Forum Brzeg on
Regulamin Kalendarz Szukaj Album Rejestracja Zaloguj

MegaExpert

Poprzedni temat :: Następny temat
Dawne odmiany winorośli.
Autor Wiadomość
mulder 


Wiek: 47
Dołączył: 21 Gru 2008

UP 2397 / UP 3901



Wysłany: 2015-10-21, 06:38   

Wczoraj, wracając z Brzegu, zjechałem z drogi do gospodarstwa położonego we wsi Strzelniki, gdzie od dłuższego czasu intrygowała mnie uprawa winorośli prowadzona w trzech szpalerach ( po zdaje się ok. 10 krzewów w rzędzie ). Nie zastałem gospodarza, jednak uzyskałem informację, że to jakiś starszy człowiek. Na podwórzu, wśród kwiatów, miał dodatkowe winorośle, zdaje się, że Chrupkę, ale i coś jeszcze. Winorośle posadzone są również wzdłuż ścieżki prowadzącej od drogi do szpalerów i zabudowań gospodarczych. Podejrzewam, że ten pan uprawia lokalne odmiany, gdyż podobne liście już gdzieś widziałem. Szpalery jeszcze w początkach października osłonięte były siatką, zatem są to późne winorośle. To jakiś miłośnik winorośli, którego warto poznać. Podobną uprawę zlokalizowałem w Krzyżowicach. Tam również muszę podjechać.

20102015634.jpg
Plik ściągnięto 130 raz(y) 456,16 KB

20102015638.jpg
Plik ściągnięto 122 raz(y) 361,2 KB

20102015637.jpg
Plik ściągnięto 128 raz(y) 421,3 KB

20102015636.jpg
Plik ściągnięto 121 raz(y) 433,78 KB

20102015633.jpg
Plik ściągnięto 151 raz(y) 318,5 KB

Ostatnio zmieniony przez mulder 2015-10-21, 06:40, w całości zmieniany 1 raz  
1 UP 0 DOWN
 
mulder 


Wiek: 47
Dołączył: 21 Gru 2008

UP 2397 / UP 3901



Wysłany: 2015-10-30, 04:50   

Kolejny raz przedstawiam małą uprawę lokalnego pasjonata. Wczoraj, jadąc z rodziną do Kościerzyc na grób bliskich, zajechałem do szkółki krzewów w tej wsi po kwiaty. Było to miejsce, o którym pisałem w ubiegłym roku, gdzie widziałem krzewy prowadzone dość ładnie wzdłuż płotu, które jeszcze w październiku miały pełnię owocowania. Pracownik szkółki, widząc moje zainteresowanie winoroślą, poprosił do mnie właściciela, mężczyznę blisko czterdziestoletniego. Okazał się on nie tylko pasjonatem kwiatów i krzewów, ale i winorośli. Jak przyznał, krzewy prowadzi intuicyjnie, ale ucieszył się, widząc w jednym z krajów winiarskich podobną formę. Część z nich to jakaś lokalna hybryda, która owocuje ciemnogranatowymi owocami, których resztki widniały gdzieniegdzie, natomiast połowa to krzewy ukorzenione ze sztobrów naciętych u sąsiada, gdzie winorośl mateczna rośnie przy domu dziesięciolecia. Krzewy pochodzące z tego starego kultywaru wymagają jednak, podobnie jak ten krzew mateczny, ochrony przed mączniakiem. W tym, jak i poprzednim roku, owocowanie było dość zadowalające. Z obydwu odmian uzyskano 200 kg owoców. Różowe grona pochodzą właśnie z krzewów pozyskanych u sąsiada. Okazał się nim być kolega ze szkolnych lat mojej mamy, zatem może uda się mi porozmawiać i z tą osobą i zobaczyć tę winorośl.

29102015655.jpg
Plik ściągnięto 144 raz(y) 209,74 KB

29102015656.jpg
Plik ściągnięto 142 raz(y) 223,59 KB

29102015657.jpg
Plik ściągnięto 120 raz(y) 225,35 KB

2 UP 0 DOWN
 
mulder 


Wiek: 47
Dołączył: 21 Gru 2008

UP 2397 / UP 3901



Wysłany: 2016-01-09, 07:11   

30 grudnia, w czas pięknej, ciepłej jeszcze zimy, kopczykowałem miejsce szczepień niektórych winorośli ( dwuletnie krzewy odmian Riesling i Weissburgunder ). Prace wykonałem w terminie i zdążyłem przed spadkiem temperatury do -14 st. C. Taka temperatura nie jest, co prawda, szkodliwa dla winorośli ( w ubiegły weekend wystąpiła zaledwie jedna noc z takimi "minusami", dwie pozostałe dały wynik ca. -11 i -12 st. C ), ale może ona zaszkodzić szczepionym odmianom ze szkółek i spowodować problemy z podkładką. Starsze krzewy ze szkółek ( 5, 4 i 3 latki ), a także kultywary pozyskane z naszych wsi nie są kopczykowane już drugą zimę. Od trzech lat nie było spadku temp. poniżej -18,-20 st. C., a takie temperatury mogą już wpłynąć niekorzystnie na system korzeniowy roślin. Stąd właśnie w krajach winiarskich Europy Środkowej ( Niemcy, Czechy, Austria, Polska ) wykonuje się kopczykowanie krzewów, by dodatkową warstwą ziemi uchronić korzenie, które mogą zostać uszkodzone przy długotrwałych mrozach, gdy temperatura gruntu spadnie do ca. -5,-7 st. C na głębokości ok. 30 cm, czyli w strefie rozwoju korzeni. Od wczoraj mamy odwilż, co pozwoli mi na zdołowanie kolejne partii sztobrów pozyskanych w jednej z wsi. Od połowy grudnia jeżdżę od wsi do wsi, gdzie tnę upatrzone vinifery. Wkrótce pozyskam jeszcze sztobry dwóch starych krzewów z Oldrzyszowic i dwóch z Lewina Brzeskiego. W oldrzyszowickim ogrodzie zadołowałem tuż po świętach patyczki lokalnych blauerów z Pępic, Myśliborzyc i Żłobizny, a dziś zakopię materiał pobrany w Przylesiu. W lutym sztobry zostaną wykopane i rozpocznę ich ukorzenianie.

27122015737[1].jpg
Sztobry przed zadołowaniem.
Plik ściągnięto 119 raz(y) 222,14 KB

30122015761[1].jpg
Weissburgunder
Plik ściągnięto 117 raz(y) 209,41 KB

30122015764[1].jpg
Weissburgunder
Plik ściągnięto 117 raz(y) 214,63 KB

30122015762[1].jpg
Riesling
Plik ściągnięto 113 raz(y) 223,1 KB

30122015763[1].jpg
Riesling
Plik ściągnięto 114 raz(y) 213,43 KB

2 UP 0 DOWN
 
mulder 


Wiek: 47
Dołączył: 21 Gru 2008

UP 2397 / UP 3901



Wysłany: 2016-01-21, 04:52   

Wczoraj pracownice Muzeum Wsi Opolskiej odebrały ode mnie kolejne trzy sadzonki starych odmian winorośli. Krzewy te przekazał mi znajomy winiarz-amator z Małopolski, który pozyskał je z kolei od kolegi ze wschodniej części Górnego Śląska. I tak wiosną w bierkowickim skansenie rosnąć będą kolejne kultywary : Frankenthal ( Trollinger, Black Hamburg ), Chrupka Różowa ( Roter Gutedel ) i Triumf, czyli Triumphrebe.
Ostatnio zmieniony przez mulder 2016-01-21, 04:52, w całości zmieniany 1 raz  
2 UP 0 DOWN
 
mulder 


Wiek: 47
Dołączył: 21 Gru 2008

UP 2397 / UP 3901



Wysłany: 2016-02-14, 09:26   

Tym razem zamierzam poruszyć temat formy prowadzenia winorośli tradycyjnej dla Śląska, czyli "głowy". Sposób jej wyprowadzania to niskie, krótkie cięcie krzewu na dwa, trzy pąki tak, by po paru sezonach powstała z pnia forma głowy, pięści na linii gruntu. Jest to forma dość łatwa do wyprowadzenia i pozwala okrywać ziemią, czyli kopczykować winorośl, by uchronić miejsce krzewienia i korzenie przed szkodliwym działaniem mrozu. Forma ta stosowana w północnej strefie uprawy winorośli przywędrowała do nas z terenów obecnych Niemiec. W niemieckiej kulturze uprawy winorośli prowadzenie "na głowę" ma kilka znaczeń. Jest głowa w formie rogów ( "bockerziehung" - tradycyjna również dla Burgundii, gdzie nosi nazwę "gobelet" ), czy też "głowa wirtemberska" ( "wirttembergische kopferziehung" ) - ilustracje w załącznikach. Dla nas ma jednak znaczenie prowadzenie winorośli na sposób frankoński, czyli opisany na wstępie krótki sposób cięcia. "Głowa frankońska" została zapewne wprowadzona na Śląsk wraz z frankońskimi kolonistami, którzy obok zakonników rozwinęli tu uprawę winnego krzewu. Różne odmiany "głowy", na niskim pniu, wyższym ( rogi ), to formy nadreńskie, dla których początkiem, formą pierwotną była "głowa frankońska". W swoim ogrodzie winoroślowym stosuję zarówno formę niskiej "głowy", jak też zacząłem wyprowadzać jej odmianę na dwa pnie ( właściwą dla płn.wsch. Francji ), ale też formę na wyższym pniu w psotaci rogów. Warto pomyśleć, by ten sposób prowadzenia winorośli stał się tradycyjny i charakterystyczny dla Śląska, co może się udać poprzez zastosowanie jej w winnicy w Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach.

