A tu cytat z pewnej strony, oświadczam, że sam tego nie wymyślam
Cytat:
Brytyjcy Cyganie cenią sobie bardzo wysoko mięso jeża, kore w smaku
przypomina prosiaka. Po sprawieniu oblepiają go gliną i opiekają nad
ogniskiem.
Z ogona kangura przyrządzają Australijczycy smaczny gulasz lub zupę.
W głębi kontynentu spożywa się gotowane lub pieczone tylne łapy tego
zwierzęcia.
Do delikatesów kuchni chińskiej należą "1000-letnie jaja". Na
ich temat krąży w naszym kraju wiele anegdot, ale przede wszystkim
istnieje wiele uprzedzeń. Sprawa jest niezwykle prosta, a jaja tak
przyrządzone są bardzo smaczne. A więc kacze jaja oblepia się masą z
popiołu, suchej herbaty, wapna i soli, obtacza się w wysuszonych
łuskach ryżu i zakopuje w ziemi. Po upływie 4 miesięcy jaja nabierają
walorów jaj "tysiącletnich" i nadają się do jedzenia.
Ja tam oscypków nie lubię, a po owocach morza w Neapolu się pochorowałam... może dlatego tak trudno mnie skusić na coś nowego... za to ostatnio choruję na pizzę z krewetkami i ananasem! Pycha!
Ale co tu dużo mówić... nic mi nie zastąpi własnoręcznie robionych sałatek.
a moje sałatki to miszcza mają (i to nie moja ocena...
Nie chce tutaj offtopicca robić, ale jakieś małe zawody się szykują, przydałoby się od teorii zakładając wątek o sałatkach, a następnie zawody sałatkowe..ja mam sporą praktykę.. myślę, że ktoś by się przyłączył jeszcze a i moglibyśmy być autorami dnia sałatek !! ha ! ot taka myśl !
Apropos owoców morza jakiś czas temu właśnie kupowałem ze dwa razy paluszki krabowe w intermarche, ale brakowało mi w nich wyrazistości smaku !!
Nie chce tutaj offtopicca robić, ale jakieś małe zawody się szykują, przydałoby się od teorii zakładając wątek o sałatkach, a następnie zawody sałatkowe..ja mam sporą praktykę.. myślę, że ktoś by się przyłączył jeszcze a i moglibyśmy być autorami dnia sałatek !! ha ! ot taka myśl !
i trzeba wyznaczyć datę naszych zmagań i zasady itd.
no więc... kiedy konkurs na sałatki o różnych dziwnych smakach?.... Należałoby tu uwzględnić jeszcze dziwny wygląd, dziwne składniki, dziwny zapach...
Zgłaszam się do jury!
Poważnie
Należałoby tu uwzględnić jeszcze dziwny wygląd, dziwne składniki, dziwny zapach...
Haa! Dobry pomysł, bo ja przyznam, że myślałem o tych mniej lub bardziej tradycyjnych, tych coś robi czasem lub zazwyczaj.. ale rzeczywiście można ruszyć wyobraźnią i coś ciekawego potworzyć .... co prawda za bardzo nie chcę się wychylać.. ale niech będzie, że wziąłbym udział w takim konkursie (hmm nawet myślę o konkursach teamowych .np. po 2 osoby, żeby też było rozłożenie kosztów... ) a i w charakterze jury z miłą chęcią bym wystąpił..
to dobry pomysł na WOŚP. Mogłabym również zasiadać w jury oceniającym te sałatki, ale trzeba by ustalić, czy maja być tradycyjne, czy egzotyczne, ale chyba najważniejsze żeby były jadalne
W wydrążonym wnętrzu krowy umieszcza się barana. Z kolei w wydrążonym wnętrzu barana umieszcza się gęś. W wydrążonym wnętrzu gęsi lokuje się kurczaka. Jak się nietrudno domyślić tu też w środku jest niespodzianka - gołąb lub kaczka. Oczywiście tego ptaka też można nadziać na... smażoną mysz lub coś podobnego, ale tu może się już zatrzymajmy. Poszczególne rodzaje mięs "przesiąkają" wzajemnie swoim aromatem i smakiem. Całość smaży się i opieka.
Gdzie je się coś takiego? Odpowiedź prawidłowa brzmi: na Sardynii (włoska wyspa na morzu śródziemnym). Co ciekawe, w odróżnieniu od mieszkańców innych wysp, Sardyńczycy nie lubią ryb oraz owoców morza. Podobno tłumaczy się to tym, że w swojej historii wielokrotnie musieli uciekać przed najeźdźcami w głąb lądu. A tam ryb nie było. Tylko mięsko...
kto jedzie na Sardynie? w poszukiwaniu zaginionych przysmaków
Jak stawiasz to jadę
Cytat:
Co byście powiedzieli na konika polnego podsmażanego z czosnkiem, sałatkę z kokonów jedwabnika, omlet ze stonogi czy lody ze świerszcza? Na spożywanie tych i podobnych żyjątek naukowcy wymyślili termin entomofagia. Wielu jest zdania, że to określenie trafi niebawem do języka potocznego. Trzydzieści gramów robaków zawiera bowiem tyle samo białka co trzystugramowy filet z polędwicy. Robaki są poza tym bogate w żelazo i prawie nie mają tłuszczu ani cholesterolu.
Nawet jeśli już zrobiło wam się niedobrze, warto pamiętać, że upodobania kulinarne to rzecz zmienna. Dania, których dziś nie odważylibyśmy się wziąć do ust, bywały przysmakiem naszych przodków. I na odwrót. My, Europejczycy wzdrygamy się na myśl o gąsienicach, larwach, małpich móżdżkach, mięsie z psa czy węża, jednak potrawy te stanowią pożywienie ludzi innych kultur. Zajadamy się za to ślimakami, żabimi udkami, flakami, jąderkami czy też larwami węgorza. Nasza niechęć do pewnych potraw jest więc kwestią czysto kulturową.
Insekty goszczą na stołach już dziś. W Indonezji zbiera się nocą koniki polne, serwowane później z solą, cukrem i cebulą. Tam też za przysmak uchodzą dania z termitów. Najlepsze są te podane prosto z drzewa, należy jednak żuć je szybko, żeby… nie uciekły z ust. Koneserzy powinni docenić ich wyjątkowy smak i aromat żywicy.
W Japonii jada się koniki polne, larwy owadów wodnych, cykady, poczwarki jedwabnika; w Afryce świerszcze, koniki polne, larwy i chrząszcze; w Kambodży i Wenezueli smażone tarantule, podobne w smaku do krabów. W niektórych miejscach w Chinach, gdzie – jak mawiają – jada się wszystko, co ma nogi, z wyjątkiem krzesła, bardzo ceniony jest skorpion smażony lub gotowany z warzywami.
Entomofagia ma już zwolenników również na Zachodzie. Są wśród nich Amerykanie Peter i Faith Menzel, autorzy książki "Man eating bugs". Twierdzą oni, że owady oferują smakoszom zupełnie nowy świat kulinarnych wrażeń i zapachów – od kwaśnych mrówek po pająki o aromacie owoców morza.
W Londynie czy Nowym Jorku pojawiły się już takie rarytasy, jak lizaki z gąsienicą, mrówki posypane kakao czy lody ze świerszcza – hit sezonu jednej z firm produkujących mrożonki, Hotlix Candy, pioniera w tego typu przysmakach. Surowce pochodzą z Tajlandii, Kolumbii i Meksyku, które to kraje są głównymi producentami i eksporterami robaków.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum