Forum Brzeg on
Regulamin Kalendarz Szukaj Album Rejestracja Zaloguj

MegaExpert

Poprzedni temat :: Następny temat
Czas na grila.... :D:D:D:D
Autor Wiadomość
Franco Zarrazzo 
Per astra ad anthropologiae



Wiek: 57
Dołączył: 26 Mar 2006

UP 1052 / UP 1969


Skąd: Ciemnogród

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2006-06-21, 07:28   Czas na grila.... :D:D:D:D

W związku z tym, że nastał czas grila, zaoceanicznie zwanego barbi-kju :P . trza by trochę zamieszać. Oto artykulik z serwisu Oliwka:

http://kuchnia.o2.pl/felietony/obiekt.php?id_o=395

Kożuchy i palta dawno w szafach, trawniki coraz bardziej zielone, ptaszki śpiewają... Niewątpliwie czas najwyższy wyciągnąć ze schowka grill. To użyteczne i bardzo potrzebne urządzenie stało się u nas modne całkiem niedawno, bo w latach 90-tych. Gdy opuszczały nas wojska radzieckie, a szerokim strumieniem wlewało się wszystko, co zachodnie, dostaliśmy w prezencie od braci Amerykanów zwyczaj pieczenia na wolnym ogniu, znany jako barbecue. Szybko się uczymy, więc od razu przystosowaliśmy na własne potrzeby ten zachodni zwyczaj i od tej pory hulaj dusza.

Dwa słowa o samym grillu. Produkuje się setki rodzajów rusztów, w tym również elektryczne. Są konstrukcje bardzo proste, nawet jednorazowe. Oczywiście osoby posiadające dom i kawałek trawki kupią dużo lepsze urządzenie, zamykane od góry i wyposażone w komin, aby móc przyrządzić znacznie bardziej wyrafinowane potrawy. Wszystkie te konstrukcje łączy jedno: musi się dymić. Dlatego odradzam przyrządzanie potraw z grilla na balkonie, bo sąsiedzi nas przeklną. Do tego potrzebna jest przestrzeń na świeżym powietrzu, nastrój wieczoru - najlepiej połączony z biesiadą.

Warto też wspomnieć o tym, czym palić, jak podpalać i oczywiście - jak nie spalić potrawy. Niektórzy wolą brykiety, bo są tańsze i wydajniejsze, jak jednak polecam grillowanie na czystym węglu drzewnym. Nie bez znaczenia jest rodzaj podpałki – musi być przede wszystkim bezwonna. Można kupić specjalną w płynie – taką podpala się najłatwiej. Nieco trudniejszą, choć całkowicie naturalną, jest podpałka z płyty pilśniowej. Odłamuje się kawałek, podpala i wkłada pomiędzy najdrobniejsze kawałki węgla, aby zaczęło się tlić. Pamiętajmy: grilluje się na rozpalonych węglach nie na żywym ogniu. Dlatego warto nie dopuścić do zbyt szybkiego rozpalenia paleniska. W żadnym wypadku nie wolno polewać go benzyną, bo jedzenie przejdzie nam odorem paliwa i będzie do wyrzucenia. Wolno dmuchać, a najlepiej pożyczyć kapelusz i wachlować z boku – metoda sprawdzona przez traperów amerykańskich.

Kluczem do doskonałych potraw z grilla jest wcześniejsze marynowanie mięsa. Żadna przyprawa, którą oprószymy mięso przed położeniem na ruszt, nie da nam takiego smaku, jak przygotowanie odpowiedniej marynaty i namoczenie w niej mięsiwa. Bierzemy karkówkę, siekamy ją poprzecznie tępą stroną noża, solimy, pieprzymy, posypujemy papryką, majerankiem, tymiankiem i oregano. Mniej wprawieni kucharze mogą użyć gotowej przyprawy do potraw z grilla. Tak przygotowane mięso zanurzamy w oleju na kilka godzin, aby skruszało. To samo dotyczy udek i skrzydełek z kurczaka oraz pozostałych mięs, również tych na szaszłyki. Kiełbaski po prostu nacinamy poprzecznie, aby wytapiany tłuszcz miał którędy wypływać. Kaszance nic nie robimy, za to ziemniaki, podobnie jak ryby, po umyciu warto nasmarować oliwą i zawinąć w folię aluminiową. W ten sposób nie będą przywierać do niej i będą szybciej gotowe.

Gdy już mamy rozpalone pod rusztem, a mięsa poleżały odpowiednie długo w marynacie, czas przejść do meritum. Karkówkę, kiełbaski, boczek, szaszłyki i kaszankę kładziemy bezpośrednio nad żarzącymi się węglami, niezbyt blisko, żeby ich nie spalić, zanim upieką się w środku. Mięsa delikatniejsze, jak np. kurczak, warto położyć na tackach aluminiowych, żeby się nie rozpadły, a skóra nie zwęgliła zanim dojdą. W tej fazie nie posypujemy już przyprawami, bo spalą się natychmiast dając gorzki smak. Częste przewracanie daje nam gwarancję soczystości potraw, bez obawy o niedopieczenie w środku.

Ale grill to nie tylko mięso. Nie mówię tutaj o warzywach, które naprzemiennie z kawałkami mięsa wbijamy na patyk podczas robienia szaszłyków, czyli o papryce i cebuli. Na ruszcie można przyrządzić wiele fantastycznych potraw, w których rozsmakują się także wegetarianie. Polecam upieczenie camemberta w łódeczkach z papryki – palce lizać! Albo taki łosoś z rusztu, z natką pietruszki i bazylią, moczony wcześniej w soku z limonek... Nie wspomnę o pieczonym ziemniaku, delikatnie muśniętym masłem solonym, polanym kwaśną śmietaną i posypanym szczypiorkiem. Prawdziwe cuda!

Nie wolno zapomnieć o napojach „chłodzących”, które są obowiązkowe przy długim grillowaniu. Warto wcześniej kupić odpowiedni zapas piwa, dobrze je schłodzić, a jedno trzymać w pogotowiu przy palenisku, aby móc nim polewać, gdy płomienie się rozszaleją. W naszej polskiej tradycji grillowanie kojarzy się z wieczornym świętowaniem, kiedy wszyscy siadają przy stole, a mistrz ceremonii przygotowuje strawę. Wokół wybornie pachnie dymem z paleniska - apetyt jest wówczas największy. Aż wreszcie, gdy gospodarz zaczyna podawać pierwsze gotowe kawałki, niecierpliwość sięga zenitu. Jeszcze ogórki kiszone, musztarda, keczup, chleb... i tak do rana. I co wieczór, dopóki ciepło, dopóki pachnie trawa i lato trwa.


Pozdrawiam Kuch-Mistrz Zaraza
0 UP 0 DOWN
 
Inez 
Mod na emeryturze ;)



Wiek: 45
Dołączyła: 15 Wrz 2005

UP 10 / UP 0



Wysłany: 2006-06-21, 07:55   

Franco Zarrazzo napisał/a:
Kluczem do doskonałych potraw z grilla jest wcześniejsze marynowanie mięsa. Żadna przyprawa, którą oprószymy mięso przed położeniem na ruszt, nie da nam takiego smaku, jak przygotowanie odpowiedniej marynaty i namoczenie w niej mięsiwa. Bierzemy karkówkę, siekamy ją poprzecznie tępą stroną noża, solimy, pieprzymy, posypujemy papryką, majerankiem, tymiankiem i oregano. Mniej wprawieni kucharze mogą użyć gotowej przyprawy do potraw z grilla.

Marynata to podstawa, w dużym stopniu od niej zależy efekt końcowy :)
Skoro już taki temat się pojawił to może zdradzę mój przepis na szaszłyki, choć można je robić na różne sposoby :wink:

Składniki:
- mięsko,
- papryka,
- pieczarki,
- cebula,
- olej,
- przyprawy.

Najczęściej szaszłyki robię z łopatki lub tzw. mięsa gulaszowego, choć niezłe są też z piersi kurczaka (tylko wtedy należy skrócić czas pichcenia i uważać, by kurczak za bardzo się nie przesuszył). Warto dodać odrobinę boczku, który nadaje potrawie nieco innego smaczku. Zależy co jest pod ręką i w jakiej cenie.
Mięso płukam i kroję na kawałki, którę następnie moczę w marynacie. Marynatę sporządzam z oleju, pieprzu (świeżo mielonego), soli, papryki ostrej i słodkiej oraz czosnku, w przypadku kurczaka daję odrobinę przyprawy do kurczaka.
Warzywa oczyszczam, myję i również kroję na kawałki (wielkość to sprawa gustu) :) Moczę je w marynacie z oleju, soli, pieprzu i przyprawy do grila.

Potem całość łączę nabijając na patyczki do szaszłyków w kolejności dowolnej (według uznania) ewentualnie pichcę na tacce pod przykryciem z folii aluminiowej.
Ważne aby smakołyki często obracać, nie pozwalając im na zwęglenie się.

Wygląda to tak jak na zdjęciach :)

przed.jpg
Przygotowane do pieczenia :)
Plik ściągnięto 157 raz(y) 220,95 KB

po.jpg
Upieczone szaszłyczki :)
Plik ściągnięto 177 raz(y) 81,79 KB

0 UP 0 DOWN
 
Franco Zarrazzo 
Per astra ad anthropologiae



Wiek: 57
Dołączył: 26 Mar 2006

UP 1052 / UP 1969


Skąd: Ciemnogród

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2006-06-21, 08:22   

Było pycha. A na zimno w niedzielę rano... mrrrr :) . Tam na OLIWCE jest kilka fajnych przepisów - może wymyślimy cos na piątek? Ten czosnek na grilu - wiecie? Robiłem to - też rewelka. Rozsmarowany na chlebku... ło matko... pod flaszeczkę. Ech to były czasy. i granat był pod ręką...
0 UP 0 DOWN
 
Inez 
Mod na emeryturze ;)



Wiek: 45
Dołączyła: 15 Wrz 2005

UP 10 / UP 0



Wysłany: 2006-06-21, 08:36   

Franco Zarrazzo napisał/a:
może wymyślimy cos na piątek? Ten czosnek na grilu - wiecie? Robiłem to - też rewelka. Rozsmarowany na chlebku... ło matko... pod flaszeczkę.

Nie ma sprawy, ja mam w domku całą książkę o potrawach z grila :) Tyko trzeba tym razem jakąś zrzutę zrobić, bo to troszkę siorbie kaski :x Poza tym mam książkę kucharską na CD "Kuchnię Polską" mogę udostępnić. Czekam na propozycje menu i chętnie coś przygotuję lub zrobimy coś razem :D Dobre są np. ryby z grila, albo udeczka kurczaczka a jak nie to po prostu jakaś zagrycha <tak>
0 UP 0 DOWN
 
Inez 
Mod na emeryturze ;)



Wiek: 45
Dołączyła: 15 Wrz 2005

UP 10 / UP 0



Wysłany: 2006-06-21, 09:52   

A może coś takiego:

Pieczone jabłka:
- jabłka
- po łyżeczce cukru na jabłko (cukier można zastąpić miodem albo dżemem)
- cynamon

Jabłka dokładnie umyć, ostrym nożem odkroić części z ogonkiem.
Łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne.
Do powstałych wgłębień wsypać cukier z cynamonem, nakryć odciętymi krążkami.
Owinąć jabłka folią aluminiową i piec około 20 minut.

lub: :)

Pieczone ziemniaki:
- nie za duże kartofelki albo większe pokrojone w równe kawałki
- koperek
- sól
- olej

Ziemniaki obrać, posolić, obtoczyć w posiekanym koperku i zawinąć po 5-6 w wysmarowaną olejem folię. Kłaść na grilla i piec około 40 minut.