120px-Bockerziehung.jpg
"rogi"
Plik ściągnięto 11345 raz(y) 6,98 KB

kopferz..jpg
"głowa frankońska"
Plik ściągnięto 111 raz(y) 136,74 KB

Erziehung_Gobelet_03.jpg
"rogi"
Plik ściągnięto 118 raz(y) 52,19 KB

Erziehungsart_Wuerttembergische_Unterland_693.jpg
"głowa wirtemberska"
Plik ściągnięto 122 raz(y) 116,07 KB

erziehung14gross.jpg
"głowa wirtemberska"
Plik ściągnięto 121 raz(y) 150,6 KB

2 UP 0 DOWN
 
mulder 


Wiek: 47
Dołączył: 21 Gru 2008

UP 2397 / UP 3901



Wysłany: 2016-02-26, 05:18   

Wczoraj wykonałem pierwsze, tegoroczne cięcia formujące winorośli. Sześcioletnie krzewy Merlot, Cabernet Sauvignon i Chardonnay poddałem temu zabiegowi jako pierwsze. To już szósta zima tych szlachetnych krzewów i bardzo dobrze radzą sobie w naszym, śląskim klimacie.

25022016913[1].jpg
Cabernet Sauvignon 2010 ( dwupienna "głowa' wg Jules'a Guyot )
Plik ściągnięto 106 raz(y) 208,14 KB

25022016915[1].jpg
Chardonnay 2010 ( "rogi" )
Plik ściągnięto 129 raz(y) 269,5 KB

25022016910[1].jpg
Merlot 2010 ( "rogi" )
Plik ściągnięto 119 raz(y) 258,18 KB

2 UP 0 DOWN
 
mulder 


Wiek: 47
Dołączył: 21 Gru 2008

UP 2397 / UP 3901



Wysłany: 2016-03-07, 09:32   

Elbling 2012 w formie dwupiennej "głowy" wg Jules'a Guyot. A dalsze dwa zdjęcia to krzewy tej samej odmiany prowadzone w formie tradycyjnej 'głowy" ( jeden z nich zostanie poprowadzony jako "głowa" wirtemberska. No i irysy, które zakwitły ca. tydzień wcześniej niż rok temu.

05032016934[1].jpg
Plik ściągnięto 100 raz(y) 205,08 KB

05032016932[1].jpg
Plik ściągnięto 117 raz(y) 193,11 KB

05032016933[1].jpg
Plik ściągnięto 121 raz(y) 195,46 KB

05032016931[1].jpg
Plik ściągnięto 113 raz(y) 231,19 KB

2 UP 0 DOWN
 
mulder 


Wiek: 47
Dołączył: 21 Gru 2008

UP 2397 / UP 3901



Wysłany: 2016-04-12, 06:00   

W marcu i kwietniu wykonałem ostateczne cięcia formujące:

070420161138[1].jpg
Tauberschwarz - "głowa" wirtemberska na trzy ramiona
Plik ściągnięto 120 raz(y) 233,31 KB

070420161148[1].jpg
lokalny blauer - "głowa" na dwa pnie wg Jules'a Guyot
Plik ściągnięto 78 raz(y) 242,67 KB

240320161024[1].jpg
Weissburgunder "głowa" frankońska ( śląska )
Plik ściągnięto 114 raz(y) 240,72 KB

070420161142[1].jpg
Silvaner - "rogi"
Plik ściągnięto 115 raz(y) 225,8 KB

070420161141[1].jpg
Elbling "głowa" na dwa pnie wg Jules'a Guyot
Plik ściągnięto 112 raz(y) 232,05 KB

