Forum Brzeg on
Regulamin Kalendarz Szukaj Album Rejestracja Zaloguj

MegaExpert

Poprzedni temat :: Następny temat
Wynajem długoterminowy czy zakup samochodu?
Autor Wiadomość
zder 

UP 2 / UP 0

Wysłany: 2024-10-23, 11:10   Wynajem długoterminowy czy zakup samochodu?

Co w obecnych czasach jest lepszą opcją? Najem długoterminowy auta czy jednak jego zakup? Mam obecnie dylemat, chcę kupić samochod. Mam 100 tysięcy gotówki (mam świadomość, ze przy obecnych cenach samochodów nie kupię niczego naprawdę konkretnego).
Obawiam się, że już przy wyjeździe z salonu auto sporo straci na wartości. I po kilku latach eksploatacji będzie warte 50% tego co zapłaciłem.
Jakieś opinie?
0 UP 0 DOWN

przem 

UP 160 / UP 235

Wysłany: 2024-10-23, 21:06   Re: Wynajem długoterminowy czy zakup samochodu?

zder napisał/a:

Obawiam się, że już przy wyjeździe z salonu auto sporo straci na wartości. I po kilku latach eksploatacji będzie warte 50% tego co zapłaciłem.
Jakieś opinie?

Dzisiaj tak nowe samochody nie tracą na wartości - wystarczy popatrzeć jakie były ceny nowych samochodów kilka lat temu, a ile teraz za kilkuletnie auto trzeba zapłacić.

Na jak długo planujesz tym autem jeździć i co konkretnego Cię interesuje (model) :?:
0 UP 0 DOWN

tili 

UP 1 / UP 0

Wysłany: 2024-10-25, 09:33   

Najem jest idealną opcja jeśli nie ma się wolnej gotówki albo chcesz jeździć autem premium. Z drugiej strony obecnie są dośc wysoko oprocentowane lokaty tak wieć opłaci Ci się na pewno włożyć te 100 tysięcy na przykład na lokatę. Generalnie auto to nie inwestycja ale koszt i musisz się zawsze liczyć z tym, ze straci na wartości.
W przypadku zerknij sobie na stronę master1 Mają wiele aut, zobacz sobie stronę i przelicz czy Ci się to opłaci.
0 UP 0 DOWN

zder 

UP 2 / UP 0

Wysłany: 2024-10-25, 12:31   

Czy w przypadku najmu auto potem mozna wykupić jeśli mi się na przykład będzie nim dobrze jeździło?
0 UP 0 DOWN

przem 

UP 160 / UP 235

Wysłany: 2024-10-26, 07:57   

zder napisał/a:
Czy w przypadku najmu auto potem mozna wykupić jeśli mi się na przykład będzie nim dobrze jeździło?

Można.
0 UP 0 DOWN

tili 

UP 1 / UP 0

Wysłany: 2024-10-28, 13:39   

Jak najbardziej. Wiele osób jednak z tej opcji rezygnuje bo woli po prostu wziąć sobie inne nowe auto. W podobnej cenie najmu. Ma to tę zaletę, że nie trzeba martwić się o sprzedaż.
0 UP 0 DOWN

zder 

UP 2 / UP 0

Wysłany: 2024-10-29, 10:38   

W sumie racja, a jak wyglada kwestia zdania samochodu. Zastanawia mnie jak jest z uszkodzeniami czy ewentualnymi otarciami w trakcie użytkowania. Firma pobiera za to kasę?
0 UP 0 DOWN

tili 

UP 1 / UP 0

Wysłany: 2024-10-29, 12:09   

Nie wiem jak wyglada sytuacja w innych firmach ale mogę opisać jak to wyglada we Wspomnianym Master1. Wiadomo, ze po okresie wynajmu nie będziesz zdawał auta w stanie idealnym, jakieś drobne rysy czy otarcia zawsze się znajdą bo wynikają z eksploatacji samochodu. Jednak jeśli nie są to jakieś duże uszkodzenia, ponadnormatywne to firma nic Cię za to nie policzy. Dostaniesz pod koniec po prostu fakturę rozliczeniową. Jeśli będzie niedoprzebieg to również powinni Ci zwrócić kasę.
1 UP 0 DOWN

zder 

UP 2 / UP 0

Wysłany: 2024-10-30, 10:27   

Czyli generalnie polecasz?
0 UP 0 DOWN

tili 

UP 1 / UP 0

Wysłany: 2024-10-30, 11:54   

Jak dla mnie świetna sprawa, jesli komuś oczywiście opłaca się pod względem finansowym. Formalności zwiazane z zawarciem umowy są bezstresowe oraz szybkie, w przypadku leasingu jest więcej załatwiania, więcej wypełniania papierów i ogólnie trudno jest go dodać, szczególnie jeśli chcesz wziac na nową firmę. Poza tym zwykle nie czeka się na auto długo, no chyba, że chcesz coś naprawdę ekskluzywnego.
0 UP 0 DOWN

Jomkar 

UP 1 / UP 0

Wysłany: 2024-10-30, 12:55   

Rozumiem, ze bierzesz auto na firmę? W przypadku najmu cena miesięczna nie jest taka wysoka bo wrzucisz sobie ratę w koszty firmowe. W teorii rata może się wydawąć wyższa, w praktyce często jest taniej albo porównywalnie jeśli weźmie się pod uwagę wszystkie dodatkowe koszty jakie trzeba ponieść przy leasingu. W najmie wszystko jest ujęte w jednej racie. No i po zakończeniu umowy w najmie po prostu zdajesz auto i albo bierzesz nowe albo nie. W leasingu i nowym ładzie trzeba się mocno natrudzić aby wszystko sprzedać z zyskiem.
0 UP 0 DOWN

zder 

UP 2 / UP 0

Wysłany: 2024-10-31, 10:31   

Właśnie przeglądam sobie ofertę na stronie master1 i spodobało mi się kilka samochodów. Jednak z tego co widzę to podają stałą ratę, co się dzieje przy galopującej inflacji/wiborze? Podnoszą ratę?
0 UP 0 DOWN

Jomkar 

UP 1 / UP 0

Wysłany: 2024-10-31, 13:09   

Z tego co wiem to rata w master1 nie zmienia się do konca i jest taka sama. Możesz oczywiśćie się dopytać, ale jest raczej na 100% tak jak pisze. Co innego jak wybierzesz sobie jakieś auto, którego nie mają w ofercie i będziesz musiał u nich czekać na sprowadzenie. Wtedy po miesiącu czy dwóch rata najmu może wzrosnąć. Ale decyzja należy do Ciebie czy akceptujesz nową cenę czy nie. Jak już podpiszesz umowę, nie musisz się martwić o to, ze rata Ci wzrośnie jak przy standardowym kredycie.
0 UP 0 DOWN

Odpowiedz do tematu