Forum Brzeg
Forum miasta Brzeg. (ISSN 1869-609X)

Kulinaria - sos czosnkowy

Angel - 2007-02-17, 22:03
Temat postu: sos czosnkowy
Uwielbiam sos czosnkowy.......Kupowałam wiele róznych gotowych jednak zaden nie smakuje mi tak jak sos czosnkowy w Restauracji Brzeskiej.....Mam w zwiazku z tym prośbę, moze ktoś zna przepis lub ma kogoś tam znajomego i podpyta jak robią ??? :x :mrgreen:
blaster - 2007-02-17, 22:12

sos opiera sie chyba na granulacie czosnku smietanie oraz majonezie :) ale zapytam soby ktora tam pracuje ;)
Angel - 2007-02-17, 22:24

blaster napisał/a:
sos opiera sie chyba na granulacie czosnku smietanie oraz majonezie :) ale zapytam soby ktora tam pracuje ;)


czekam niecierpliwie.....Składniki to w sumie wszędzie sa podobne, ale odpowiednie proporcje itp. :-P

Franco Zarrazzo - 2007-02-17, 22:38

Jany przecież to proste i zależy od wyobraźni kobiety. Ja robie mniej więcej tak.

Do sosu czosnkowego używam przede wszystkim czosnku :P . Zależnie od gustu - ząbek (albo kilka) przez praskę. Łyżeczka wegety, śmietana przemieszana z jogurtem naturalnym, albo czasami sam jogurt. Jak się ma smaka to trochę majonezu i ketczupu. Ot cała fiGlozofia. Placki ziemniaczane wymiatają z takim sosem.

Angel - 2007-02-17, 22:55

Franco tylko ona ma smakowac tak jak ten z Restauracji Brzeskiej.......!
Inez - 2007-02-17, 23:06

Dziś Gosiaczek86 zrobiła pyszny sosik (jak w Brzeskiej) i z tego co widziałam to szło to tak:
- majonez (jakieś 2-3 duże łyżki),
- śmietana (1 łyżka),
- mleko (odrobina by lekko rozrzedzić),
- czosnek (ok 3-4 ząbków przez praskę przemielonych, my nie mieliśmy praski więc był siekany),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).

Wszystko wymieszać, no i fajnie gdyby chwilkę postało w lodówce i się przegryzło :wink:

Pizza była zajefajna z tym sosikiem :lol:

Angel - 2007-02-17, 23:22

dzięki będe próbować

(miałyśmy isć spać :wink: )

warlike - 2007-02-18, 00:04

czyli Gosia robi sos taki jak ja...ale on nie smakuje jak w Brzeskiej ale jest lepszy...
Inez - 2007-02-18, 11:22

warlike napisał/a:
ale on nie smakuje jak w Brzeskiej ale jest lepszy...

Jest podobny, ale jak zauważyłeś lepszy :P Najlepszy jaki jadłam :wink:

jadore - 2007-02-18, 15:53

Podam Wam mój tajemny przepyszny przepis na sos czosnkowy, który powali Was z nóg i będziecie błagać o jeszcze - oczywiście zmodyfokowany, ale bazowany właśnie na sosie z Brzeskiej :) Zawsze go robię na oko.
Jedna mała pora pokrojona w drobną kosteczkę - wystarczy ta biala część (to bardzo zaostrza smak sosu), posypujemy ją vegetą, odrobiną soli, pieprzu, papryki słodkiej, a także ciut kwasku cytrynowego i odrobinę cukru. Do tego wyciskamy czosnek - ok. 3 ząbków. Mieszamy i zostawiamy na chwilkę, żeby się przegryzło. Potem dodajemy suszony koperek z paczuszki tak trochę - ja wiem może ze 3 łyżki (kto nie lubi, nie daje tego składnika, ale zapewniam, że jest pycha), a potem dodaję ok. 3 łyżek majonezu winiary, mieszam i dolewam duży jogurt naturalny zotta np. light (można dodać też śmietanę, albo kefir - od tego zależy gęstość sosu, ze śmietaną będzie gesty, z kefirem rzadszy). Doprawiamy do smaku i gotowe - poprostu miodzio!!!! :)

gosiaczek86 - 2007-02-18, 22:27

male sprostowanko inez podala 3-4 zabki czosnku .. a to raczej byla prawie cala glowka ;) wtedy sos jest naprawde czosnkowy a sol i pieprz tylko lekko do smaku ;) i jak ujete majonez smietanka a mleczko do rozcieczenia tego i lepszego wymieszania ;) dobrze go odstawic na chiwlke do lodoweczki ;)
orson - 2007-02-19, 14:00

Robię taki sos od lat i wszystkim znajomym smakuje, porównują go do sosu z Brzeskiej i z Korony.
Oto przepis:
5-6 (może być też więcej) ząbków czosnku rozdrabniam mikserem z 4-5 łyżkami oleju
do tego wlewam mały jogurt naturalny
szcypta soli
4-6 łyżek śmietany 18%
4-6 łyżek majonezu
pieprz
zioła prowansalskie
1-2 łyżki musztardy ostrej (w Kauflandzie można kupić w słoiku czeską mustardę grubo mieloną ok. 1.90 zł - jest idealna)
wymieszać wszystko i odstawić do chłodnego miejsca
Sos można spożywać zaraz po przygotowaniu ale z doświadczenia najlepszy i gęściejszy jest jeżeli przezimuje jedną noc w lodówce.

smacznego

Juni - 2007-02-19, 15:00

Ja tam się na sosach nie znam, powiem nawet, że nigdy nie próbowałem sosu czosnkowego, ale jak moja matka zobaczyła przepis Orsona powiedziałaż że jak na jej gust jest nieco za tłusty. Ja niżej podaje przepis na sos czosnkowy jaki jest serwowany w Harlemie:
- Jogurt naturalny, mały lub śmietana,
- 2 łyżki majonezu,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- pieprz, sól, papryka i polecam dodać sos koperkowo ziołowy Knorra
Smacznego!

Gwidon - 2007-02-23, 22:11

Dobrym pomysłem jest również zastąpienie jogurtu bitą śmietaną (ale nie taką w proszku tylko trzeba kupić śmietanę 30% i ją ubić). Do takiej śmietany dodać kilka łyżek majonezu, sól pieprz do smaku no i oczywiście czosnek (to zależy jak ostry sos się lubi). Najlepiej żeby poleżał w lodówce żeby się przegryzł i zapewniam że jest to ciekawe połączenie.
jadore - 2007-02-24, 01:01

Bita śmietana i czosnek - dwie rzeczy do jedzenia, które bardzo lubię, hmmm... :) Muszę spróbować, choć to pewnie bomba kaloryczna...
Isia - 2007-02-24, 14:19

No mam podobne przeczucie z tymi kaloriami...ale cóż sprubować nie zaszkodzi...
sabatina - 2007-03-02, 18:59

ja rowniez uwielbiam sos czosnkowy. nie bede przytaczac tu kolejnego przepisu.
powiem tylko,ze jest pyszny - tylko trudno potem pozbyc sie aromatu..:)
w ogole czosnek jest bardzo leczniczy. przed miesiacem mialam grype. i kurowalam sie mini gorocym mlekiem + troche maselka + wycisniety wen zabek czosnku.
bardzo mi to pomoglo. bylam zachwycona do czasu , gdy w koncu odzyskalam wech i smak:):)
gdy w przyszlosci dopadnie mnie jakies chorobsko- zamiast mleka z czosnkiem- bede jesc wszystko z sosem czosnkowym:)

jadore - 2007-03-04, 16:50

sabatina napisał/a:
tylko trudno potem pozbyc sie aromatu..:)
na 'smaczek' po cebuli ponoć dobra jest świeża pietruszka zielona, więc można też wypróbować to na czosnkowy odorek - ale jak go tak lubię (i czosnek i potem smak czosnku w ustach - gorzej z innymi :) )
lukstapol - 2007-03-11, 22:07

A pytanie o czosneczek - jadł ktoś z was forumowiczów pieczywko czosnkowe????
jadore - 2007-03-11, 22:41

lukstapol napisał/a:
pieczywko czosnkowe
jami :) a do niego oczywiście sosik czosnkowy :) Podwójna dawka tego, co tygryski lubią nabardziej :D
gosiaczek86 - 2007-03-11, 23:11

jadore, na zapaszek po czosnku goraca herbatka pomaga :D ostatnuio zjadlam zabujcza dawke mojego sosu ,.. mama nie chciala ze mna isc nigdzie to "napiola" mnie goraca herbata i w sumie nie czulam juz po noskiem czosnku :] taki malutki :offtopic: :wink:
lukstapol - 2007-03-14, 09:51

Pieczywko czosnkowe to jedna z ulubionych potraw - dań dla mnie. W zamrażalniku mam masełko czosnkowe wystarczy je tylko posmarować na bułce bagietce do tego żółty serek i przyprawa do piekarnika i przysmak zrobiony.... :)
brzeżanin999 - 2007-04-30, 09:37

Najlepszy sos czosnkowy, a zarazem najprostszy w zrobieniu:
Główka czosnku+ duży kubeł śmietany 18%, + majonez (minimalnie mniej niż śmietany) + łyżka majeranku- wszystko wymieszać i koniec.
Smacznego. :-P

blaster - 2007-04-30, 09:52

brzeżanin999 napisał/a:
Główka czosnku
tak mało ? minimum 2 duże :)
smooth - 2007-05-01, 09:35

Właśnie wpadła mi w ręce książka z serii Dr. Oetker - Czosnek - Smak i zdrowie.
Jakby kogoś interesowało to mogę zamieścić parę przepisów np. Marynowany ser owczy, Aioli (Ser czosnkowy z kwaśną śmietaną), Bagietki koperkowo - czosnkowe, Mus czosnkowy i takie tam..

brzeżanin999 - 2007-05-02, 08:01

Mi chodzilo raczej o małą główkę- jako przepis dla Was . Jak robię tylko dla siebie to walę wielką, bo uwielbiam taki ostry smak. :shock2:
sigalit - 2007-10-10, 13:57

sosy smietanowo(jogurtowo, kefirowo)-majonezowo-czosnkowe nadajo sie swietnie do potraw smazonych albo wlasnie do pizzy, dla odmiany podam przepis na sos do salatek na zimno, szczegolnie samej salaty, badz z dodatkami innych pomidorow;-) mozna tez, wybornie smakujo, warzywa gotowane, odcedzone, takie jak brukselka w polowkach, kalafior, brokul w kwiatkach czy fasolka szparagowa, jeszcze gorace zalac tym sosem, przykryc i pozostawic do ostygniecia, spozywac na zimno, w zasadzie wszystkie warzywa smakujo z tym sosem dobrze, nawet te mniej lubiane;-). Ja robie sloiczek sosu, starcza na kilka dni i dodaje do praktycznie wszystkich warzyw, poza dynio i marchewko;-)
kilka zabkow czosnku siekam i ucieram z solo, daje duzo soli okolo lyzeczki by nie doprawiac juz pozniej warzyw, zalewam czosnek oliwo, dodaje lyzeczke musztardy i sok z calej cytryny i to koniec, wystarczy sos rozbeltac widelcem;-) jak mam pod reko gotowane jajko to zoltko ucieram z musztardo, ale to juz luxus;-) Nawet posiekana surowa brukselka z tym sosem smakuje znakomicie, sprawdzilam, wszystkim polecam:)

co do grzanek to robie maslo czosnkowe, zero wysilku, piec minut roboty, znow rozcieram czosnek z solo i wytarzam go w masle, smaruje kromeczki weki, posypuje odrobino majeranku badz oregano i siup na pare minut do mocno rozgrzanego pieca, swietne chrupkie pieczywo na goraco wlasnie do salatek, uwielbiam z salatko grecko:)
sprobujcie tez na usmazone kotlety z miesa, juz po zdjeciu patelni z ognia polozyc maslo czosnkowe i przykryc potrawe az sie maselko na nich nie rozpusci, ja robie to na papierku z masla, rozscielam je na patelni i przykrywam wlasnie, po minucie gotowe a jak smakuje i pachnie:)

sam czosnek aby nie nadawal potrawie goryczki, nalezy do potrawy dodawac na koniec, ja dodaje zawsze roztarty z solo, czyli odstawic z ognia i przykryc potrawe na kilka minut, nie gotowac, dotyczy to i zup i smazonych potraw miesnych, zapewniam ze potrawa bedzie o niebo lepsza:)

jesli chodzi o czosnek w potrawach duszonych to wrzucam czosnek w skorupach, nie bojcie sie wrzucac nawet calych glowek, czosnek w skorupie gwarantuje ze potrawa nie bedzie gorzka.

bekamsobie - 2007-10-10, 14:08

Oj w pracy nie powinno się takich rzeczy czytać, aż się cały pośliniłem ;)
Nie szukasz czasem męża? ;)

verbeina - 2007-10-10, 14:21

lukstapol napisał/a:
Pieczywko czosnkowe to jedna z ulubionych potraw


Uwielbiam pieczywo czosnkowe z jakąś sałaka w Brzeskiej...Poprostu pychota wole tam iść na to bardziej niz na pizze, chociaz pizze tez kocham...

HS-R - 2007-10-10, 14:35

Ja sos czosnkowy robię tak: śmietana (18%), majonez w równych proporcjach, czosnek ile mi się zapragnie w danym momencie (zależy czy chcę słaby czy ostry), przyprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do lodówki na 10 minut i gotowe.
Zbychoo - 2007-10-10, 14:41

HS-R ja robię dokładnie taki sam. Popieram.
fijola napisał/a:
co do grzanek to robie maslo czosnkowe, zero wysilku, piec minut roboty, znow rozcieram czosnek z solo i wytarzam go w masle, smaruje kromeczki weki, posypuje odrobino majeranku badz oregano i siup na pare minut do mocno rozgrzanego pieca

ja do masła czosnkowego dodaję jeszcze zioła prowansalskie i koniecznie siekaną natkę pietruszki. Jadam ten specjał dosyć często, niekoniecznie do grzanek, może być do ciemnego pieczywa - rewelacja, szczególnie jako zakąska do browarka.

verbeina - 2007-10-11, 15:30

Zbychoo napisał/a:
szczególnie jako zakąska do browarka.

Hmm...Musze wypróbować :P

Agnes - 2007-10-11, 15:46

verbeina napisał/a:
Zbychoo napisał/a:
szczególnie jako zakąska do browarka.

Hmm...Musze wypróbować :P



czosnek nie bardzo 'lubi sie' z piwem :P


a ja robie sos tak: oczywiście duuużo czosnku(dla Was wg uznania), śmietana, majonez(średnio dwie, trzy łyżki śmietany na jedną majonezu - jak kto lubi), musztarda(wg uznania - ja daje 1 łyżeczkę), przyprawa do tzatzików(najlepiej z Prymata), pieprz, szczypta soli(przyprawa tzatzikowa jest już słona) i jeżeli zależy Wam na bardzo intensywnym smaku - czosnek granulowany...

Sawka - 2007-10-11, 15:47

verbeina, najpierw to Ty musisz napisać przepis na ten sos czosnkowy który robiłaś w zeszłą sobotę bo po wyszedł przewyborny :> :> :> (mniam :wink: )
verbeina - 2007-10-11, 15:56

Sawka napisał/a:
verbeina, najpierw to Ty musisz napisać przepis na ten sos czosnkowy który robiłaś w zeszłą sobotę bo po wyszedł przewyborny :> :> :> (mniam :wink: )


Wiem, że był pyszny, ale ja robiłam go "na oko" i teraz nie potrafie powiedziec ile czego w tym się mieściło brałam to co miałam pod reką w różnych ilościach...

