Bardzo lubię sałatki i pomyślałam, że może macie ochotę podzielić się swoimi przepisami. Smakują mi sałatki: z gyrosem, ze śledziem, jarzynową, z makaronem i misz masz- czyli to co mi wpadnie w ręce
Por przekroić wzdłuż na pół, pokroić w piórka, sparzyć wrzącą wodą. Szynkę pokroić w paseczki, jajka w niezbyt drobną kostkę. Kukurydzę i seler odsączyć, wszystkie składniki przełożyć do miski, polać sosem przygotowanym z majonezu zmieszanego z jogurtem, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Ja uwielbiam dania i sałatki z dodatkiem serów: szczególnie feta i camembert. Uwielbiam np. zrobić ryż z gotowaną papryką, cebulą, poidorami lub innymi warzywami i do tego wszystkiego taki stopiony ser pleśniowy, albo też fajny jest taki ser nie całkiem stopiony, ale trochę (jak się np. wrzuci na niego gorący makaron). Dobre są też satałtki z kus kusem, do tego feta, sałata, oliwki, pomidory, slonecznik i trochę dobrego oleju i przypraw. Pyyycha! ))
Mam swoją ulubioną sałatkę, którą sam 'wymyslilem' w pospiechu... ale co tam.
- sałata lodowa
- 1 filet z kurczaka
- 1 papryka
- 1 duzy pomidor
- puszka kukurydzy
- grzanki [najlepsze czosnkowe]
- sos czosnkowy
Sałatę lodową 'obieramy', myjemy i łamiemy na małe kawałki.
Paprykę myjemy, wykrawamy srodek, nasiona i to 'białe' - gorzkie.
Kroimy w kostkę. Pomidora myjemy, kroimy, czekamy chwile aż pusci 'soki', a następnie je wylewamy. Kukurydzę osączamy z wody.
Filet kroimy w kostkę, przyprawiamy gyrosem i smażymy na patelni.
Sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Do tego 4-5 ząbków czosnku (w zależnosci jaki kto lubi poziom 'ostrosci' ) do smaku dodajemy sól i pieprz.
Do miski wrzucamy:
Połamaną sałatę lodową, pokrojoną paprykę i pomidor w kostkę, kukurydzę i gyros.
Całość polewamy sosem czosnkowym. Na koniec dodajemy grzanki. Całość mieszamy.
Uwaga: Sałatka bazuje na 'chrupkosci' - grzanek, papryki i sałaty lodowej, dlatego też tuż po zrobieniu jej nadaje się do spożycia, w przeciwnym razie w/w rzeczy mogą stracic na swojej chrupkosci Pamietajmy też o gyrosie, jeżeli będzie zimny to stwardnieje.
Ja ostatnio się zajadam sałatką z brokułami zrobionymi na chrupko, dużą ilością czosnku, do tego jogurt naturalny i słonecznik prażony. Przepyszna jest, polecam
Polecam skorzysatć z przepisu, sałatka jest bardzo dobra.
1 główka sałaty
1 opakowanie rukoli
4 jajka, ugotowane na twardo
200 g sera feta
1/3 pęczka koperku, drobno posiekanego
1 cebula dymka, drobno posiekana
4 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki soku z cytryny
sól
czarny pieprz
Sałatę oraz rukolę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Jajka obieramy i kroimy w ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Koperek, dymkę, oliwę z oliwek i sok z cytryny dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałaty, mieszamy i podajemy.
Wskazówka: Do sosu sałatkowego możemy dodać aromatyczną mieszankę ziół.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum