Forum Brzeg on
Regulamin Kalendarz Szukaj Album Rejestracja Zaloguj

MegaExpert

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak zbudować serwer www.
Autor Wiadomość
maslo 



Wiek: 34
Dołączył: 18 Gru 2006

UP 0 / UP 0



Ostrzeżeń:
 6/4/6
Wysłany: 2007-01-28, 11:44   Jak zbudować serwer www.

Witam
Mam pytanie. Jak zbudować serwer www. Jakie parametry powinien
posiadać taki komputer( serwer).
Dzięki
0 UP 0 DOWN
 
KtOŚ 
<--(x_x)-<<



Wiek: 33
Dołączył: 10 Kwi 2006

UP 18 / UP 25


Skąd: a domyśl się :P

Wysłany: 2007-01-28, 11:51   

1) raz powinien byc szybki/mieć dużo ramu
2) powinien mieć baaardzo szybkie łącze (wejście/wyjście)
3) w domowych warunkach profesionalnego serwera raczej nie opłaca się stawiać :)
4) musi być właczony 24h/dobę :)
0 UP 0 DOWN
 
maslo 



Wiek: 34
Dołączył: 18 Gru 2006

UP 0 / UP 0



Ostrzeżeń:
 6/4/6
Wysłany: 2007-01-28, 12:03   

Powiecmy że spełniam te wymagania.Co dalej.
0 UP 0 DOWN
 
alferx 



Wiek: 47
Dołączył: 11 Cze 2005

UP 0 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2007-01-28, 12:27   

Jeżeli masz Windowsa, ściągasz "Krasnala" ( Link ) instalujesz i masz.

Jeżeli chcesz na Linuxie - masz w standardowym pakiecie prze opcji instalacji serwer.

P.S.
Widze , że coś nie tak z podaną stronką, więc możesz ściągnać tutaj
Ostatnio zmieniony przez alferx 2007-01-28, 12:31, w całości zmieniany 1 raz  
0 UP 0 DOWN
 
szmatlawiec 


Wiek: 38
Dołączył: 28 Sty 2007

UP 0 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2007-01-28, 16:23   

niezłe odpowiedzi... podstawowe pytanie, do czego miałby służyć ten serwer?
www/poczta/ftp/gryonline ?

jeśli tylko jako ftp to nie musi to być super szybki sprzęt,
co do reszty to już zależy co chcesz postawić na tym serwerze.

zakładam że posiadasz XP i załóżmy, żę chciałbyś postawić serwer www/ftp/smtp(poczta:P)

do tego wystarczy instalacja IIS - Internet information services, inaczej Internetowe usługi informacyjne.
Wystarczy wejść w
Panel Sterowania > Dodaj lub usuń programy > Dodaj/Usuń składniki sys. Win. i wybrać Internetowe usłu...

w szczegółach można wybrać/zaznaczyć co ma zostać zainstalowane etc

Zawsze możesz zainstalować windows 2000/2003 server...

Co do unixów, tu masz ogromny wybór i tu też pojawia się pytanie do czego ma służyć ów serwer, są specjalne dystrybucje, które służą tylko i wyłącznie jako serwer jakiegoś rodzaju, ale domyślam się, że to akurat cię nie będzie interesowało.

hmm okej, nie ma się co specjalnie rozpisywać :P
jeszcze tylko taka moja myśl, krasnal o którym wspomniał kolega wyżej nadaje sie świetnie, ale tylko do pracy offline, do postawienia serwera z 'prawdziwego zdarzenia' nie nadaje sie w ogóle, ze względu na liczne bugi i nie dopracowania, to tyle :P
0 UP 0 DOWN
 
alferx 



Wiek: 47
Dołączył: 11 Cze 2005

UP 0 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2007-01-28, 16:38   

szmatlawiec napisał/a:
Panel Sterowania > Dodaj lub usuń programy > Dodaj/Usuń składniki sys. Win. i wybrać Internetowe usłu...


Tylko dla XP Prof. , a co jak ktoś ma Home :?:
0 UP 0 DOWN
 
kisiol 
telekomunikator-integrator



Wiek: 35
Dołączył: 17 Wrz 2005

UP 0 / UP 0



Wysłany: 2007-01-28, 16:41   

szmatlawiec napisał/a:
niezłe odpowiedzi

ja uwazam: jakie pytanie, takie odpowiedzi.

za to Ty chciałeś chyba zabłysnąć i niestety nie udało Ci sie, choćby z tego powodu:
szmatlawiec napisał/a:
do czego miałby służyć ten serwer?
www/poczta/ftp/gryonline

maslo napisał/a:
Jak zbudować serwer www

serwer www raczej nie sprawdzi sie jakos serwer ftp lub inne.


okej, wiec moje zdanie jest takie: jesli chcesz postawic ten serwer www, po to zeby jakas (Twoja) strona na nim byla to troche trudne zadanie sobie stawiasz (musisz miec ip zewnetrzne, raczej domeny sobie nie wykupisz, a wpisywanie do przegladarki adresu IP do najprzyjemniejszych nie nalezy). Raczej zaloz sobie konto na dowolnym darmowym serwerze. Natomiast jesli interesuje Cie wątek edukacyjny w tym przedsiewzieciu to jak najbardziej polecam (do windowsa chyba najlepszy jest krasnal).

Jesli chodzi o te parametry to chyba najwazniejszy jest transfer (wazny jest upload).
Ostatnio zmieniony przez kisiol 2007-01-28, 16:43, w całości zmieniany 1 raz  
0 UP 0 DOWN
 
alferx 



Wiek: 47
Dołączył: 11 Cze 2005

UP 0 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2007-01-28, 17:03   

szmatlawiec napisał/a:
do tego wystarczy instalacja IIS


Co z tego że będzie miął serwer WWW na porcie 80, który tylko HTML z JS obsłuży i nie będzie miał PHP, mySQL, CGI i PERLA. Będzie musiał koleś sobie to wszystko instalować.

A Krasnal pstry myk - instalacja i działa serwerek z usługami :
- Apache 1.3.31
- PHP 4.3.9 + SQLite
- PHP 5.0.2
- MySQL 3.23.58
- ActivePerl 5.6.1.628
- phpMyAdmin 2.6.2 pl2
- Zend Optimizer 2.0.3

Jedyne co się zgodzę że Portal, który Krasnal instaluje jest kiepski, ale od czego są pliki konfiguracyjne, nie musi być stroną startową.
Niech młody uczy się zarządzać WWW/Apache, phpAdminem - przyszłościowo w linuxie mu się bardziej przyda od IIS. ;)
0 UP 0 DOWN
 
smooth 
wyrwany z kontekstu


Zaproszone osoby: 2
Wiek: 39
Dołączył: 21 Wrz 2006

UP 35 / UP 7


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2007-01-28, 19:14   

kisiol napisał/a:
musisz miec ip zewnetrzne,


Nie musi. Przecież są usługi, które ten problem rozwiązują
Np.
http://www.dyndns.com/
czy
http://www.no-ip.com/

ps.
Dlaczego mam wrażenie, że temat już był poruszany ?

Jak było pisane wyżej.. przypadku posiadania Windows Xp prof. czy też Windows 2000 / 2003 server... najłatwiejszym rozwiązaniem jest IIS.
Poza tym jak zauważył kolega kisiol można śmiało założyć konto zewnętrzne, na którym się postawi stronkę .. o ile mowa tu o serwerze pod www tylko dla Ciebie..
jeśli tak to osobiście polecam www.host.sk (php, mysql)

alferx napisał/a:
Niech młody uczy się zarządzać WWW/Apache, phpAdminem - przyszłościowo w linuxie mu się bardziej przyda od IIS.


No to swoją drogą. Offline'owo może sobie postawić (w celach ćwiczeniowych) serwer na krasnalku czy też phptriad..
Ostatnio zmieniony przez smooth 2007-01-28, 19:17, w całości zmieniany 1 raz  
0 UP 0 DOWN
 
bartoszek 


Wiek: 31
Dołączyła: 30 Gru 2006

UP 1 / UP 0



Ostrzeżeń:
 4/4/6
Wysłany: 2007-02-17, 16:38   

ja właśnie < a raczej mi rozpoczęto> składanie serwera, który wg normalnych wyliczeń miałby kosztować około 12.000 zł :o , ale dzięki wiedzy moich znajomych :D :D całkowity koszt zamknie się kwotą około 6.000 zł

na te 12.000 zł jak zwykle składa się z 1000, zł marży :D :D

jak dobrze mieć kogoś kto zna się na sprzęcie <bo ja ogóle :D :D > nomen omen jak informatycy z jednej z najlepszej firmy produkującej oprogramowanie w Polsce mają nie znać się na postawieniu serwera :D :D

zaczynam więc szukać od poniedziałku 6000,- :D :D

ps. specyfikację techniczną mojego serwera z pewnością tutaj zamieszczę :D i zdjęcia jak będę go już miał w łapkach :D :D
0 UP 0 DOWN
 
maslo 



Wiek: 34
Dołączył: 18 Gru 2006

UP 0 / UP 0



Ostrzeżeń:
 6/4/6
Wysłany: 2007-04-07, 20:52   

Troszkę drogo dałeś za ten serwer za 2.000 mozna miec dobry sprzet.PzDr
0 UP 0 DOWN
 
Janio 
Express IT



Wiek: 31
Dołączył: 13 Sie 2005

UP 17 / UP 4


Skąd: www.ExpressIT.pl

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2007-04-07, 21:30   

maslo napisał/a:
Troszkę drogo dałeś za ten serwer za 2.000 mozna miec dobry sprzet.PzDr


Za 2k nie kupisz SERWERA (dyski/zasilacze hot swap, pamięć ecc, kontroler scsi itp...) a jedynie zwykłego biurkowego peceta :)
Ostatnio zmieniony przez Janio 2007-04-07, 21:32, w całości zmieniany 1 raz  
0 UP 0 DOWN
 
alferx 



Wiek: 47
Dołączył: 11 Cze 2005

UP 0 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2007-04-07, 21:43   

Janio napisał/a:
dyski hot swap


Nie wspominając o mirroringu ;)
0 UP 0 DOWN
 
maslo 



Wiek: 34
Dołączył: 18 Gru 2006

UP 0 / UP 0



Ostrzeżeń:
 6/4/6
Wysłany: 2007-04-25, 11:35   

Ten serwer miał by być przeznaczony na www i ftp. Mam jeszcze jedno pytanie jak użytkownikowi przydzielać domeny np. mojastrona.maslo.pl.
Ostatnio zmieniony przez maslo 2007-04-25, 11:36, w całości zmieniany 1 raz  
0 UP 0 DOWN
 
KtOŚ 
<--(x_x)-<<



Wiek: 33
Dołączył: 10 Kwi 2006

UP 18 / UP 25


Skąd: a domyśl się :P

Wysłany: 2007-04-25, 16:07   

no to musisz mieć wykupioną domenę :) i potem w opcjach domen wybierasz subdomenę i przypisujesz ją do danego folderu :)
0 UP 0 DOWN
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Zobacz posty nieprzeczytane

Skocz do:  

Tagi tematu: jak, serwer, www, zbudowac


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 32
Nasze Serwisy:









Informator Miejski:

  • Katalog Firm w Brzegu