albo: :)

Biała kiełbasa po gospodarsku:
- 12 pomidorów
- 5 dag owczego sera (może być inny)
- kilka gałązek tymianku
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 małe cukinie
- 4 krążki białej kiełbasy (około 20 dag każdy)

Naciąć na krzyż 8 pomidorów.
Lekko je rozchylić, nafaszerować owczym serem i listkami tymianku, polać oliwą.
Cukinie umyć, pokroić na kawałki o długości około 5 cm.
Każdy kawałek naciąć wzdłuż.
Warzywa zawinąć w folię, ułożyć na grillu razem z kręgami kiełbasy.
Pośrodku każdej kiełbasy umieścić jeden cały pomidor.
Warzywa grillować przez 12 minut, kiełbasę upiec na rumiano (po 5 minut z każdej strony).

To chyba najciekawsza zagrycha: :D

Koszyczki z kiełbasy z serem:
- 4 plastry grubej kiełbasy
- 2 jajka
- 20 dag edamskiego sera
- ogórek kiszony
- mielona czerwona papryka
- sól

Kiełbasę nie obierając ze skórki pokroić na plastry.
Jajka roztrzepać widelcem dodać tarty ser, sól i wymieszać.
Plastry kiełbasy ułożyć na grillu, na środek plastra położyć łyżkę jajka z serem i opiekać z jednej strony około 4 minuty.
W czasie opiekania kiełbasy utworzą się koszyczki.
Gotowe posypać papryką i ozdobić ogórkiem kiszonym.

A może ktoś ma inne ciekawe pomysły :?:
0 UP 0 DOWN
 
Devon 


Wiek: 38
Dołączył: 28 Kwi 2005

UP 1 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2006-06-21, 10:30   

Kurcze smaka robicie, cicho :) ...
0 UP 0 DOWN
 
Franco Zarrazzo 
Per astra ad anthropologiae



Wiek: 57
Dołączył: 26 Mar 2006

UP 1052 / UP 1969


Skąd: Ciemnogród

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2006-06-21, 14:19   

Inez napisał/a:
Franco Zarrazzo napisał/a:
może wymyślimy cos na piątek? Ten czosnek na grilu - wiecie? Robiłem to - też rewelka. Rozsmarowany na chlebku... ło matko... pod flaszeczkę.

Nie ma sprawy, ja mam w domku całą książkę o potrawach z grila :) Tyko trzeba tym razem jakąś zrzutę zrobić, bo to troszkę siorbie kaski :x Poza tym mam książkę kucharską na CD "Kuchnię Polską" mogę udostępnić. Czekam na propozycje menu i chętnie coś przygotuję lub zrobimy coś razem :D Dobre są np. ryby z grila, albo udeczka kurczaczka a jak nie to po prostu jakaś zagrycha <tak>

Ramy dadę, tylko rencina jeszcze przede mną... ;) :/
0 UP 0 DOWN
 
Inez 
Mod na emeryturze ;)



Wiek: 45
Dołączyła: 15 Wrz 2005

UP 10 / UP 0



Wysłany: 2006-06-21, 14:51   

Franco Zarrazzo napisał/a:
Ramy dadę, tylko rencina jeszcze przede mną... :wink: :/

Ja do wypłaty też mam jeszcze troszkę, a ściana płaczu pod kreską już od kilku dni :/ Ale damy radę, życie jest tylko jedno, trzeba z niego korzystać, by się nam nie przelało między palcami. Poza tym w grupie siła, jak każdy da po pare grosików to się niezła sumka uzbiera :wink: A poza tym można wybrać coś taniego i łatwego w przygotowaniu :D Nieważne frykasy i luksusy, zabawa i tak będzie przednia :mrgreen:
0 UP 0 DOWN
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Zobacz posty nieprzeczytane

Skocz do:  

Tagi tematu: czas, dddd, grila, na


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 28
Nasze Serwisy:









Informator Miejski:

  • Katalog Firm w Brzegu