Forum Brzeg on
Regulamin Kalendarz Szukaj Album Rejestracja Zaloguj

MegaExpert

Poprzedni temat :: Następny temat
Pędzenie bimbru ..?
Autor Wiadomość
Firemaniek76 
998 lub 112



Wiek: 48
Dołączył: 07 Gru 2008

UP 10 / UP 2



  Wysłany: 2011-08-01, 10:10   Pędzenie bimbru ..?

Czy ktoś wie czy pędzenie bimbru jest legalne. Bo mam podejrzenia że sąsiad (patologia) pędzi, bo schodzą się żule i cały cas piją a przychodzą bez niczego tj. "flaszki", opieka społeczna się tym wogóle nie interesuje a dzieci tego sąsiada na to patrzą. Zbiera też duże ilości suchego chleba ale nie do jedzenia,czytałem że coś tam z chleba można pędzić, widziałem też dużą metalową beczke(200l) do której wlewał wodę......?
0 UP 0 DOWN
 
iero10 



Wiek: 38
Dołączył: 11 Maj 2005

UP 96 / UP 42


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2011-08-01, 12:21   

Cytat:
w uchwale z dnia 30 listopada 2004 Izba Karna Sądu Najwyższego orzekła co następuje:

"Znamiona przestępstwa z art. 12a ust.1 ustawy z dnia 2 marca 2001 roku o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych wypełnia również wyrabianie alkoholu etylowego na własny użytek."[6]

- co praktycznie znaczy, że produkcja bimbru na własny użytek jest czynem prawnie zabronionym i podlega karze do 1 roku więzienia (2 lata w przypadku produkcji znacznych ilości).

oraz
Cytat:
22 grudnia 2006 weszła w życie ustawa z dnia 18 października 2006 o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych[7], która wprowadza przepisy zgodne z obowiązującymi w Unii Europejskiej. W nowej ustawie znalazł się jednak artykuł 1 ust. 2 mówiący, że nie stosuje się jej wobec napojów wytworzonych domowym sposobem i nieprzeznaczonych do obrotu, a w ust. 3 - że napoje, o których mowa w ust. 2 nie mogą być wytwarzane bezpośrednio w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej. Artykuł 44 tej samej ustawy mówi natomiast, iż wyrabianie napojów spirytusowych bez odpowiedniego wpisu do rejestru jest zakazane i podlega karze (tak jak do tej pory - do 1 roku pozbawienia wolności), a wyrabianie ich w znacznych ilościach - karze odpowiednio surowszej (do 2 lat), przy czym sprzęt służący do wyrobu tych napojów podlegać może z wyroku sądu konfiskacie niezależnie od tego, czyją jest własnością.


http://pl.wikipedia.org/wiki/Bimber

także spokojnie możesz zgłosić takie podejrzenie odpowiednim organom
0 UP 0 DOWN
 
owip2001 
śniegu niema,a bałwanów pełno



Wiek: 45
Dołączył: 21 Cze 2006

UP 51 / UP 18


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2011-08-01, 14:00   

Firemaniek76 napisał/a:
Zbiera też duże ilości suchego chleba


z chleba na pewno nie da się nic napędzić
0 UP 0 DOWN
 
yoorek 


Wiek: 66
Dołączył: 13 Paź 2008

UP 477 / UP 1011



Wysłany: 2011-08-01, 15:01   

Gorzelnicy powiadają,że spirytusu nie da się zrobić jedynie z kamieni.Z chleba jak najbardziej-skoro robi się ,,żytniówkę" .
0 UP 0 DOWN
 
colutea 


Wiek: 40
Dołączyła: 20 Mar 2007

UP 3 / UP 0



Wysłany: 2011-08-01, 15:48   

Z wszystkiego da się napędzić :lol: wystarczy cokolwiek co sfermentuje, chleb też się nadaje...
0 UP 0 DOWN
 
Pandzik 
Nic na siłę,wszystko młotkiem!



Zaproszone osoby: 1
Wiek: 36
Dołączył: 06 Lut 2008

UP 3 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2011-08-01, 16:37   

zacier na bimber można zrobić ze wszystkiego (bo to tylko pożywka dla drożdży), nawet mieszanek chlebowo-warzywno-owocowych czy odpadki i gnijące owoce :)
Dobrze się zorientuj bo samo nalewanie wody nić nie znaczy, tym bardziej że kranówka jest chlorowana i musi odstać 24godziny. Do tego trzeba drożdży, zacier musi dobrze zacząć fermentować (przy tym jest smrodek), dopiero po dłuższym czasie całość się podgrzewa i parujący alkohol skrapla do naczynia.
Tak, że takie rzeczy można momentalnie wyniuchać. A Ci może denaturat przemycają albo inne wynalazki.

edit.
Ja oczywiście znam to tylko teoretycznie, chociaż w jednej z brzeskich fabryk była ukryta bimrownia pracownicza kiedyś.
W Brzegu niejedna bimbrownia zapewne jeszcze pracuje :wink:
Ostatnio zmieniony przez Pandzik 2011-08-01, 16:40, w całości zmieniany 1 raz  
0 UP 0 DOWN
 
lord 
antysikork



Wiek: 32
Dołączył: 20 Wrz 2008

UP 242 / UP 264



Wysłany: 2011-08-01, 18:39   

Cytat:
Tak, że takie rzeczy można momentalnie wyniuchać. A Ci może denaturat przemycają albo inne wynalazki.
zależy jaka aparatura
0 UP 0 DOWN
 
sabina2 



Wiek: 44
Dołączyła: 17 Cze 2008

UP 20 / UP 6


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2011-08-01, 20:14   Re: Pędzenie bimbru ..?

Firemaniek76 napisał/a:
schodzą się żule i cały cas piją a przychodzą bez niczego tj. "flaszki


a zwiększonej ilości cukru nie przynoszą?? :D
0 UP 0 DOWN
 
Pandzik 
Nic na siłę,wszystko młotkiem!



Zaproszone osoby: 1
Wiek: 36
Dołączył: 06 Lut 2008

UP 3 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2011-08-01, 21:50   

lordDla dobrej mocy zacier może leżakować nawet miesiąc, aż zrobi się "zupa" a do tego potrzebuje dostępu powietrza, dopiero po klarowaniu przelewa sie zacier do gara i podgrzewa. Żeby też maszyneria taka była super szczelna to trzeba trochę kasy, narzędzi i czasu, a wątpię żeby drobnym pijaczkom zależało na jakości. Do tego taka aparatura potrzebuje miejsca, dużej ilości wody przy końcowej fazie produkcji, a ktoś kto pędzi na szybcika to i tak musiałby dodawać spirytusu albo wódki dla szybszego startu fermentacji, bo normalnie fermentacja trwa i to nie są tylko drożdże.

Każdy stary bimbrownik Ci powie, że najlepiej na początek też poświęcić jedną flaszeczkę czystej do zacieru 8) i tu też wątpię, żeby okoliczni panowie pijaczkowie byli zdolni poświęcić tyle drogocennego napoju.

Dodatkowo takie ciekawostki podam:

1 kilo cukru = 2 flaszki 50 % wódki = 0,5 litra 100% spirytu
czyli :
2 x 0,5 litra 100% spirytu = litr spirytu 100% = 2 kilo cukru
a
cena 2 kilo cukru ≠ cena litra spirytu 100%
więc :
nasze państwo nas porządnie kroi na wódzie!!!

Metanol:
w zacierze lub winie :
w 1000 g (1 litr) etanolu jest ok. 2,5 - 4 alkoholi wyższych
w czym :
w 1000 g (1 litr) etanolu jest ok. 3 g samego metanolu

Wydajność fermentacji.
Równanie Gay-Lussaca :
C6H12O6 -> 2C2H5OH + 2CO2 + 24 kcal (100 kj)
z bilansu reakcji wynika że :
z 180,15 g cukru powstaje 92,10 g etanolu
Wydajność cukru nie jest stuprocentowa gdyż podczas fermentacji pewną część cukru zużywają drożdże, część idzie na substancje inne niż etanol a część wyparowuje wraz z CO2. Praktyczna wydajność fermentacji wynosi ok. 90 % wydajności teoretycznej.
Przyjmuję się że :
z 1,7 kg cukru powstaje w rzeczywistości 1 litr alkoholu etylowego

ogólnie pędzenie bimbru to nawet w samej teorii bardzo ciekawa sprawa.
Tak samo destylatory od strony technicznej są bardzo ciekawe, chociaż mało skomplikowane, niektórzy odwalają porządną robotę budując cudaczną apraturę, a nie tylko ograniczając się do garnków i baniek po mleku :wink: a potem chwalą się zdjęciami na forach i co? i nic.
0 UP 0 DOWN
 
