co do grzanek to robie maslo czosnkowe, zero wysilku, piec minut roboty, znow rozcieram czosnek z solo i wytarzam go w masle, smaruje kromeczki weki, posypuje odrobino majeranku badz oregano i siup na pare minut do mocno rozgrzanego pieca
ja do masła czosnkowego dodaję jeszcze zioła prowansalskie i koniecznie siekaną natkę pietruszki. Jadam ten specjał dosyć często, niekoniecznie do grzanek, może być do ciemnego pieczywa - rewelacja, szczególnie jako zakąska do browarka.
Zaproszone osoby: 3
Wiek: 35 Dołączyła: 26 Mar 2007
0 / 0
Skąd: CDŚ
Wysłany: 2007-10-11, 15:46
verbeina napisał/a:
Zbychoo napisał/a:
szczególnie jako zakąska do browarka.
Hmm...Musze wypróbować
czosnek nie bardzo 'lubi sie' z piwem
a ja robie sos tak: oczywiście duuużo czosnku(dla Was wg uznania), śmietana, majonez(średnio dwie, trzy łyżki śmietany na jedną majonezu - jak kto lubi), musztarda(wg uznania - ja daje 1 łyżeczkę), przyprawa do tzatzików(najlepiej z Prymata), pieprz, szczypta soli(przyprawa tzatzikowa jest już słona) i jeżeli zależy Wam na bardzo intensywnym smaku - czosnek granulowany...
verbeina, najpierw to Ty musisz napisać przepis na ten sos czosnkowy który robiłaś w zeszłą sobotę bo po wyszedł przewyborny (mniam )
Wiem, że był pyszny, ale ja robiłam go "na oko" i teraz nie potrafie powiedziec ile czego w tym się mieściło brałam to co miałam pod reką w różnych ilościach...
Ale wiesz co Sawka, nie napisałaś jak on pysznie smakował z NASZĄ sałatka
Ostatnio zmieniony przez verbeina 2007-10-11, 15:59, w całości zmieniany 1 raz
Chyba żartujesz... chociaż to w końcu kwestia gustu. Ja powiem tylko, że jak tylko na jakąś imprezę zrobię masło czosnkowe lub smalczyk, to wiem, że najwięcej to mi pójdzie chleba i tych właśnie specjałów. Wędliny, śledziki, sałatki idą wtedy dużo słabiej.
A co do smalcu to też dodaję do niego czosnku, tylko tam tak na podkreślenie smaku, bardzo mało.
Zaproszone osoby: 3
Wiek: 35 Dołączyła: 26 Mar 2007
0 / 0
Skąd: CDŚ
Wysłany: 2007-10-11, 17:27
Zbychoo napisał/a:
Agnes napisał/a:
czosnek nie bardzo 'lubi sie' z piwem
Chyba żartujesz... chociaż to w końcu kwestia gustu. Ja powiem tylko, że jak tylko na jakąś imprezę zrobię masło czosnkowe lub smalczyk, to wiem, że najwięcej to mi pójdzie chleba i tych właśnie specjałów. Wędliny, śledziki, sałatki idą wtedy dużo słabiej.
A co do smalcu to też dodaję do niego czosnku, tylko tam tak na podkreślenie smaku, bardzo mało.
no ja jak mam 'czosnkowy' posmak w ustach to nie rusze piwa... bo jest jakieś niedobre... blee...
majonez(średnio dwie, trzy łyżki śmietany na jedną majonezu
ja robię podobnie. 3 łyżki śmietany, aczkolwiek wolę jogurtu naturalnego, na 1 łyżkę majonezu. Nie lubię zbyt majonezowego sosu, bo jest za tłusty blee... Oczywiście mała łyżeczka ostrej musztardy, czosnek ( to wg uznania i oczywiście wg ilości robionego sosu), odrobina pieprzu, soli i różnych ziółek do smaku
Czasami robię jeszcze tak, że dodaję trochę serka naturalnego i potartego na papkę ogórka, ale to już bardziej podchodzi pod tzatzyki i bardziej nadaje się do potraw typu placki ziemniaczane, itp.
Więc duży jogurt naturalny mieszam z kilkoma łyżkami majonezu winiary, dodaję 4 ząbki czosnku, sól, pieprz. Dobrze żeby przegryzł się w lodówce. Takim sosem polewam pizzę, kanapki, zapiekanki... pycha
A ja dodaje dwa ząbki czosnku, 3 łyzki śmietany, 3 łyzki majonezu i do tego czosnek granulowany ( taka jedna kosteczke ), łyżeczka wegety oraz koniecznie bazylia (duzo bazyli).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum