- karczek
- ser żółty (zetrzeć)
- cebula
- zioła prowansalskie
- musztarda
- majonez
- pieprz i sól
karczek ułożyć na brytfannie- nie rozbijać, na karczek ułożyć pokrojoną cebulę i ser żółty, następnie na każdy kawałek nałożyć po łyżce majonezu i troszkę musztardy, na koniec wszystko posypać ziołami oraz pieprzem i solą, piec ok. godziny
ziemniaki
ser żółty w plasterkach
zioła prowansalskie
papryka słodka
troche vegety
kawałek margaryny do smazenia
ziemniaki najlepiej jakby zostalu cale po obiedzie (albo ugotowac przedtem, tylko nie tłuc)
ziemniaki pokroic w plastry "talarki", margaryne roztopic na patelni, wrzucic pokrojone ziemniaki smazyc na rumiano. dodac troche ziół prowansalskich (najlebiej gniotąc je jeszcze w palcach) troche papryki słodkiej i szczypte vegety do smaku. pomieszac dokladnie. posmazyc jeszcze chwile. na wierzch polozyc plasterki zółego sera tak aby zakrywały wszystko. nie mieszając poczekac az ser sie roztopi. najlepiej jesc z patelni prosto bo przekładając na talerze mozna zniszczyc serową kompozyje.
mi bardzo smakuje!!!
Ja to bym dodała tutaj mój magiczny przepis na placki ziemniaczane. Mianowicie polega on na tym, że ziemniaków nie ścieramy na papkę, tylko na największych oczkach tarki Wtedy placki są pychota
Mozna tez zetrzeć marchew, albo korzeń pietruszki.
Placki ziemniaczane mozna jeść na kilka sposobów - z sosem, posypane cukrem pudrem, ja jem na "słono" z dodatkiem cebuli, czosnku, maggi i do tego maślanka lub kefir
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum