Forum Brzeg on
Regulamin Kalendarz Szukaj Album Rejestracja Zaloguj

MegaExpert

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak dodać plik pdf na stronę www?
Autor Wiadomość
Vanilla Sky 
what's up?



Wiek: 34
Dołączyła: 14 Paź 2007

UP 0 / UP 1


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2009-01-12, 22:55   Jak dodać plik pdf na stronę www?

J.W. Proszę o pomoc :) :cry:
0 UP 0 DOWN
 
KtOŚ 
<--(x_x)-<<



Wiek: 33
Dołączył: 10 Kwi 2006

UP 18 / UP 25


Skąd: a domyśl się :P

Wysłany: 2009-01-13, 00:06   

Vanilla Sky, najlepiej przez klienta ftp :] [np filezilla]

logujesz sie i umieszczasz w pliku, a potem na stronie albo umieszczasz czysty link czyli np http://xxxxxx.pl/folderpdf/plik.pdf

albo go ładnie maskujesz za pomocą obrazka lub krótkiego opisu :)
0 UP 0 DOWN
 
Tymcio 


Zaproszone osoby: 1
Wiek: 27
Dołączył: 07 Wrz 2006

UP 24 / UP 19


Skąd: Michałowice

Wysłany: 2009-01-13, 07:21   

lub też przez explorator systemu :)

otwierasz jakiś folder i wpisujesz adres ftp://www.twoja-strona.pl podając login i hasło do ftp :)

ale polecam używać do tego programów typu Total Commander, FileZilla, itp ;)
0 UP 0 DOWN
 
alferx 



Wiek: 47
Dołączył: 11 Cze 2005

UP 0 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2009-01-16, 09:17   

Lub jeżeli chcesz, aby treść PDF była częścią Twej strony użyj <iframe> i w niej osadź dokument pdf

oto przykładowy kod do przegladania 2 dokumentów

Kod:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
    <title> </title>
</head>

<body style="padding:0px; margin:0px;">
<center>
<a href="./plik1.pdf" target="ramka_pdf">  plik1 </a> ... <a href="./plik2.pdf" target="ramka_pdf"> plik2 </a><br />

<br />To jest dokument PDF.<br />

<iframe name="ramka_pdf" src="./plik1.pdf" width="800" height="400"   frameborder="1"> </iframe>


</center>
</body>
</html>


Ważne jest użycie w linkach <a> opcji TARGET by po kliknięciu dokument otwarł się w odpowiedniej ramce.
Ostatnio zmieniony przez alferx 2009-01-16, 09:17, w całości zmieniany 1 raz  
0 UP 0 DOWN
 
ptak82 
Create WWW



Wiek: 37
Dołączył: 20 Lis 2006

UP 1 / UP 2


Skąd: LA

Wysłany: 2009-01-16, 11:40   

alferx, pomiędzy body wystarczy dać to co jest poniżej:

Kod:
<a href="http://adres-strony.pl/plik1.pdf">  plik1 </a>


a najszybciej plik wgrać np tu: http://www.sendspace.pl/ i otrzymany odnośnik wpisać pomiędzy "" atrybutu href.


alferx napisał/a:
Ważne jest użycie w linkach <a> opcji TARGET by po kliknięciu dokument otwarł się w odpowiedniej ramce.


W ogóle nie trzeba używać tego atrybutu, gdyż jest on zbędny, bo nie poruszasz się tutaj w obszarze ramek, a ramki to ZŁOOOOO! więc i target zdechł po drodze :D .
0 UP 0 DOWN
 
Corvin 



Wiek: 45
Dołączył: 26 Cze 2007

UP 5 / UP 2



Wysłany: 2009-01-16, 11:52   

ptak82 napisał/a:
ramki to ZŁOOOOO! więc i target zdechł po drodze

Flash to SUO, ramki to SUO... mysle, ze to zalezy jakie standardy narzuca nam "moda" dotyczaca projektowania stron. Kazde rozwiazanie jest dobre byle by bylo spojne z caloscia serwisu.
0 UP 0 DOWN
 
ptak82 
Create WWW



Wiek: 37
Dołączył: 20 Lis 2006

UP 1 / UP 2


Skąd: LA

Wysłany: 2009-01-16, 12:11   

Corvin napisał/a:
Kazde rozwiazanie jest dobre byle by bylo spojne z caloscia serwisu.



A czy ramki są spójne z czymkolwiek? :evil:
0 UP 0 DOWN
 
Corvin 



Wiek: 45
Dołączył: 26 Cze 2007

UP 5 / UP 2



Wysłany: 2009-01-16, 12:46   

ptak82 napisał/a:
A czy ramki są spójne z czymkolwiek?

Mysle, ze jestes za bardzo krytyczny i nie widzisz wielu rozwiazan tego samego problemu.
0 UP 0 DOWN
 
ptak82 
Create WWW



Wiek: 37
Dołączył: 20 Lis 2006

UP 1 / UP 2


Skąd: LA

Wysłany: 2009-01-16, 13:07   

Corvin napisał/a:
Mysle, ze jestes za bardzo krytyczny i nie widzisz wielu rozwiazan tego samego problemu.


Jeżeli odnosisz się do tych ramek, to masz rację, nie widzę rozwiązania problemu z czymś co zniknęło z oficjalnych dokumentacji około 8 lat temu (to że istnieją, to jest tylko i wyłącznie wina tego, że Internet jest zacofany technologicznie w sensie programowania). A poza tym ciężko by było mi używać czegoś co wymaga więcej pracy, tworzenia zbędnych plików, zbędnych linii kodu i w dodatku utrudnia dosłownie wszystko, od poruszania się po stronie po znalezienie czegokolwiek "w całości" np. w Gogolu ze strony używającej ramki.
0 UP 0 DOWN
 
Corvin 



Wiek: 45
Dołączył: 26 Cze 2007

UP 5 / UP 2



Wysłany: 2009-01-16, 13:46   

Oczywiscie, ze ramki sa przezytkiem i to niepodlega dyskusji. Jednak pozwol, ze zacytuje swoje slowa:
Cytat:
Kazde rozwiazanie jest dobre byle by bylo spojne z caloscia serwisu.