Ale wiesz co Sawka, nie napisałaś jak on pysznie smakował z NASZĄ sałatka :D

Zbychoo - 2007-10-11, 16:58

Agnes napisał/a:
czosnek nie bardzo 'lubi sie' z piwem :P

Chyba żartujesz... chociaż to w końcu kwestia gustu. Ja powiem tylko, że jak tylko na jakąś imprezę zrobię masło czosnkowe lub smalczyk, to wiem, że najwięcej to mi pójdzie chleba i tych właśnie specjałów. Wędliny, śledziki, sałatki idą wtedy dużo słabiej.
A co do smalcu to też dodaję do niego czosnku, tylko tam tak na podkreślenie smaku, bardzo mało.

Agnes - 2007-10-11, 17:27

Zbychoo napisał/a:
Agnes napisał/a:
czosnek nie bardzo 'lubi sie' z piwem :P

Chyba żartujesz... chociaż to w końcu kwestia gustu. Ja powiem tylko, że jak tylko na jakąś imprezę zrobię masło czosnkowe lub smalczyk, to wiem, że najwięcej to mi pójdzie chleba i tych właśnie specjałów. Wędliny, śledziki, sałatki idą wtedy dużo słabiej.
A co do smalcu to też dodaję do niego czosnku, tylko tam tak na podkreślenie smaku, bardzo mało.


no ja jak mam 'czosnkowy' posmak w ustach to nie rusze piwa... bo jest jakieś niedobre... blee...

Kathia - 2007-10-12, 21:08

Agnes napisał/a:
majonez(średnio dwie, trzy łyżki śmietany na jedną majonezu

ja robię podobnie. 3 łyżki śmietany, aczkolwiek wolę jogurtu naturalnego, na 1 łyżkę majonezu. Nie lubię zbyt majonezowego sosu, bo jest za tłusty blee... Oczywiście mała łyżeczka ostrej musztardy, czosnek ( to wg uznania i oczywiście wg ilości robionego sosu), odrobina pieprzu, soli i różnych ziółek do smaku :)

Czasami robię jeszcze tak, że dodaję trochę serka naturalnego i potartego na papkę ogórka, ale to już bardziej podchodzi pod tzatzyki i bardziej nadaje się do potraw typu placki ziemniaczane, itp.

koksik888 - 2010-04-10, 21:23

ja tam wole tylko jesc robic nie zabardzo
honorata8310 - 2010-09-26, 17:19

Więc duży jogurt naturalny mieszam z kilkoma łyżkami majonezu winiary, dodaję 4 ząbki czosnku, sól, pieprz. Dobrze żeby przegryzł się w lodówce. Takim sosem polewam pizzę, kanapki, zapiekanki... pycha :) :)
OlaMania - 2010-09-26, 21:12

Ja daję 2 łyżki śmietany i 2 łyżki majonezu. Do tego 2-3 ząbki czosnku i koniecznie dużo koperku. Wychodzi bardzo dobry :D
damian22 - 2010-10-18, 20:43

A ja dodaje dwa ząbki czosnku, 3 łyzki śmietany, 3 łyzki majonezu i do tego czosnek granulowany ( taka jedna kosteczke ), łyżeczka wegety oraz koniecznie bazylia (duzo bazyli).
NieuczesanyMotyl - 2010-10-22, 22:43

