Forum Brzeg on
Regulamin Kalendarz Szukaj Album Rejestracja Zaloguj

MegaExpert

Poprzedni temat :: Następny temat
Gotowanie z piwem
Autor Wiadomość
Boli 


Wiek: 56
Dołączył: 18 Lis 2013

UP 0 / UP 7


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2013-11-18, 15:57   Gotowanie z piwem

Chcę ugościć przyjaciół z Belgii gotując coś na bazie piwa, ale takiego polskiego w smaku, a może nawet bardziej regionalnego? Dlatego pytam was - znacie jakieś potrawy z regionu z użyciem piw - najlepiej też regionalnych?
0 UP 1 DOWN
 
przem 



Wiek: 33
Dołączył: 19 Paź 2007

UP 158 / UP 235


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2013-11-21, 21:04   

Co powiesz na zupę piwną?
http://www.mojegotowanie....zupy/zupa_piwna
Ostatnio zmieniony przez przem 2013-11-21, 21:06, w całości zmieniany 2 razy  
0 UP 0 DOWN
 
negra2009 



Wiek: 49
Dołączyła: 28 Sie 2013

UP 25 / UP 13



Wysłany: 2013-11-22, 17:24   

Golonka w piwie
0 UP 1 DOWN
 
mirozmij 



Wiek: 48
Dołączył: 30 Wrz 2008

UP 18 / UP 0


Skąd: Dolny Śląsk

  Wysłany: 2013-11-22, 17:54   

Zupa z piwem, według przepisu mojego kolegi, dla ludzi o stalowych żołądkach, ale za to sycąca i niesamowicie smaczna:
- 100 g wędzonego boczku
- 300 g surowego boczku
- 0,5 kg soczewicy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- gałązka świeżego tymianku
- 1,5 litra bulionu wołowego
- 0,5 litra ciemnego piwa
- pieprz
- sól.

Przygotowanie:
- wędzony boczek pokroić w kostkę i do gara (jeśli jest mało tłusty to dodać oleju); czekamy aż się zezłoci;
- pokroić cebulę w kostkę i do gara; czekamy aż się zeszkli;
- podczas, gdy cebula się szkli, kroimy pozostałe warzywa w kostkę i do gara
- jak już wszystko się lekko zezłoci, dodajemy soczewicę;
- następnie piwo, bulion i surowy boczek w postaci dużych plastrów;
- wszystko mieszamy i czekamy około 0,5 godziny
- jeśli mięso jest jeszcze surowe, to wyciągamy je i kroimy w kostę i nazad do gara;
- przyprawiamy
- podajemy z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Smacznego <tak2>
2 UP 0 DOWN
 
GNOM 
ROMEK



Wiek: 49
Dołączył: 01 Lip 2010

UP 696 / UP 75



  Wysłany: 2013-11-23, 13:17   

Dziś rano zrobiłem - zjadłem - ŻYJĘ :)
Ostatnio zmieniony przez GNOM 2013-11-23, 13:21, w całości zmieniany 2 razy  
0 UP 0 DOWN
 
przem 



Wiek: 33
Dołączył: 19 Paź 2007

UP 158 / UP 235


Skąd: Brzeg

Wysłany: 2013-11-23, 15:54   

mirozmij, chyba jednak wolę przepis z tego mojego linku :wink:
0 UP 1 DOWN
 
JulSon60 


Wiek: 41
Dołączyła: 07 Lis 2014

UP 0 / UP 0



Wysłany: 2014-11-07, 16:20   

golonka polana z piwem
0 UP 0 DOWN
 
pawel.mat33 


Wiek: 56
Dołączył: 11 Gru 2014

UP 0 / UP 4



Wysłany: 2014-12-11, 12:38   

Mam świetny przepis na danie z piwem.
Składniki:

· 1kg karczku wieprzowego (pokroić w kostkę ok 2cm),
· 3 cebule drobno pokrojone,
· 200g boczku,
· 3 marchewki pokrojone w talarki,
· 1l ciemnego piwa,
· 1.5l rosołu z kurczaka,
· 1 łyżka smalcu,
· ½ słoika musztardy gruboziarnistej,
· 6 kromek chleba tostowego,
· 7 liści laurowych,
· 7 kuleczek ziela angielskiego,
· 2 gałązki świeżego tymianku,
· oliwa, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Do brytfanki wrzucić boczek i wytopić (pokrojony w kostkę), dodać oliwę i podsmażyć.
Dorzucić cebulę i marchewkę, smażyć dalej.
Przełożyć do innego naczynia, w brytfance obsmażyć karczek na smalcu, najlepiej robić to partiami.
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać mięso z warzywami, wlać piwo, odparować do połowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
Wlać rosół i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Gotować tak długo aż mięso będzie miękkie.
Z kromek pieczywa tostowego odciąć skórkę, nasmarować z jednej strony musztardą, ułożyć kromki musztardą do dołu na powierzchni gulaszu.
Poczekać aż chleb zmięknie i zagęści gulasz.
0 UP 0 DOWN
 
Paczek24 


Wiek: 34
Dołączył: 05 Sty 2015

UP 0 / UP 0



Wysłany: 2015-01-05, 11:39   

Bardzo ciekawy przepis. Chętnie i ja z niego skorzystam i wypróbuje go jutro.
0 UP 0 DOWN
 
Twitch 


Wiek: 63
Dołączył: 02 Sie 2016

UP 0 / UP 2



Wysłany: 2016-08-02, 21:25   

Najlepsze gotowanie z Piwem to jego warzenie ( Gotowanie) Pozdrawiam
0 UP 0 DOWN
 
fotoakuku 


Wiek: 36
Dołączyła: 29 Sie 2016

UP 0 / UP 0



Wysłany: 2016-08-29, 11:33   

Nasze babcie dużo piwa i alkoholi dawały w kuchni. Ja uwielbiam goloneczkę w piwie :)
0 UP 0 DOWN
 
ada93 


Wiek: 30
Dołączyła: 28 Gru 2016

UP 0 / UP 0



Wysłany: 2016-12-28, 13:44   

faworki z piwem tez są pyszne :) polecam
0 UP 0 DOWN
 
littlesisi 



Wiek: 39
Dołączyła: 25 Lis 2014

UP 0 / UP 0



Wysłany: 2017-04-26, 08:39   

Ja jeszcze nie robiłam takich faworków. Muszę wypróbować, bo już od kilku osób słyszałam, że są pyszne.
0 UP 0 DOWN
 
smoczek 


Wiek: 32
Dołączył: 28 Wrz 2016

UP 3 / UP 0



Wysłany: 2017-05-08, 11:23   

Golonka podlana piwem jest soczysta i aromatyczna,polecam.
0 UP 0 DOWN
 
littlesisi 



Wiek: 39
Dołączyła: 25 Lis 2014

UP 0 / UP 0



Wysłany: 2017-05-09, 11:44   

A robicie na grilla marynatę z grilla? Moim zdaniem to wzbogaca smak mięsa.
0 UP 0 DOWN
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Zobacz posty nieprzeczytane

Skocz do:  

Tagi tematu: Brak tagów.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 34
Nasze Serwisy:









Informator Miejski:

  • Katalog Firm w Brzegu