sabina2 



Wiek: 44
Dołączyła: 17 Cze 2008

UP 20 / UP 6


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2011-08-01, 21:54   

znalazłam tako oto link
http://alkohole-domowe.com/

Forum nadal działa, nikt nie zamknął, ludzie produkują...
0 UP 0 DOWN
 
owip2001 
śniegu niema,a bałwanów pełno



Wiek: 45
Dołączył: 21 Cze 2006

UP 51 / UP 18


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2011-08-01, 22:30   

Pandzik,

z tego co napisałeś wnioskuje że nie masz doświadczenia w tym temacie
bimber da się wyprodukować przy pomocy dwóch misek i garnka
albo czajnika plastikowej butelki i wężyka

http://photo.livevideo.co...19243AB2D2.aspx

ale z tym trzeba uważać a to ku przestrodze

http://www.youtube.com/wa...feature=related

jak chcesz się podszkolić w tym temacie zajrzyj na to forum

http://www.bimber.info/
0 UP 0 DOWN
 
chmurkolistna 
...Achtung Baby...



Wiek: 40
Dołączyła: 07 Sty 2008

UP 46 / UP 83



Wysłany: 2011-08-01, 22:30   

Cytat:
Artykuł 44 tej samej ustawy mówi natomiast, iż wyrabianie napojów spirytusowych bez odpowiedniego wpisu do rejestru jest zakazane

Ciekawe te przepisy zabraniające wyrobu alkoholu. Z tego wynika, że nawet wina na bazie ogrodowych owoców ani nalewek, czy wódek typu wiśniówka, cytrynówka (domowej roboty) nie można okazjonalnie zrobić. W praktyce trochę paranoja - wszyscy wiemy jak to faktycznie jest.
Ostatnio zmieniony przez chmurkolistna 2011-08-01, 22:34, w całości zmieniany 3 razy  
0 UP 0 DOWN
 
owip2001 
śniegu niema,a bałwanów pełno



Wiek: 45
Dołączył: 21 Cze 2006

UP 51 / UP 18


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2011-08-01, 22:39   

dodaje link do metody 2 miski i garnek

http://alkohole-domowe.co...a_garnkowa.html


PS.

nie mogę edytować postu pojawia się napis


Post odrzucony przez filtr antyspamowy! Poinformuj o pomyłce.
0 UP 0 DOWN
 
yoorek 


Wiek: 66
Dołączył: 13 Paź 2008

UP 477 / UP 1011



Wysłany: 2011-08-02, 07:31   

Jeżeli bimber jest dobry,to produkcja jest legalna.Gdy śmierdzi fuzlami , należy producenta zamknąć :D .Pandzik,poprzez dolanie alkoholu do zacieru, fermentację zatrzymuje się,a nie wzmacnia.
0 UP 0 DOWN
 
Pandzik 
Nic na siłę,wszystko młotkiem!



Zaproszone osoby: 1
Wiek: 36
Dołączył: 06 Lut 2008

UP 3 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2011-08-02, 18:02   

yoorek napisał/a:
Pandzik,poprzez dolanie alkoholu do zacieru, fermentację zatrzymuje się,a nie wzmacnia.


Drożdże lubią dopływ tlenu, ważne żeby nie dostały się inne odmiany drożdżaków, bo zacznie się walka o cukier a wtedy wszystko się zepsuje.
Drugą ważną sprawą jest temperatura. Wraz ze wzrostem temp drożdżaki są odporniejsze na alkohol, ale czas fermentacji się bardzo skraca. Z drugiej strony przy spadku temperatury czas fermentacji wzrasta ale moc spada. Dlatego przy dużych ilościach i wysokich temperaturach otoczenia należy szukać kompromisu w czasie fermentacji i można użyć trochę gotowego alkoholu dla spowolnienia fermentacji.


a co do przepisów, to kiedyś były one mniej jasne: z jednej strony wyroby alkoholowe powyżej jakiejs tam zawartości alkoholu były zabronione, ale z drugiej strony domowe wyroby w małych ilościach dla własnego użytku były dozwolone pod warunkiem nie handlowania nimi.
No a jak to jest w Polsce, każdy chce zaoszczędzić i nadal wielu "mierzy zawartość cukru w cukrze". Chociaż ja tam wole piwo niż czystą.
Ostatnio zmieniony przez Pandzik 2011-08-02, 18:16, w całości zmieniany 1 raz  
0 UP 0 DOWN
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Zobacz posty nieprzeczytane

Skocz do:  

Tagi tematu: .., bimbru, pedzenie


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 34
Nasze Serwisy:









Informator Miejski:

  • Katalog Firm w Brzegu