|
Forum Brzeg Forum miasta Brzeg. (ISSN 1869-609X) |
|
Kulinaria - Gotowanie z piwem
Boli - 2013-11-18, 15:57 Temat postu: Gotowanie z piwem Chcę ugościć przyjaciół z Belgii gotując coś na bazie piwa, ale takiego polskiego w smaku, a może nawet bardziej regionalnego? Dlatego pytam was - znacie jakieś potrawy z regionu z użyciem piw - najlepiej też regionalnych?
przem - 2013-11-21, 21:04
Co powiesz na zupę piwną?
http://www.mojegotowanie....zupy/zupa_piwna
negra2009 - 2013-11-22, 17:24
Golonka w piwie
mirozmij - 2013-11-22, 17:54
Zupa z piwem, według przepisu mojego kolegi, dla ludzi o stalowych żołądkach, ale za to sycąca i niesamowicie smaczna:
- 100 g wędzonego boczku
- 300 g surowego boczku
- 0,5 kg soczewicy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- gałązka świeżego tymianku
- 1,5 litra bulionu wołowego
- 0,5 litra ciemnego piwa
- pieprz
- sól.
Przygotowanie:
- wędzony boczek pokroić w kostkę i do gara (jeśli jest mało tłusty to dodać oleju); czekamy aż się zezłoci;
- pokroić cebulę w kostkę i do gara; czekamy aż się zeszkli;
- podczas, gdy cebula się szkli, kroimy pozostałe warzywa w kostkę i do gara
- jak już wszystko się lekko zezłoci, dodajemy soczewicę;
- następnie piwo, bulion i surowy boczek w postaci dużych plastrów;
- wszystko mieszamy i czekamy około 0,5 godziny
- jeśli mięso jest jeszcze surowe, to wyciągamy je i kroimy w kostę i nazad do gara;
- przyprawiamy
- podajemy z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego
GNOM - 2013-11-23, 13:17
Dziś rano zrobiłem - zjadłem - ŻYJĘ
przem - 2013-11-23, 15:54
mirozmij, chyba jednak wolę przepis z tego mojego linku
JulSon60 - 2014-11-07, 16:20
golonka polana z piwem
pawel.mat33 - 2014-12-11, 12:38
Mam świetny przepis na danie z piwem.
Składniki:
· 1kg karczku wieprzowego (pokroić w kostkę ok 2cm),
· 3 cebule drobno pokrojone,
· 200g boczku,
· 3 marchewki pokrojone w talarki,
· 1l ciemnego piwa,
· 1.5l rosołu z kurczaka,
· 1 łyżka smalcu,
· ½ słoika musztardy gruboziarnistej,
· 6 kromek chleba tostowego,
· 7 liści laurowych,
· 7 kuleczek ziela angielskiego,
· 2 gałązki świeżego tymianku,
· oliwa, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Do brytfanki wrzucić boczek i wytopić (pokrojony w kostkę), dodać oliwę i podsmażyć.
Dorzucić cebulę i marchewkę, smażyć dalej.
Przełożyć do innego naczynia, w brytfance obsmażyć karczek na smalcu, najlepiej robić to partiami.
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać mięso z warzywami, wlać piwo, odparować do połowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
Wlać rosół i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Gotować tak długo aż mięso będzie miękkie.
Z kromek pieczywa tostowego odciąć skórkę, nasmarować z jednej strony musztardą, ułożyć kromki musztardą do dołu na powierzchni gulaszu.
Poczekać aż chleb zmięknie i zagęści gulasz.
Paczek24 - 2015-01-05, 11:39
Bardzo ciekawy przepis. Chętnie i ja z niego skorzystam i wypróbuje go jutro.
Twitch - 2016-08-02, 21:25
Najlepsze gotowanie z Piwem to jego warzenie ( Gotowanie) Pozdrawiam
fotoakuku - 2016-08-29, 11:33
Nasze babcie dużo piwa i alkoholi dawały w kuchni. Ja uwielbiam goloneczkę w piwie
ada93 - 2016-12-28, 13:44
faworki z piwem tez są pyszne polecam
littlesisi - 2017-04-26, 08:39
Ja jeszcze nie robiłam takich faworków. Muszę wypróbować, bo już od kilku osób słyszałam, że są pyszne.
smoczek - 2017-05-08, 11:23
Golonka podlana piwem jest soczysta i aromatyczna,polecam.
littlesisi - 2017-05-09, 11:44
A robicie na grilla marynatę z grilla? Moim zdaniem to wzbogaca smak mięsa.
galos - 2017-05-11, 11:04
golonka w piwie - pycha!
littlesisi - 2017-08-23, 13:30
Uwielbiam krążki z cebuli w piwnym cieście. Ale są bardzo tuczące...
agata00 - 2017-12-20, 11:38
Można jeszcze zrobić gulasz podlewany piwem albo kiełbasę duszoną w piwie. Niestety wszystko to będzie dość ciężkie, ale za to smaczne...
|
|