Forum Brzeg on
Regulamin Kalendarz Szukaj Album Rejestracja Zaloguj

MegaExpert

Poprzedni temat :: Następny temat
Małę co nie co
Autor Wiadomość
Ewelcia86 



Wiek: 33
Dołączyła: 23 Kwi 2005

UP 0 / UP 0


Skąd: Brzeg

  Wysłany: 2005-05-31, 00:12   Małę co nie co

Dla każdego coś dobrego czyli CZEKOLADOWE GOFRY :offtopic: :D
Jak wiadomo kazdy z nas lubi wkrecic czasem(a nawet i nie) cos slodkiego i dobrego dlatego tez polecam kazdemu Czekoladowe Gofry. Kremem tym mozna przekładać również wafle(tzn. tez jest to dobre :D :P ).

Skład na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki stołowe cukru; 2 łyżki stołowe masła; 1 łyżka stołowa mleka; 2 jajka; 0,5 torebki cukru waniliowego lub 2-3 krople esencji waniliowej.

Skład na krem:
100g czekolady; 1/3 szklanki tlustej 22% śmietanki; 2 łyżeczki masła; 2 łyżki stołowe dowolnego likieru; 1 łyżeczka żelatyny.

Mleko, żółtka 2 jaj, miekkie masło i cukier ubic mikserem na jednolita gladka mase. Dodac make, wanilie i ubijac przez chwile( okolo3 min.). Winnej miseczce ubic sztywna pijane z 2 bialek. Dodac do niej masę z żółtek i delikatnie wymieszac. Po czym w gofrownicy robic gofry.
Krem: Żelatyne zalac odrobiną wody, wymieszac i odstawic na chwile, by napeczniala. W kąpieli wodnej rozpuścić masło i startą na drobnej tarce czekolade(najlepsza gorzka). W rondelku wymieszac żelatyne ze śmietanką i stale mieszajac podgrzewac na malym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodać zelatyne ze śmietanką do masy maslano-czekoladowej, dokladnie wymieszac, dodac likier i odstawic do ostygnięcia.
Gofry posmarować kremem czekoladowym i przyłóżyć drugiego gofra. Odstawić na około 2 godzinki aby krem zastygł.


SMACZNEGO :!: :!: :)


Nie piszemy tematów wielkimi literami poprawiłem yasiu
0 UP 0 DOWN
 
jadore 
Wiecie gdzie mnie znaleźć



Wiek: 46
Dołączyła: 01 Sie 2006

UP 51 / UP 4


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2006-11-21, 20:54   Coś dla łasuchów :)

Zastanawiałam się gdzie mogłabym się podzielić z Wami super przepisem na małe co nieco, no i znalazłam to zapomniane miejsce :) Warto je odświeżyć.
Deserek nazywa się Flan. Jest to bardzo interesujący i w sumie prosty przepis. Serwuje się w kuchni meksykańskiej. Przepis dzięki uprzejmości mojej przyjaciółki pochodzi z oryginalnej meksykańskiej restauracji. Oto on:

Karmel:
na małym ogniu rozpuścić w małym garnku szklankę cukru do momentu utworzenia się płynnego Karmelu - nie mieszać za często podczas rozpuszczania, aby nei utworzyły się grudki, pilnować przed przypaleniem.

Przygotowanie blaszki:
Karmel wlać jeszcze gorący (bardzo szybko zastyga) do szklanej lub metalowej blaszki (wymiary ok. 25 cm na 10 cm wysokie) i tak rozprowadzić po blaszce żeby pokryć karmelem dno i mniej więcej do połowy wysokości boków.

Flan:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (najlepiej Gostyń)
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
5 jajek
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżka aromatu waniliowego (lub śmietankowego)

Składniki wymieszać razem mikserem ok. 2 minut, przelać do przygotowanej wcześniej blaszki i piec ok. godzinę w 180 stopni w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna polega na tym, że naczynie z deserem umieszcza się w innym większym naczyniu wypełnionym letnią wodą. Przynajmniej połowa blaszki z flanem powinna być zanurzona w wodzie i w ten sposób zapiekamy. Gotowy flan powinien być galaretowaty, nie za płynny, nie za twardy, trochę przypomina nasz budyń.
Po upieczeniu - można sprawdzić poprzez nakłucia - wyciągamy i odchylamy nożem boki, a następnie przekładamy/ wywracamy do góry dnem na większe naczynie, najlepiej też trochę głębsze, bo karmel spłynie nam po odwróceniu na dół. Schładzamy ok. godziny, po czym co najmniej na kolejną godzinę wkładamy do lodówki, musi się dobrze schłodzić. Podajemy na zimno.
Smacznego!!
0 UP 0 DOWN
 
Necia 
*zakręcony pechowiec*



Zaproszone osoby: 2
Wiek: 30
Dołączyła: 18 Kwi 2006

UP 24 / UP 8


Skąd: LA

Wysłany: 2006-11-21, 20:59   

jadore, kiedy mamy wpaść na degustacje ?? :P :>
0 UP 0 DOWN
 
jadore 
Wiecie gdzie mnie znaleźć



Wiek: 46
Dołączyła: 01 Sie 2006

UP 51 / UP 4


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2006-11-21, 21:07   

Powiedziałabym, że jutro, ale jutro zabieram swój gotowy flan i jadę do Wrocka :)
0 UP 0 DOWN
 
HS-R 



Wiek: 36
Dołączyła: 10 Wrz 2006

UP 63 / UP 6


Skąd: Kraina Marzeń

Wysłany: 2006-11-21, 22:34   

Mozna mniejszą blaszkę włożyć w większą? Tylko wtedy woda będzie tylko po bokach :(
No i czy jest różnica między piekarnikiem elektrycznym a gazowym?
Chyba zrobię jutro ten flan :P
Ostatnio zmieniony przez HS-R 2006-11-21, 22:36, w całości zmieniany 1 raz  
0 UP 0 DOWN
 
jadore 
Wiecie gdzie mnie znaleźć



Wiek: 46
Dołączyła: 01 Sie 2006

UP 51 / UP 4


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2006-11-22, 11:29   

Tę mniejszą blaszkę z flanem wkładamy do wody w tą większą blaszkę, wcale nie musi być blaszka metalowa, ja to robię w żaroodpornym naczyniu i jest ok. Woda musi sięgać tak do ok. połowy tej mniejszej blaszki. Co do piekarnika, to ja robię w elektrycznym, chyba tutaj łatwiej jest kontrolować temperaturę i np. na ostatnie 15 minut włączyć termoobieg, ale od dołu bardziej, bo góra i tak się lekko przypiecze. Niestety nie robiłam flana w gazowym i nie wiem jakie tam czyhają niespodzianki, ale chyba będzie podobnie.
0 UP 0 DOWN
 
galos 


Wiek: 32
Dołączył: 24 Lut 2015

UP 2 / UP 1



Wysłany: 2017-05-11, 11:16   

fajne!
0 UP 0 DOWN
 
maja21 



Wiek: 36
Dołączyła: 19 Lip 2013

UP 0 / UP 1



Wysłany: 2019-07-19, 08:57   

Uwielbiam https://melvit.pl/trendy-lunch-greece-peczak-papryka-oliwki-baklazan-4-x-80-g/ Gotowe danie, ale jest niesamowite i bardzo zdrowe. Kasza z sosem to moje ulubione danie - polecam :)
0 UP 0 DOWN
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Zobacz posty nieprzeczytane

Skocz do:  

Tagi tematu: co, co, male, nie


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 25
Nasze Serwisy:









Informator Miejski:

  • Katalog Firm w Brzegu