Wysłany: 2012-03-19, 18:44 CZY TO LEGALNE?? NP. UNIDEN UBC-69XLT-2
Witam!
Nie znalazłem bardziej odpowiedniego tematu na forum.
Interesuje mnie czy posiadanie i nasłuchiwanie takim urządzeniem jest legalne?? czytałem, że według naszego prawa nie można jedynie nadawać w tych częstotliwościach.
danio, Bez uprawnień amatorskich krótkofalarskich chyba nie możesz - a co do służb to nasłuch i nadawanie na ich częstotliwościach bez względu czy masz uprawnienia czy nie jest nielegalny (to jest pewne) i grozi za to chyba 3 lata
Ps. Bardzo dokładnie mogą cię namierzyć
Ostatnio zmieniony przez lord 2012-03-19, 19:12, w całości zmieniany 1 raz
danio, Bez uprawnień amatorskich krótkofalarskich chyba nie możesz - a co do służb to nasłuch i nadawanie na ich częstotliwościach bez względu czy masz uprawnienia czy nie jest nielegalny (to jest pewne) i grozi za to chyba 3 lata
Ps. Bardzo dokładnie mogą cię namierzyć
a podasz jakąś podstawę prawna skąd wiozłeś te 3 lata a na pewno namierzenie jest możliwe tylko w monecie nadawania jeżeli tylko podsłuchuje to nikt nie jest w stanie namierzyć.
(na tych częstotliwościach jest możliwe podsłuchiwanie bezprzewodowych tel. stacjonarnych)
Ostatnio zmieniony przez owip2001 2012-03-19, 21:42, w całości zmieniany 1 raz
Obawiam się, że lord jednak nie do końca ma rację. Zapewne chodziło mu o artykuł 267 kodeksu karnego, jednak maksymalna kara wynosi tam 2 lata, zatem nie mam pewności. Jednak wg UKE ten artykuł nie dotyczy nasłuchu przy użyciu skanera(czyli np unidena z powyższej aukcji). Pewną wątpliwość budzi jednak fakt czy ta opinia będzie w przypadku problemów wiążąca dla sądu. Nie wymaga to również żadnych uprawnień jako, ze jest to urządzenie nasłuchowe(art. 144 Dz. U. z 2004 r. Nr 171, poz. 1800 z późn. zm.).
Ostatnio zmieniony przez azereus 2012-03-19, 21:45, w całości zmieniany 1 raz
azereus, No dobrze podam ci przykład - gość np. podsłuchuje policję w celu uniknięcia odpowiedzialności karnej bo np. chce wiedzieć gdzie będzie patrol interwencyjny - chyba nie powiesz mi że to jest legalne ? Co do zagadnień prawnych i technicznych (kwestia namierzenia) to panowie z Brzeskiego towarzystwa radiotechnicznego mogą wyjaśnić http://sq6acm.inwestnet.c...ds.php?cat_id=1
Z tego co mi się obiło o uszy to podsłuchiwanie nie jest karane natomiast za przekazywanie dalej informacji mogą Ciebie ukarać.
Była kiedyś taka słynna sprawa że kierowca autobusu MPK jeździł w jakimś mieście i nasłuchiwał policję. Ukarali go za nie za to że używał skanera, tylko za to że pasażerowie słyszeli komunikaty nadawane przez niebieskich.
Na stronie http://radioscannerpolska.../rrm290605.html masz akty prawne to sobie poczytaj. Na stronie po lewej stronie masz napisane "Rozdział 2Art. 144. 1. Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum