Forum Brzeg on
Regulamin Kalendarz Szukaj Album Rejestracja Zaloguj

MegaExpert

Poprzedni temat :: Następny temat
Zapiekanka Powielkanocna, czyli obiad z resztek...
Autor Wiadomość
Franco Zarrazzo 
Per astra ad anthropologiae



Wiek: 57
Dołączył: 26 Mar 2006

UP 1052 / UP 1969


Skąd: Ciemnogród

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2006-04-18, 12:58   Zapiekanka Powielkanocna, czyli obiad z resztek...

Zgodnie z obietnicą:

Po świętach w większości domów zostaje dużo róznego rodzaju pokrojonych i niedojedzonych wędlin, nadmiar gotowanych jajek, ktorych już nie da rady upchać itd.
Oto powstały na bazie wieloletnich warjacji przepis na Zapiekankę Powielkanocną:

Składniki główne:
- kawałek margaryny
- tarta bułka
- kilka całych ziemniaków
- 1-2 cebule
- sól, pieprz, zioła /wg uznania - np oregano i bazylia/
- kawałek żółtego sera
- trochę śmietany

Wariacja:
- kilka pieczarek
- ząbek /lub kilka - wg upodobania/ czosnku
- resztki wędlin ze świątecznego stołu
- niedojedzone jajka

Gotujemy opłukane ziemniaki w mundurkach jak na sałatkę jarzynową. Ja do gotowania dodaję też trochę soli. Nie na całkiem miękko, bo potem one jeszcze trafią do piekarnika. Po obgotowaniu hartujemy w zimnej wodzie, czekamy aż przestygną i obieramy ze skórek. Kroimy na półplasterki lud ćwierćplasterki /wg uznania/.
Żaroodporne naczynie "smarujemy" margaryną i obsypujemy tartą bułką. Do tak przygotowanego naczynia wsypujemy ok połowy pokrojonych ziemniaków i odstawiamy.
W międzyczasie obsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulkę, i /jak mamy/ pieczarki.
Odstawiamy na bok do podstygnięcia. Obsmażamy pokrojone resztki wędlin.
Zdaje się, że na załaczonym fotoreprotażu wykorzystałem też jakieś pomidory lub przecier pomidorowy - nie pamiętam. Kwestia fantazji i smaku.
Obsmażone produkty wykładamy do naczynia, przyprawiając w międzyczasie solą, pieprzem i ziołami, po czym przykrywamy wszystko resztą ziemniaków.
Całość okrywamy kołnierzykiem z tartego, żółtego sera. Możemy obsypać dalszą ilością ziół /zalecane, szczególnie poświątecznych, ciężkich i nierównych bojach z mięsami i nalewkami różnej maści ;) /Rozgrzewamy piekarnik /chyba na ok 200 stopni - nie wiem dokładnie/, po czym przed zapieczeniem potrawy pokrywamy kołnierz serowy równą warstewką śmietany - powinno to zabezpieczyć ser przed spaleniem się.
Zapiekamy hmm - no wiem ile dokładnie.... aż się zapiecze :) Pół godziny? 40 minut? No kombinować trza jakby.

Życzę smacznego i w razie jakby cyco, proszę o krótkie sprawozdanie z własnego poligonu :) .

Kuchmistrz Zaraza

[ Dodano: 2006-04-18, 13:01 ]
Reszta zdjęć do przepisu.

PICT0012.jpg
Plik ściągnięto 174 raz(y) 14,97 KB

PICT0011.jpg
Plik ściągnięto 183 raz(y) 12,41 KB

PICT0010.jpg
Plik ściągnięto 159 raz(y) 14,96 KB

PICT0007.jpg
Plik ściągnięto 179 raz(y) 14,6 KB

PICT0006.jpg
Plik ściągnięto 173 raz(y) 14,84 KB

PICT0005.jpg
Plik ściągnięto 175 raz(y) 14,94 KB

PICT0004.jpg
Plik ściągnięto 173 raz(y) 15 KB

PICT0003.jpg
Plik ściągnięto 160 raz(y) 14,83 KB

PICT0002.jpg
Plik ściągnięto 162 raz(y) 14,93 KB

PICT0001.jpg
Plik ściągnięto 173 raz(y) 14,7 KB

0 UP 0 DOWN
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Zobacz posty nieprzeczytane

Skocz do:  

Tagi tematu: czyli, obiad, powielkanocna, resztek, zapiekanka


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 22
Nasze Serwisy:









Informator Miejski:

  • Katalog Firm w Brzegu