Uwielbiam sos czosnkowy.......Kupowałam wiele róznych gotowych jednak zaden nie smakuje mi tak jak sos czosnkowy w Restauracji Brzeskiej.....Mam w zwiazku z tym prośbę, moze ktoś zna przepis lub ma kogoś tam znajomego i podpyta jak robią ???
Jany przecież to proste i zależy od wyobraźni kobiety. Ja robie mniej więcej tak.
Do sosu czosnkowego używam przede wszystkim czosnku . Zależnie od gustu - ząbek (albo kilka) przez praskę. Łyżeczka wegety, śmietana przemieszana z jogurtem naturalnym, albo czasami sam jogurt. Jak się ma smaka to trochę majonezu i ketczupu. Ot cała fiGlozofia. Placki ziemniaczane wymiatają z takim sosem.
Ostatnio zmieniony przez Franco Zarrazzo 2007-02-17, 22:51, w całości zmieniany 1 raz
Dziś Gosiaczek86 zrobiła pyszny sosik (jak w Brzeskiej) i z tego co widziałam to szło to tak:
- majonez (jakieś 2-3 duże łyżki),
- śmietana (1 łyżka),
- mleko (odrobina by lekko rozrzedzić),
- czosnek (ok 3-4 ząbków przez praskę przemielonych, my nie mieliśmy praski więc był siekany),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Wszystko wymieszać, no i fajnie gdyby chwilkę postało w lodówce i się przegryzło
Podam Wam mój tajemny przepyszny przepis na sos czosnkowy, który powali Was z nóg i będziecie błagać o jeszcze - oczywiście zmodyfokowany, ale bazowany właśnie na sosie z Brzeskiej Zawsze go robię na oko.
Jedna mała pora pokrojona w drobną kosteczkę - wystarczy ta biala część (to bardzo zaostrza smak sosu), posypujemy ją vegetą, odrobiną soli, pieprzu, papryki słodkiej, a także ciut kwasku cytrynowego i odrobinę cukru. Do tego wyciskamy czosnek - ok. 3 ząbków. Mieszamy i zostawiamy na chwilkę, żeby się przegryzło. Potem dodajemy suszony koperek z paczuszki tak trochę - ja wiem może ze 3 łyżki (kto nie lubi, nie daje tego składnika, ale zapewniam, że jest pycha), a potem dodaję ok. 3 łyżek majonezu winiary, mieszam i dolewam duży jogurt naturalny zotta np. light (można dodać też śmietanę, albo kefir - od tego zależy gęstość sosu, ze śmietaną będzie gesty, z kefirem rzadszy). Doprawiamy do smaku i gotowe - poprostu miodzio!!!!
male sprostowanko inez podala 3-4 zabki czosnku .. a to raczej byla prawie cala glowka wtedy sos jest naprawde czosnkowy a sol i pieprz tylko lekko do smaku i jak ujete majonez smietanka a mleczko do rozcieczenia tego i lepszego wymieszania dobrze go odstawic na chiwlke do lodoweczki
Robię taki sos od lat i wszystkim znajomym smakuje, porównują go do sosu z Brzeskiej i z Korony.
Oto przepis:
5-6 (może być też więcej) ząbków czosnku rozdrabniam mikserem z 4-5 łyżkami oleju
do tego wlewam mały jogurt naturalny
szcypta soli
4-6 łyżek śmietany 18%
4-6 łyżek majonezu
pieprz
zioła prowansalskie
1-2 łyżki musztardy ostrej (w Kauflandzie można kupić w słoiku czeską mustardę grubo mieloną ok. 1.90 zł - jest idealna)
wymieszać wszystko i odstawić do chłodnego miejsca
Sos można spożywać zaraz po przygotowaniu ale z doświadczenia najlepszy i gęściejszy jest jeżeli przezimuje jedną noc w lodówce.
Ja tam się na sosach nie znam, powiem nawet, że nigdy nie próbowałem sosu czosnkowego, ale jak moja matka zobaczyła przepis Orsona powiedziałaż że jak na jej gust jest nieco za tłusty. Ja niżej podaje przepis na sos czosnkowy jaki jest serwowany w Harlemie:
- Jogurt naturalny, mały lub śmietana,
- 2 łyżki majonezu,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- pieprz, sól, papryka i polecam dodać sos koperkowo ziołowy Knorra
Smacznego!
Dobrym pomysłem jest również zastąpienie jogurtu bitą śmietaną (ale nie taką w proszku tylko trzeba kupić śmietanę 30% i ją ubić). Do takiej śmietany dodać kilka łyżek majonezu, sól pieprz do smaku no i oczywiście czosnek (to zależy jak ostry sos się lubi). Najlepiej żeby poleżał w lodówce żeby się przegryzł i zapewniam że jest to ciekawe połączenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum