, wówczas gdy zmielimy ziarna.

GDYBYŚMY NP. ZIARNA PSZENICY LUB ŻYTA, ZAMIAST MIELIĆ UGOTOWALI SOBIE W WODZIE:
A potem upiekli to taki chleb byłby zdrowy i odchudzający, podobnie jak ten CHLEB typu KR-IRL. Przy mieleniu ziaren zbóż, pękają wiązania międzycząsteczkowe w strukturze skrobi, czyli węglowodanu złożonego, i wówczas glukoza wchłania się do naszej krwi bardzo szybko i w dużej ilości, stymulując otyłość oraz nadwyrężając trzustkę. Są to tzw. WYSOKIE węglowodany, tj. od 26,01% wzrostu czyli zdecydowanie GLUKOZA nienaturalna.

TO JEDEN Z DRAMATYCZNYCH BIOLOGICZNYCH REKORDÓW IN MINUS:
Błąd człowieka powielany przez wieki. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !!

DZISIAJ NP. W TYBECIE LUDZIE UPRAWIAJĄ ZBOŻE TZW. JĘCZMIEŃ:
Ziarna z tego zboża prażą na patelni bez dodatku tłuszczu oczywiście, a następnie wypiekają z tych ziaren super chleb. Mielenie jest Im obce. Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. *

KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, marketing, obłuda i biznes.

ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. :cool:
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/
0 UP 0 DOWN
 
BeataWeir 
BrCR


Wiek: 45
Dołączyła: 07 Sty 2009

UP 0 / UP 0


Skąd: Brzeg/Warszawa.

  Wysłany: 2013-04-16, 16:36   CHOLESTEROL. INDEKS GLIKEMICZNY. RAK TRZUSTKI. ORKISZ. MĄKA.

_____________________________________________________________________________
MĄKA. ORKISZ. IG TO TABELE Z BŁĘDAMI. ♥♥♥♥♥ (Aktualizacja 2013).

BH.224.
MOTTO: MĄKA ORKISZOWA, JEST MĄKĄ Z ODMIANY PSZENICY. :lol: *****

PSZENICA MA RÓŻNE ODMIANY, I JEDNĄ Z NICH JEST WŁAŚNIE ORKISZ:
Jest uważany za odmianę bardziej wartościową, ale składniki i w tym skrobię, ma taką jak pszenica. Podobno ta odmiana była uprawiana, wcześniej niż klasyczna pszenica. Problem jednak w tym mieleniu, jak z każdą mąką, wówczas gdy zmielimy ziarna.

GDYBYŚMY NP. ZIARNA PSZENICY LUB ŻYTA, ZAMIAST MIELIĆ UGOTOWALI SOBIE W WODZIE:
A potem upiekli to taki chleb byłby zdrowy i odchudzający, podobnie jak wzorcowy wg opracowanego przepisu: CHLEB TYPU KR-IRL. Przy mieleniu ziaren zbóż, pękają bowiem wiązania międzycząsteczkowe w strukturze skrobi, czyli węglowodanu złożonego, i wówczas glukoza wchłania się do naszej krwi bardzo szybko w dużej ilości, stymulując otyłość oraz nadwyręża trzustkę. Są to tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, czyli zdecydowanie energia negatywna, a więc: GLUKOZA NIENATURALNA.

TO JEDEN Z DRAMATYCZNYCH BIOLOGICZNYCH REKORDÓW IN MINUS:
Błąd człowieka powielany przez wieki. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne.

DZISIAJ NP. W TYBECIE LUDZIE UPRAWIAJĄ ZBOŻE O NAZWIE JĘCZMIEŃ:
Ziarna z tego zboża prażą na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie wypiekają z tych ziaren biologicznie prawidlowy, energetyczny chleb. Mielenie jest Im obce. Uzyskują ogrom prozdrowotnej energii, czyli tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU, niezbędnej dla komórek organizmu, a w szczególności komórek nerwowych mózgu. Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. *****

KONKLUZJA FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB TYPU KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
75% Energii, antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.
Książka, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. :cool: *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/

BH.224.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.
WAŻNE INFO_: http://www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php

_____________________________________________________________________________

240.010. Ryż biały... NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU... GLUKOZA NATURALNA... INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU....JPG
Plik ściągnięto 30 raz(y) 46,44 KB

224.001. 38,9 KB. Mąka orkiszowa... WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU... GLUKOZA NIENATURALNA... INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU....JPG
Plik ściągnięto 30 raz(y) 38,96 KB

0 UP 0 DOWN
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Zobacz posty nieprzeczytane

Skocz do:  

Tagi tematu: chleba, czego, gdzie, gdzie, jak, maki, pieczenie


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 30
Nasze Serwisy:









Informator Miejski:

  • Katalog Firm w Brzegu