2 UP 1 DOWN
 
mulder 


Wiek: 47
Dołączył: 21 Gru 2008

UP 2397 / UP 3901



Wysłany: 2016-04-12, 06:04   

I jeszcze :

070420161147[1].jpg
lokalny weisser - "rogi"
Plik ściągnięto 92 raz(y) 245,17 KB

070420161149[1].jpg
Merlot - "rogi"
Plik ściągnięto 116 raz(y) 235,69 KB

070420161144[1].jpg
Cabernet Sauvignon - "głowa" wirtemberska
Plik ściągnięto 110 raz(y) 241,2 KB

1 UP 0 DOWN
 
mulder 


Wiek: 47
Dołączył: 21 Gru 2008

UP 2397 / UP 3901



Wysłany: 2016-07-02, 05:27   

Zapraszam do Bierkowic, gdzie od ponad roku rosną stare vinifery : Rielsingi ( 5 szt. ) 1 odmiana spod Tychów ( Frankenthal ) , 1 Chrupka Różowa z Gliwic ( Rotergutedel )i 17 szt. lokalnych ( podbrzeskich ) odmian jasnych ( prawdopodobne Weissergutedel ). Pod kolejne nasadzenia jest już zarezerwowany kolejny skrawek ogrodu. Jesienią lub wczesną wiosną pojawią się tam lokalne blauery. Wszystkie formy prowadzone są w kierunku uzyskania tradycyjnej formy dla Śląska, czyli "głowy" ( wywodzącej się od "głowy frankońskiej" ).

270620161810.jpg
Plik ściągnięto 92 raz(y) 148,09 KB

270620161814.jpg
Plik ściągnięto 105 raz(y) 146,61 KB

270620161809.jpg
Plik ściągnięto 113 raz(y) 210,11 KB

270620161803.jpg
Plik ściągnięto 96 raz(y) 210,56 KB

Ostatnio zmieniony przez mulder 2016-07-02, 05:33, w całości zmieniany 1 raz  
2 UP 1 DOWN
 
Julian Mazur 



Wiek: 73
Dołączył: 19 Mar 2016

UP 233 / UP 63



Wysłany: 2016-07-02, 18:06   

Gratuluję Pańskiej pasji i wiedzy! Zadziwiają mnie. I jeszcze język: Pan wyśmienicie pisze! Bardzo dobrze, że się Pan tym dzieli i że zachęca do uprawy. A nuż ktoś z czytających Forum pójdzie Pańskim śladem… I cieszę się, że znalazł Pan „przytulisko” u historyków (ostatecznie winorośl jest dużo bardziej – przynajmniej dla nas – „historyczna” niż kiwi :) ). Kilkadziesiąt lat temu smoljański episkop Nestor, Bułgar, mówił mi, że w jego klasztorze dorodne kiście winogron wieszane są jesienią na – nieogrzewanym oczywiście – strychu i tak dotrzymują w należytym stanie zimy. Tyle moich winogronowych mądrości :) Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Julian Mazur 2016-07-02, 22:29, w całości zmieniany 6 razy  
1 UP 0 DOWN
 
mulder 


Wiek: 47
Dołączył: 21 Gru 2008

UP 2397 / UP 3901



Wysłany: 2016-07-04, 05:55   

Dziękuję Panu za miłe słowa. Mam nadzieję, że Brzeg doczeka się opracowania na temat dawnych upraw winorośli w jego okolicach. A marzeniem jest, aby przywrócono taką uprawę, pod patronatem władz lokalnych oczywiście.
2 UP 0 DOWN
 
mulder 


Wiek: 47
Dołączył: 21 Gru 2008

UP 2397 / UP 3901



Wysłany: 2016-07-10, 08:32   

Nawiązując jeszcze do Pańskich słów, to wspomniana metoda konserwowania jesienią gron wionorośli znana była w winiarskiej Europie już w XIX w. Wtedy to, w mieście Thomery, skąd pochodzi Chasselas d'Thomery, klon popularnej w naszych wsiach Chasselas Dore, czyli Chrupki Złotej ( Weisser Gutedel ), zaczęto stosować ten zabieg. Winiarze z tej miejscowości, po październikowym winobraniu, część kiści winogronowych umieszczali w butelkach z wodą i przetrzymywali w pomieszczeniach do stycznia, kiedy to wypadał dzień św. Vincenta, patrona winogrodników. Więcej można znaleźć tu, niestety w ojczystym języku winiarzy z Thomery :
https://books.google.fr/bookshl=fr&lr=&id=LpIAAAAIAAJ&oi=fnd&pg=PA3&dq=Chasselas+de+Thomery&ots=lzPxdi8nx7&sig=ZF3dhUqPWRkiwPJIuodxmiebboQ#v=onepage&q&f=false
W piątek wykonałem w ogrodzie winoroślowym zielone żniwa, czyli wycinanie nadmiaru latorośli z gronami na domniemanym alzackim Oberlin Noir. Ma to na celu umożliwienie reszcie owoców osiągnięcia lepszych parametrów w procesie dojrzewania. Grona, które było mi żal wyrzucać, postanowiłem wykorzystać w eksperymencie z przechowaniem ich w butelkach z wodą. Ciekaw jestem, czy taka zmodyfikowana metoda z Thomery da jakiś rezultat ?

200px-Chasselas_de_Thomery_fruitier.jpg
Plik ściągnięto 9559 raz(y) 16,53 KB

200px-Chasselas_de_Thomery_Sarment_fiole.jpg
Plik ściągnięto 9559 raz(y) 9,01 KB

080720161978.jpg
Plik ściągnięto 81 raz(y) 145,4 KB

080720161963.jpg
Plik ściągnięto 87 raz(y) 203,32 KB

Ostatnio zmieniony przez mulder 2016-07-10, 12:01, w całości zmieniany 1 raz  
1 UP 0 DOWN
 
Julian Mazur 



Wiek: 73
Dołączył: 19 Mar 2016

UP 233 / UP 63



Wysłany: 2016-07-11, 20:40   

Z tego, co mówił episkop Nestor wynikało, że mnisi z jego klasztoru obcinali grona z gałązkami i podwieszali na belkach strychu. (Na początku lat sześćdziesiątych na polecenie mamy jesienią ostrożnie zawijałem zielone pomidory w gazety i delikatnie układałem w tekturowym pudełku w piwnicy bloku przy Piastowskiej; zdarzyło nam się dochować tak pomidory do Bożego Narodzenia, były czerwone i smaczne, nikt z nas wtedy o ołowiu zawartym w farbie drukarskiej nie myślał; młodym trzeba wyjaśnić, że pomidory w sprzedaży były wtedy tylko, gdy rosły na działkach). À propos Pańskiej książki: nie zwlekać radzę! Z tego, co widzę, ma Pan już nadzwyczaj solidny materiał na wyśmienitą i – co ważne – interesującą nawet dla laika książkę (żeby Pan tylko nie zrezygnował z konwencji niekiedy także literackiej, z opisów podróży, spotkań, to jest kapitalny smaczek Pańskiego pisarstwa). Ona, książka Pańska, może odegrać pewną, może nawet istotną rolę w krzewieniu (dosłownie :) ) idei, która jest Panu bliska. I być w jakimś stopniu kartą przetargową w staraniach o wsparcie ze strony lokalnych władz. Powinien Pan bronić się przed pokusą nieustannych poprawek. Napisałem książkę na ponad 900 stron, zajęło mi to może z 25 lat i potem recenzenci napisali, że spokojnie mogłem opublikować cztery osobne książki. Mieli rację. Zawsze będzie coś do poprawy (robię niekiedy siedemnastą korektę i w końcu macham ręką, bo przecież przy dwudziestej też bym coś znalazł). Wyda Pan teraz, a w kolejnych edycjach będzie Pan poprawiał, uzupełniał. A książka już będzie dla sprawy pracować! Powodzenia!
Ostatnio zmieniony przez Julian Mazur 2016-07-11, 20:45, w całości zmieniany 1 raz  
0 UP 0 DOWN
 
tadjurek 


Wiek: 73
Dołączył: 14 Paź 2005

UP 117 / UP 4


Skąd: oczywiście z Brzegu

Wysłany: 2016-07-11, 22:31   

Jako zainteresowany wszelkimi publikacji na tematy związane z Brzegiem i okolicami naszego miasta gorąco popieram namowy Juliana Mazura do opisania przez muldera dziejów winiarstwa w Brzegu. Dodam, że zostały już opracowane i wydane np. historia piwowarstwa w Brzegu, historia fotografii, życie codzienne w dawnym Brzegu, jego tradycje militarne czy dzieje pszczelarstwa a nawet historia zieleni miejskiej. Tak więc mulder: Do dzieła!
2 UP 0 DOWN
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Zobacz posty nieprzeczytane

Skocz do:  

Tagi tematu: dawne, odmiany, winorosli.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 38
Nasze Serwisy:









Informator Miejski:

  • Katalog Firm w Brzegu