Gdzie jedliście najlepszy sos czosnkowy do pizzy ?? :wink:
gizy - 2010-10-23, 15:26

w nieistniejącym juz Mr. Hunk'u :( lokal znajdował sie koło Napoli
zenon XD - 2010-10-29, 08:18

ten sos jest pyszny!!! mniam
honorata8310 - 2010-11-30, 17:58

Najlepszy sos czosnkowy jest w Brzeskiej. Można się od niego uzależnić... wiem coś o tym :P
cirek - 2010-11-30, 18:33

honorata8310 napisał/a:
Najlepszy sos czosnkowy jest w Brzeskiej. Można się od niego uzależnić... wiem coś o tym


chyba sobie raczysz żartować, ten sos jest bardzo wodnisty jeden z gorszych w Brzegu :o

smooth - 2010-11-30, 18:33

Ja również, zawsze lubiłem ten z Brzeskiej ;)
honorata8310 - 2010-11-30, 19:58

cirek napisał/a:
chyba sobie raczysz żartować

To nie jest żart, a raczej kwestia gustu... Ten sos jest robiony na jogurcie naturalnym dlatego nie jest tak gęsty jak na śmietanie, dzięki czemu nie jest tak kaloryczny 8)

Puncher - 2011-07-12, 14:59

Jeśli sos czosnkowy, to tylko domowy - te w restauracjach czy barach zawsze mi jakoś nie grały ;)
Boli - 2013-11-18, 16:04

Ja robię z takiego prostego przepisu -
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka majonezu
sól, mieszanka ziół, trochę cytryny

Moja żona woli z granulatem, wtedy takie pół łyżeczki małej wystarczy.

honorata8310 - 2013-11-21, 19:52

Boli chyba zaszła jakaś pomyłka 3 ząbki na 3 łyżki śmietany???
dawidOw2 - 2014-12-18, 08:20

Swój własny sos czosnkowy jest najlepszy. Nie ma porównania z tymi w knajpach.
mmaddogg - 2015-03-05, 09:09

Bardzo lubie sos czosnkowy. Nie ma dnia bym go nie jadła.
waclaw20 - 2015-03-30, 07:47

Wielkie dzieki, teraz już będę wiedzial jak przygotować sos czosnkowy. Super, :)
kocurekM - 2015-04-26, 15:43

Sos czosnkowy najlepiej smakuje zrobiony a nie kupiony w sklepie. Mi kupiony nie smakuje.
littlesisi - 2015-09-02, 08:46

Uważam, że jednak tzatziki robione samemu są o wiele lepsze. Przecież podstawą jest czosnek i koperek, więc to nic trudnego.
auri-star - 2015-09-07, 01:06

Czosnek i ogorek a nie koperek :P
izakordonek - 2015-10-06, 09:47

Ogórek do sosu czosnkowego? Niezły pomysł :D
auri-star - 2015-10-09, 23:01

izakordonek, gdyby głupota mogła latać.............
littlesisi - 2016-01-15, 14:33

Jak ktoś nie jadł wcześniej sosu tzatziki to mógł tego nie zrozumieć ;) . Ja akurat bardzo często go robię do obiadu.
maja21 - 2017-01-18, 14:27

Wszystkie sosy czosnkowe, które są robione a nie kupione są w porządku :) Najgorsze są te ze sklepu
zultan1 - 2017-02-11, 14:47

Najlepszy i zarazem najzdrowszy jest sos czosnkowy, który zrobimy sobie sami :)
alan41 - 2017-02-13, 10:33

a ja ostatnio jadłem z Zott TZATZIKI do pizzy był idealny... lepszy niż majonez
luk25 - 2017-03-08, 11:37

a jaki robicie sos do sałatki greckiej?
onems - 2017-03-08, 13:54

Ja robię coś takiego:

3 łyżki oliwy (lub oleju)
2 łyżki wody
1 łyżka octu
1łyżeczka musztardy (najlepiej ostrej wtedy sałatka będzie już dobrze przyprawiona)
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Wszystko razem dokładnie wymieszać i polać gotową sałatkę 15 minut przed podaniem.
Sos jest idealny do każdego rodzaju sałatek z sałatą oraz do surówek z kapusty.

littlesisi - 2017-03-14, 09:15

Ja sos czosnkowy robię na bazie jogurtu, czasami też z majonezem. Ale nie widzę w nim miejsca na musztardę.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group