I takie jest moje stanowisko.
Jasne, ze robienie calosci serwisu z ramek mija sie z celem. Jednak sa pewne rozwiazania, z ktorych czasem warto skorzystac zeby odniesc odpowiedni efekt.
0 UP 0 DOWN
 
ptak82 
Create WWW



Wiek: 37
Dołączył: 20 Lis 2006

UP 1 / UP 2


Skąd: LA

Wysłany: 2009-01-16, 13:59   

Corvin napisał/a:
Jednak sa pewne rozwiazania, z ktorych czasem warto skorzystac zeby odniesc odpowiedni efekt.


Tak, jak napisałeś. Jest już dziś kilkadziesiąt zamienników jeśli chodzi o zastosowanie, aby osiągnąć identyczny efekt jak ramki, a są wygodniejsze jak i łatwiejsze. :P
0 UP 0 DOWN
 
Corvin 



Wiek: 45
Dołączył: 26 Cze 2007

UP 5 / UP 2



Wysłany: 2009-01-16, 14:30   

Ehhh.. czasami zastanawiam sie aby niektore wyrazy pisac czcionka o rozmiarze 72, pogrubione i podkreslone, chociaz mam watpliwosci czy to tez wystarczy. ptak82 niech i tak bedzie. Masz calkowita racje, jedyna i niepodwazalna, a nawet niepowtarzalna, tylko wytlumacz mi prosze jak bys wykonal rotujacy sie (zapetlony) banner, tak zeby po przejsciu sekwencji zdjec nie ladowal sie on od poczatku tylko lagodnie po zakonczeniu ostatniego zdjecia zaraz za nim pokazywalo sie pierwsze?
0 UP 0 DOWN
 
alferx 



Wiek: 47
Dołączył: 11 Cze 2005

UP 0 / UP 0


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2009-01-16, 14:33   

Otwarcie pdf'a za pomocą dowolnej przeglądarki powoduje niejako otwarcie strony, której treścią jest zawartość dokumentu, zatem faktycznie wystarczy wrzucić plik do sieci i podać linka, ale ...

Temat jest : "Jak dodać plik pdf na stronę www?"

Ja to rozumiem : "Jak umieścić pdf na swojej stronie by inni mogli go przejrzeć/przeczytać"

Jeżeli Vanilla Sky chce zachować układ swojej strony, to moim zdaniem osadzenie pdf'a wewnątrz najprościej jest poprzez iframe (oczywiście można użyć AJAX'a, ale to już trochę trzeba pokombinować)

Oczywiście że takie rozwiązanie ma dużo minusów (kompatybilność z przeglądarkami, spowolnienie ładowania strony, 1 dokument w danym momencie) ale głównie zależy to od osoby i
Corvin napisał/a:
Kazde rozwiazanie jest dobre byle by bylo spojne z caloscia serwisu


Niech sie wypowie Vanilla Sky o jaki efekt jemu chodzi, wtedy będzie można szukac innych rozwiązań, bardziej efektywnych i bardziej trendy.

A może chodziło tylko w wrzutę i linka, a my doktoryzujemy się w webmasterstwie ;)
0 UP 0 DOWN
 
ptak82 
Create WWW



Wiek: 37
Dołączył: 20 Lis 2006

UP 1 / UP 2


Skąd: LA

Wysłany: 2009-01-16, 14:43   

Corvin napisał/a:
ptak82 niech i tak bedzie. Masz calkowita racje, jedyna i niepodwazalna, a nawet niepowtarzalna, tylko wytlumacz mi prosze jak bys wykonal rotujacy sie (zapetlony) banner, tak zeby po przejsciu sekwencji zdjec nie ladowal sie on od poczatku tylko lagodnie po zakonczeniu ostatniego zdjecia zaraz za nim pokazywalo sie pierwsze?


Tak jak jest wykonany, z tą różnicą, że aby efekt przeskoku zniknął, trzeba by przyspieszyć przewijanie zdjęć. Ale... nie ja decyduje. Więc nie musisz ze złośliwością pisać o banerze na pewnej stronie, bo rozwiązań trochę przedstawiłem, ale czy one dotarły do właściwej osoby... nie moim zadaniem było przekazać to we właściwy sposób.

Heh co do ramek w 100% mam rację, co do "złośliwego zapytania o baner" też, ale nie ja decyduje o tym jak ma wyglądać efekt końcowy. :evil: a będąc przy banerze - to czasem litości, czas w jakim docierają pewne uwagi w porywach 2 tyg. przekracza - ale temat nie o tym - lol
0 UP 0 DOWN
 
Corvin 



Wiek: 45
Dołączył: 26 Cze 2007

UP 5 / UP 2



Wysłany: 2009-01-16, 14:53   

OK. w takim razie prosze moderatorow o wykasowanie mojej ostatniej oraz tej wiadomosci + ostatniej wiadomosci ptak82. Rozmowa w tej kwestii przeniosla sie na PW.
0 UP 0 DOWN
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Zobacz posty nieprzeczytane

Skocz do:  

Tagi tematu: dodac, jak, na, pdf, plik, strone, www


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 32
Nasze Serwisy:









Informator Miejski:

  • Katalog Firm w Brzegu