Ciekawa jestem jaki jest waszym zdaniem najważniejszy zabytek na tym terenie.Wiadomo jest ich bardzo dużo, al który uważacie za najpiękniejszy i godny największej uwagi?
Co polecicie aby osoba któtra nie znam Brzegu zwiedziła?
Mój pierwszy post po wielu latach nieobecności... Czas rozruszać to miejsce
Co polecam? Oczywiście zamek, to nadal nasz nr 1 dla turystów, ale sporo się zmieniło przez te kilka lat, więc tym bardziej polecam, po drodze - nr 2 Brama odrzańska, po niej zaraz barokowy kościół pw. Krzyża Św. i iluzoryczne freski. Potem oczywiście Ratusz - ostatnio tutaj też sporo się zmieniło - można wejść do środka i bezpłatnie zwiedzić kilka sal, które nie były do tej dostępne. Wiem co mówię, bo od 2 miesięcy jestem przewodnikiem po ratuszu
Cały rynek jest piękny i godny obejrzenia - np. gotyckie pozostałości na kamieniczkach. Idąc dalej dochodzimy do kościoła św. Mikołaja - tutaj zaczyna się szlak polichromii. A jeśli już mowa o polichromiach to obowiązkowo kościół (sanktuarium) Św. Jakuba w Małujowicach. Po odpoczynku lub obiedzie w brzeskich lokalach polecam jeszcze spacer po brzeskich parkach.
Wracając jeszcze do ratusza, niebawem powróci do niego punkt informacji turystycznej, a póki co będę się starała pomagać turystom dotrzeć do tego, co najfajniejsze w naszym mieście. A sam ratusz można zwiedzać od wtorku do soboty w godzinach 9:00 do 17:00 - zapraszam!
Ostatnio zmieniony przez jadore 2024-09-22, 20:43, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum